Жорсткість води: що це таке і як з нею боротися?

Про матеріал
Відоео для уроку на тему: жоркість води. У цьому відео ви дізнаєтеся: Що таке жорсткість води і чому вона виникає. Як жорстка вода впливає на наше життя: шкода для здоров'я, псування техніки, проблеми з миттям посуду та пранням. Які буваують види жорсткості та як вирірюється жорсткість води Ефективні способи пом'якшення жорсткої води:. Перегляньте це відео, щоб зробити вашу воду м'якою, а життя - комфортнішим! Для крашого розуміння відео раджу ознайомитися із відо по солям https://youtu.be/83HYkUG_xnQ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жорсткість води

Номер слайду 2

Жорсткість води сукупність властивостей, зумовлених вмістом у воді катіонів кальцію та магнію. Якщо вода містить значні кількості вапнякових солей, то таку воду називають твердою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то — м'якою

Номер слайду 3

У водах морів, водоймищ і джерел виявлено, надмірна кількість розчинних гідрогенкарбонатів, зокрема Кальцію та Магнію. Саме катіони Са2+ і Mg2+ створюють жорсткість води, що сягає до 10 ммоль у літрі води. У дощовій воді вміст цих сполук приблизно в 5 разів менший. Крім гідрогенкарбонатів, у жорсткій воді наявні й розчинні хлориди й сульфати Кальцію та Магнію.

Номер слайду 4

Типи жорсткості води. Загальна;тимчасова (карбонатна);постійна жорсткість (некарбонатна).

Номер слайду 5

Загальна жорсткість води:– це сума карбонатної та некарбонатної жорсткості. Вона характеризує загальний вміст розчинених кальцієвих та магнієвих сполук у воді.

Номер слайду 6

Карбонатна жорсткість – це міра концентрації розчинених карбонатів і гідрокарбонатів (бікарбонатів) кальцію та магнію у воді. Її також називають тимчасовою жорсткістю, адже вона може бути усунена шляхом кип'ятіння. При кип'ятінні Карбонати кальцію та магнію випадають в осад у вигляді накипу. Бікарбонати кальцію та магнію розкладаються на карбонати, які також випадають в осад, та вуглекислий газ, який вивільняється у атмосферу.

Номер слайду 7

Вплив карбонатної жорсткості: Накип."мильний" присмак. Вода погано піниться з милом та шампунями.

Номер слайду 8

Користь: З іншого боку, карбонатна жорсткість може бути корисною для здоров'я. Вона може допомогти у засвоєнні кальцію та магнію, які необхідні для міцних кісток та зубів.

Номер слайду 9

Вимірювання карбонатної жорсткості: Карбонатна жорсткість вимірюється в міліграмах еквівалента кальцію на літр (мг-екв/л) або градусах жорсткості (°Ж). 1 °Ж еквівалентний 10 мг-екв/л. Норма карбонатної жорсткості: Згідно з ДСан. ПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", оптимальна карбонатна жорсткість питної води становить 2-3 мг-екв/л (20-30 °Ж).

Номер слайду 10

Некарбонатна жорсткість, також відома як постійна жорсткість, це вміст у воді розчинених солей кальцію та магнію, за винятком карбонатів і бікарбонатів. На відміну від карбонатної жорсткості, її неможливо усунути кип'ятінням.

Номер слайду 11

Спричиняє некарбонатну жорсткість: Сульфати кальцію та магнію (Ca. SO4, Mg. SO4. Хлориди кальцію та магнію (Ca. Cl2, Mg. Cl2). Нітрати кальцію та магнію (Ca(NO3)2, Mg(NO3)2).

Номер слайду 12

Вплив некарбонатної жорсткості: Накип, хоча й меншою мірою. Мінеральний присмак.

Номер слайду 13

Вплив на здоров'я: Дослідження щодо впливу некарбонатної жорсткості на здоров'я не є такими однозначними, як щодо карбонатної. Деякі дослідження вказують на можливий зв'язок із захворюваннями нирок та серця, але потрібні додаткові дослідження.

Номер слайду 14

Вимірювання некарбонатної жорсткості: Некарбонатну жорсткість вимірюють так само, як і карбонатну, - в міліграмах еквівалента кальцію на літр (мг-екв/л) або градусах жорсткості (°Ж).

Номер слайду 15

Способи усунення жорсткості води.

Номер слайду 16

Кип'ятіння

Номер слайду 17

вапняне молоко Са(ОН)2. Ca(HCO3)2 + Са(ОН)2 = 2 Са. СО3↓+ 2 H2 O. Дія вапняним молоком

Номер слайду 18

Карбонати випадають в осад і під дією кальцинованої соди: Са(НСО3)2 + Na2 CO3 = Са. СО3↓ + 2 Na. HCO3 Дією кальцинованої соди

Номер слайду 19

Дякую за увагу. Покликання на відео:https://youtu.be/k82 W9ey. Fw. RM

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
8 квітня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку