Життєвий та творчий шлях Б.Шоу

Про матеріал
Ознайомити учнів з основними етапами життя та творчості Б.Шоу, особливості його світогляду. Розвивати в учнів естетичний смак, вишукані читацькі вподобання, світогляд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джордж Бернард Шоу. Вчитель зарубіжної літератури. Зеленогайської гімназіїРозоненко Юлія Олексіївна

Номер слайду 2

Бернард Шоу народився 26 липня 1856 в Дубліні – столиці Ірландії, у сім’ї збіднілих дворян. Його батько був торговцем зерном, а мати – співачкою. Спочатку Бернард навчався в дублінській школі, закінчити яку не вдалося. З 15 років пішов працювати. Захоплювався музикою, цікавився живописом, багато читав.

Номер слайду 3

У 1871 р закінчивши школу, він став працювати в компанії, яка торгувала земельними ділянками. Навчатися в університеті він не міг через брак коштів. Через рік зайняв посаду касира, але через чотири роки, зненавидівши роботу, переїхав до Лондона (1876): де жила мати, після розлучення з батьком. Йому було 20 років і він вирішив зайнятися самоосвітою, відвідував столичні бібліотеки та музеї, багато читав. Зацікавився журналістикою і літературою.

Номер слайду 4

Творчий шлях Шоу-драматурга розпочався у період переважання в театрах Європи п’єс розважального характеру. Боротьбу за нову драму Б. Шоу розпочав як теоретик – із пропаганди творчості Г. Ібсена. З 1884 року твори Бернарда Шоу почали приймати у видавництво. Він починає писати про театр, публікується в тижневику «Уорлд», «Пелл-Мелл газет», пише музичні рецензії в «Стар», а з 1890 стає штатним музичним критиком в «London World» (вів колонку, присвячену театру). Через 5 років Шоу стає театральним критиком в лондонському журналі «Сетердей рев’ю».

Номер слайду 5

1892 написав першу п’єсу «Будинок вдівця». Виходять романи «Нерозумний шлюб», «Любов артиста». Упродовж подальших шести років Бернард Шоу пише 9 повнометражних п’єс і одну одноактну: «Серцеїд» (1893), «Професія місіс Уоррен», «Зброя і людина» (1894), «Кандіда» (1897), «Обранець долі» (1897 ), «Поживемо-Побачимо» (1899). П’єси Шоу в постановці Джона Ведренна і Харлі Гренвілл-Баркера 1904-1907 рр. були настільки популярними, що в ці роки 701 спектакль був поставлений за його творами. Далі були написані «Людина і надлюдина» (1905), «Дон Жуан у пеклі», «Майор Барбара», «Пігмаліон» (1913). Творча діяльність

Номер слайду 6

Під час Першої світової війни Бернард Шоу активно займається політикою, пише великий нарис «Війна з точки зору здорового глузду», в якому критикує Англію і Німеччину, закликає до переговорів, критикує сліпий патріотизм. У повоєнні часи видає п’єси «Будинок, де розбиваються серця», «Назад до Мафусаїлу» (1922), «Свята Іоанна» (1924). У 1925 отримав Нобелівську премію. Він її прийняв, але відмовився від грошей.

Номер слайду 7

Особисте життя англійського драматурга склалося дуже вдало. Протягом 45 років він щасливо прожив зі своєю дружиною Шарлоттою Пейн-Таунзенд, з якої обвінчався в 1898 році. Затьмарювало цей союз лише відсутність спільних дітей. Особисте життя Шоу пережив свою вірну дружину на 7 років. Помер Б. Шоу у віці 94 років, 2 листопада 1950 року. Він заповідав спалити його тіло і змішати з прахом Шарлотти та розвіяти по їхньому саду.

Номер слайду 8

Великий той композитор, який завдяки рідкісному співпадінню є одночасно, і видатним музикантом, і видатним поетом. Видатний митець має удосконалюватись доти, доки йому у цьому не заважатиме старість. До небездоганного мистецтва я безжальний. Краса не може зробити беззмістовну музику цікавою. Вислови Б. Шоу про мистецтво

Номер слайду 9

Крилаті вислови Б. Шоу. Ненависть — помста боягуза за пережитий страх. Хто вміє, робить. Хто не вміє, вчить.Єдиний урок, який можна зробити з історії, полягає в тому, що люди не отримують з історії ніяких уроків. У вас ніколи не буде другої можливості справити перше враження. Нас особливо турбують і мучать дрібниці, нам легше врятуватися від слона, ніж від мухи.

Номер слайду 10

Список використаних джерел. Цитати, афоризми Бернард Шоу - Dovidka.biz.uahttps://dovidka.biz.ua › tsitati-aforizmi-bernard-shou. Бернард Шоу - Вікіпедіяhttps://uk.wikipedia.org › wiki › Бернард_Шоу. Бернард Шоу — біографія, факти з життяhttps://calendate.com.ua › person. Бернард Шоу Біографія (Скорочено) - Dovidka.biz.uahttps://dovidka.biz.ua › bernard-shou-biografiya-skoro... В. В. Паращич «Усі уроки зарубіжної літератури» Основа, 2017 р.

pptx
Додав(-ла)
Розоненко Юлія
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
1519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку