Збройним Силам України - 30

Про матеріал
Розробка позакласного заходу до 30-ліття ЗСУ. Містить коротку інформацію про сучасні зміни у збройних силах та про конкретні роди військ, що нині функціонують. Захід був опробований на базі КЗ "Хотинська спеціальна школа № 1", де навчаються діти з особливими освітніми потребами.
Перегляд файлу

КЗ «Хотинська спеціалізована школа №1»

 

 

 

 

 

Урок мужності:

 

 

«УКРАЇНСЬКИМ ЗБРОЙНИМ СИЛАМ СЛАВА НИНІ І ПОВІК»

(до 30-тої річниці Збройних Сил України)

 

 

 

                         Вихователь: Шевчук Д. О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

  • сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість;
  • виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповаги один до одного, взаєморозуміння.
  • корегувати повагу вихованців до професійних військових, їх прагнення  до збереження народних звичаїв, традицій, свят.

 

Обладнання: проектор, озвучення мультимедійна презентація.

 

Хід заходу

 

Вступний відеоролик.

 

Учень 1. Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може.

 

Учень 2. Тому це святий обов'язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов'язок  йдуть  юнаки та дівчата служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

 

Учень 3. Після проголошення незалежності України, 24 серпня 1991 року., урядовці одразу ж взялися за виокремлення власного війська, як гаранта незалежності. 6 грудня 1991 р., Верховна Рада прийняла Закон «Про Збройні Сили України». Це поклало початок вітчизняній армії.

 

Учень 4. До речі, дата створення ЗСУ була обрана не випадково. Адже саме 6 грудня 1919 року формування дієвої армії Української Народної Республіки провело найуспішнішу військову кампанію проти російських загарбників – Перший Зимовий похід. 

 

Учень 5. У 90-х роках планувалося, що Україна буде позаблоковою державою, а збройні сили використовуватимуть лише у гарячих точках поза межами державних кордонів. Та ворог в особі керівництва Російської Федерації, у 2014 році, розв’язав підступну війну. Їм здавалося, що раптовий удар в спину та брехня про «братній народ» зламають наш опір, але в горнилі кровопролиття зародилась нова армія, що змусила агресора сахнутися, а світ згадати про  незборимий дух українського народу.

 

Відеоролик: «Зродились ми великої години»

 

Вихователь: Оновлена армія постала раптово як «фенікс із попелу» не лише для російських загарбанців але й власне свого ж народу, який вона так буремно захищає. Тож важливим є зрозуміти сутність кардинальних змін, що відбулися. В цьому мені допоможуть самі ж військовики, що підготували короткі візитки про свої бойові підрозділи.

 

Почнемо із загальних рис.

  1. Минуле в сучасному.

Оновлене військо увібрало в себе найкращі військові традиції своїх предків.

  • Гасло «Слава Україні – героям Слава», що активно використовувалось Українською повстанською армією.  
  • Однострій – розроблений на основі стилістики військових формувань часів національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр.
  • Геральдика – використовуються кольорова гама та тематика козацтва (малинове тло, булава, шабля), кольорова гама та тематика військових формувань часів Західно-української народної республіки (золотий та синій, галицький лев, вовк-сіроманець, мушкет), а також загальноприйнята геральдика доби УНР.

 

  1. Рівність, братерство, поступ.

 Зібрано найкращі традиції побуту та військового гарту союзників по НАТО.

  • Гендерна свобода – у збройних силах 31 757 жінок, що складає 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. За цим показником наша армія перша в Європі та восьма у світі.
  • Рух до вступу в НАТО – має на меті не лише убезпечити себе від агресивних дій з боку сусідів але й влитися у сім’ю найкращих.

 

  1. Духовність, патріотизм, відвага.

Віднині збройні сили еталон національно-патріотичного виховання.

  • Інститут капеланів: наявність духівників у збройних силах підвищує їх моральний дух.
  • Інститут нац-пропагандистів: спеціальний підрозділ який займається національно-ідеологічною підготовкою бійців.
  • Військово-музичне управління ЗСУ: спеціальне відомство, що займається виробленням військових пісенників та художньо-аматорської діяльності бійців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація родів військ ЗСУ

 

Сухопутні війська України.

Розпочинаємо наше знайомство із основної ударної сили вітчизняної армії – Сухопутних військ.

Гімн: «Піхота йде» виконує: майстер народної творчості, бригадний майор Олександр Антонійчук.

 

Відеоролик: «Піхота йде» 

 

Здебільшого, саме на цьому роду військ лежить тягар стримування ворога на сході України. Гасло: «Там де ми - там перемога». Однострій, відзначки.

 

Сухопутні війська нараховують 200 тис. персоналу при 10 тис. одиниць бойової техніки. Із них у складі дієвої армії розміщено 30 тис. персоналу при 1 тис. бойової техніки. Організаційна структура складається із територіального поділу взятого з бойового досвіду УПА. Це оперативні групи: «Захід» (штаб-квартира у м. Рівне), «Південь» (м. Одеса), «Північ» (м. Чернігів) та «Схід» (м. Дніпро).

 

Відеоролик: «Озброєння сухопутних військ»  

 

Повітряні сили України

А зараз давайте познайомимось із вітчизняними бойовими соколами.

 

Гімн військових льотчиків виконує капітан штурмової авіації Георгій Кузьмінський.

 

Відеоролик: «Гімн авіаторів» 

 

Авіація – це ознака високо-технічного укомплектування збройних військ. Україна – повітряна держава, тож наші військові авіатори не пасуть задніх.

Гасло: «Мобільність, могутність, честь та відвага». Однострій, відзначки.

 

Повітряні сили нараховують 30 тис. персоналу при 1 тис. летальної техніки та 3 тис. техніки наземної. В складі дієвої армії цей рід військ не представлений. Організаційна структура має територіально-мобілізаційний чинник: авіація: (штаб квартира у м. Харків), зенітні ракетні війська (м. Запоріжжя), радіо-технічні війська (м. Львів).

 

Військово-морські сили України

Настала черга знайомитись із стражами Чорного та Азовських морів.

 

Гімн ВМС виконують: Капітан другого рангу Айдар Марінан та капітан лейтенант Оксана Ганчук.

 

Відеоролик: «ВМС» 

 

Військо-морські сили після окупації 2014 р. втратили понад 70% своєї техніки, тож за останні роки цей рід військ отримав друге життя. Гасло «Вірність-мужність-сила».

 

Військово-морські сили нараховують 18 тис. особового складу при 112 одиниць плавзасобів та 93 одиниць польової арти. В зоні ООС нині перебуває бл. 3 тис. морпіхів. 

Організаційно ВМС складається з Чорноморського флоту (штаб-квартира м. Одеса), військ берегової охорони (м. Бердянськ) та морської піхоти (м. Маріуполь).

 

Особливістю цього роду військ є досить молодий офіцерський склад та високий рівень морально-бойового духу (дається взнаки велика кількість кримчан в складі моряків).

Катери Island, корвети Ada та британські ракетні катери (Москітний флот)

 

Відеоролик: «Нептун влучає в ціль»

 

Десантно-штурмові війська

Зустрічайте еліту збройної міці України.

 

Гімн десантно-штурмових військ виконує бригадний майор Олександр Антонійчук.

 

Відеоролик: «Десантно-штурмові війська України»

 

Із 2017 р. за лекалами НАТО, десантники складають окремий рід військ. Гасло «Перші завжди». ДШВ нараховують 8 тис. особового складу при 2 тис. одиниць бойової техніки. 73% особового складу десантників пройшли бойове хрещення.

 

Відеоролик: «Нові ДШВ»

 

Сили спеціальних операцій

Їх називають військами ночі. Вони мають завжди залишатися в тіні аби виводити неправду на світло, ставити крапки над «і» і жалити ворога в саме серце.

 

Гімн сил спеціальних операцій виконують: бойовий підполковник, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІ ступеня Андрій Саків, Айдар Марінан та Оксана Ганчук.

 

Відеоролик: «Сили спеціальних операцій»

 

ССО – новий рід військ України. Вперше з’явилися у складі ЗСУ у 2015 р., як окремий рід військ діє із середини 2018 р. Гасло «Іду на ви».

 

Планується, що з 2024 р. склад сил спеціальних операцій нараховуватиме 5 тис. осіб. Штаб квартира м. Київ. Навчання бійці ССО проходять в США та Прибалтиці.     

 

Відеоролик: «Можливості сил спеціальних операцій»

 

Заключна частина

 Як бачимо, збройні сили трансформувалися неймовірно. І якщо акумулювати всі ці великі зрушення в одне речення аби відповісти на питання: так в чому їх відмінність від тих збройних сил, що були до російсько-української війни. То з легкістю можна сказати, що тоді це була армія держави України, а тепер – це наша армія, армія українського народу.

 

Відеоролик: «Заключення»

 

docx
Пов’язані теми
Захист України, Позакласні заходи
Інкл
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку