Земельне право України

Про матеріал
Земе́льне пра́во — це галузь права, що поєднує в собі риси багатьох правових систем (сімейне, процесуальне, адміністративне, контрактне тощо) і розглядає питання, хто є повноправним власником і які права стосовно власності має третя особа (право власності, користування; чи існують обмеження, пов'язані з даною нерухомістю). Це галузь права, система юридичних норм, що регулюють суспільні відносини щодо раціонального використання й охорони земель, охорони прав землевласників і землекористувачів. В українському законодавстві є такий цікавий факт, який забороняє купувати негромадянам України землі сільськогосподарського призначення. Земля може використовуватися в різних якостях: як засіб виробництва у сільському господарстві, як просторова база для розміщення різних об'єктів (шляхів, доріг, будівель, споруд і т.ін.), як частина навколишнього природного середовища тощо. До специфічних особливостей землі як засобу виробництва можна віднести також її просторову обмеженість (необхідність використання земель в тій кількості, яка визначена природою), постійність місцезнаходження (необхідність використання земельної ділянки там, де вона розміщена), незамінимість (неможливість використання замість земель інших засобів виробництва).
Перегляд файлу

                                    Практична робота

                                Правознавство 11 клас

                               Земельне право України

Ситуація 1.

Безхатченко А. виїхав до Польщі на постійне проживання, через 5 років він набув громадянства цієї країни. В Україні у Львівській області у нього залишився один гектар землі сільськогосподарського призначення, який він здав в оренду строком на 5 років. Під час короткої поїздки до рідного села сільський голова повідомив Безхатченка А. про те, що той не може бути власником земель сільськогосподарського призначення й тому повинен протягом місяця відчужити земельну ділянку, здану ним в оренду.

Безхатченко А. проти цього заперечував.

Вирішіть цей спір.

Ситуація 2.

Мешканцю села Соковита Долина Працьовитому С., що мав 2 га садів і виноградників, приватна фірма «Морс і нектар» запропонувала викупити його земельну ділянку. Фірма начебто збиралася розбити парк для відпочинку своїх робітників. У зв’язку з цим земельна ділянка Працьовитого С. підлягає викупу для суспільних потреб і він зобов’язаний її продати.

Надайте консультацію громадянину Працьовитому С., який не хоче позбутися своєї власності, що дісталася йому у спадок від дідуся, який був відомим агрономом.

Ситуація 3.

Виноградар С. подав позов до міського суду, у якому просив притягнути до цивільно-правової відповідальності Куркуленка Т. на тій підставі, що останній, вирішивши побудувати теплицю на своїй земельній ділянці, викопав траншею під фундамент за півметра від межі з його земельною ділянкою. Наслідком цих робіт стало пошкодження коріння дерев, посаджених ще чотири роки тому Виноградарем С. У результаті пошкодження зі свідчень Виноградаря дерева почали засихати, а господарю було нанесено матеріальні збитки в сумі 20 тис. грн. Крім того, у позові зазначено моральну шкоду в сумі 15 тис. грн.

У додатках до позову Виноградар С. надав:

1)                довідку з місцевої «Станції рослинництва та садівництва», у якій вказано причину засихання дерев.

2)                довідку з оцінкою вартості дерев за підписом продавця-консультанта «Станції рослинництва та садівництва»-

3)                виписку з медичної карти, де зазначено симптоми захворювання серця у Виноградаря С., які почали проявлятися в нього після початку будівництва теплиці.

Виноградар С. просив запросити свого сусіда Ситника І. як свідка, що був присутній під час його розмови з Куркуленком Т. ще на початку будівництва теплиці і чув розмову Виноградаря С. з Куркуленком Т. про можливу шкоду й порушення прав першого. Куркуленко Т. у відповідь лише сміявся та заявляв, що на своїй ділянці він має право будувати на свій розсуд.

Куркуленко Т. не відмовляється від факту розмови. Але він, посилаючись на свідка, свого товариша Гавриша І., наполягає, що розмова мала інший зміст: Виноградар С. погрожував підпалити теплицю. Крім того, Куркуленко Т. зазначив, що він має всі дозвільні документи на будівництво теплиці від управління земельних ресурсів міської ради.

На основі змісту ситуації підготуйте позовну заяву, продумайте хід судового засідання та виступи його учасників, а також проект рішення суду.

Ситуація 4.

Виноградар М. отримав у спадщину земельну ділянку для ведення садівництва. До нього звернувся приватний підприємець Тесля Т. з проханням продати йому земельну ділянку для будівництва столярного цеху. Нотаріус, до якого вони звернулися для посвідчення договору, відмовився посвідчити договір купівлі-продажу. Тесля Т. звернувся до суду з позовом про визнання дій нотаріуса незаконними.

Чи може бути обмежено право власності Виноградаря М. Яке рішення повинен ухвалити суд.

Ситуація 5.

До суду звернувся громадянин Вишня І., який зазначив, що його сусід Капуста С. завдав йому матеріальної шкоди, зрізавши гілки двох дерев (сливи та айви), які росли на його земельній ділянці біля тину. Капуста С. стверджував, що гілки дерев заважали рости (створювали затінення) кущам агрусу та смородини на його ділянці.

Дайте правову оцінку ситуації. Схарактеризуйте поняття “добросусідство” у земельних відносинах.

 

 

Правознавство 11 клас Філіпенко 2019 https://4book.org/uchebniki-ukraina/11-klas/pravoznavstvo-11-klas-filipenko-2019

Земельний кодекс України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text

Конституція України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку