Жири - представники естерів. Класифікація жирів.

Про матеріал
Матеріал містить інформацію про будову та класифікацію жирів, їхнє значення та практичне використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жири - представники естерів. Класифікація жирів та їхні хімічні властивості.

Номер слайду 2

У половині ХІХ ст. французький учений М. Шеврель установив хімічний склад жирів, а перший синтез жироподібної речовини здійснив його співвітизник М. Бертло (1854 р.), нагріваючи гліцерол зі стеариновою кислотою. Чим є жири з хімічної точки зору?

Номер слайду 3

Визначення жирів. Жири – це естери, які утворені трьохатомним спиртом гліцеролом та вищими карбоновими кислотами.

Номер слайду 4

Рідкі та тверді Рідкі бувають: 1) висихаючі (олія льону, сої, коноплі) 2)невисихаючі (олія мигдалю, персика, маслини) 3)напіввисихаючі (олія кукурудзи, соняшника) Тверді (масло какао, пальми, кокоса)Рослинні жири класифікують

Номер слайду 5

Утворення жирів

Номер слайду 6

Вищі карбонові кислоти, які входять до складу жирів

Номер слайду 7

Вищі карбонові кислоти, які входять до складу жирів

Номер слайду 8

Утворення жирів

Номер слайду 9

Класифікація жирів

Номер слайду 10

Фізичні властивості жирів

Номер слайду 11

Розчинність жирів у воді та органічних розчинниках

Номер слайду 12

Хімічні властивості жирів

Номер слайду 13

Кислотний гідроліз

Номер слайду 14

Лужний гідроліз, омилення. Мила – солі вищих карбонових кислот і лужних металічних елементів. Натрієві солі – тверді мила. Калієві солі – рідкі мила.

Номер слайду 15

Омилення жирів

Номер слайду 16

Гідрування рідких жирів

Номер слайду 17

Характеристика окремих видів жирів. Соняшникова олія. Соняшник займає четверту позицію серед джерел рослинної олії в світі, його основне виробництво знаходиться в Україні. Необроблена соняшникова олія має світло-жовте забарвлення, приємний смак і запах, рафіноване – блідо-жовте.

Номер слайду 18

Бавовникова олія. Насіння бавовника є побічним продуктом виробництва бавовни, і їх доступність залежить від попиту і пропозиції на бавовняне волокно, що оточує олійне насіння. Сира бавовникова олія містить значну кількість негліцеридних компонентів, які надають олії сильний характерний запах і темний червоно-коричневий колір.

Номер слайду 19

Арахісова олія. Арахіс багатий на олію – 47…50 %, олія має світло-жовтий колір, обумовлений присутністю бета-каротину і лютеїну. Аромат підсилюється при окисненні і стає неприємним не так швидко, як в інших рослинних олій.

Номер слайду 20

Кукурудзяна олія Кукурудзяна олія належить до групи олій з високим вмістом лінолевої і олеїнової жирних кислот. Вони мають достатньо високу стійкість до окиснення і можуть бути гідрогенізовані до різних ступенів насиченості. Неочищена кукурудзяна олія має темний колір червоного бурштину.

Номер слайду 21

Оливкова олія - Оливкова олія має зеленувато-жовтий колір і характерний оливковий смак і запах. - Колір олії пов'язаний головним чином з присутністю хлорофілу, який також забезпечують захист від окиснення в темноті. Особливий аромат і смак оливковій олії надає велика кількість летких сполук, які присутні в надзвичайно малих концентраціях.

Номер слайду 22

Біологічна роль жирів

Номер слайду 23

Закріплення «Складні ефіри та жири»1. Природні естери утворені триатомним спиртом гліцерином та вищими жирними кислотами.2. Реакція утворення складних ефірів.3. Хімічна реакція між водою та жирами.4. Хімічна реакція, яка використовується для перетворення рідких жирів на тверді.5. Інша назва рідких жирів.6. Реакція взаємодії складного ефіру з водою в результаті якої утворюється спирт і кислота.7. Назва солей вищих жирних кислот.8. Хімічний елемент складова частина жирів.9. Французький хімік, який займався вивченням жирів.10. Лужний елемент, завдяки якому мила мають твердий агрегатний стан.

Номер слайду 24

5. Яка хімічна формула речовини Х у схемі: жир + Na. OH → мило + Ха)  С2 Н4 О2;        б)  С2 Н5 ОН;        в)  С3 Н8 О3;*        г)  С6 Н5 ОН. 6. Укажіть речовини, що утворюються внаслідок гідролізу естерів а)  спирти і карбонові кислоти;*б)  альдегіди і алкени;       в)  карбонові кислоти і алкіни;г) етери і спирти.   4. Продуктом гідрування триолеїну є:а) гліцерин; б) тристеарин; в) олеїнова кислота; г) стеаринова кислота. СН2 –ОСОС17 Н31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Франчук Мар'яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
5544
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку