Зимові птахи в Україні

Про матеріал
Ознайомити дітей із зимовими птахами , які залишились на зиму в наших краях . Прищеплювати любов до природи та дбайливе ставлення до тварин та птахів. Дану призентацію можна використовувати під час уроків , виховних годин .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимові птахи в україніЗимові птахи

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Зимові птахи в Україні . Снігур ;Синиця ;Дятел ;Горобець ;Сойка ;Яструб ;Голуб ;Сорока ;Ворона ;Сова ;

Номер слайду 4

Синичка. Синиця – рухливий , енергійний, красивий птах . Природа обдарувала її яскравою зовнішністю . Черевце у неї – лимонно – жовте , розділене чорною смугою , білі щічки. Синиця – птах невеликих розмірів , з сильними лапками, коротким конічним дзьобом . Бігати по землі синиці не вміють ,на відміну від справжніх птахів . Зате , подібно горобцям , вміють скакати . У більшості випадків синиця – осілий птах , що кочує іноді перелітний .

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ворона. Ворона є досить великим птахом з тупим широким дзьобом. Пір’я має металевий відлив . Навесні ворони воліють жити в лісах , де обзаводяться потомством. Вони є турботливими батьками. Одного разу створивши пару , птахи вже не розлучаються. Гніздо будують з гілок ,глини і землі . Усередині викладають траву , пір’я і пух . Самка сама висиджує кладку , а самець в цей час забезпечує її кормом і охороняє від ворогів . Пташенята перебувають під опікою батьків до тих пір , поки не зміцніють і не будуть створювати свої пари . У ворони нахабний і зухвалий характер.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сорока. Сороки – досить великі птахи . Довжина дорослої особини може досягати 50 см , а розмах крил становить майже метр . Оперення у сорок синювато – чорне , з металевим відливом , а боки білі . Живуть сороки у різних країнах і на різних континентах . Живуть вони і в Північній Америці , в Європі і навіть в Північній Африці .І в нашій країні цей птах зустрічається в багатьох місцях. Серед інших птахів сорока виділяється яскраво – білими боками і дуже довгим хвостом . Сорока – популярний персонаж народних казок і віршів для дітей . За білі боки її так називають – сорока – білобока . Що стосується довгого хвоста , то в одній з легенд говориться , що довгий хвіст у сороки з’явився ,як на покарання за її балакучість . Не сподобався царю птахів , орлу , довгий язик сороки , ось і змусив він її тягати за собою довгий хвіст. Але це , звичайно , казкова версія походження хвоста сороки . Насправді довгий хвіст потрібен пташці для балансування тіла , як під час польоту , так і при ходьбі по землі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

СнігуріВзимку на покритих снігом деревах та чагарниках з’являються красені снігурі . Снігур – самець червоногруда пташка з блакитно сірою пташкою , а у самиці наряд більш скромний . Снігурі зазвичай тримаються з невеликими зграйками по 7 – 10 пташок . Снігурі – довірливі і дружелюбні птахи . Якщо хто – не будь зі граї попався в пастку , інші поспішають на допомогу . У березні снігурі прилітають до гнізд парами , а в квітні самка починає будувати Гніздо.

Номер слайду 11

Горобець. Горобець – відомий птах , що живе поруч людиною і будує гнізда поблизу нашого житла . Зовнішній вигляд горобця пам’ятає кожен . Важить горобець 23 -35 грамів , а тіло може бути довжиною до 16 сантиметрів . Оперення у нього коричнево - буре зверху і білувате знизу . У самця , на відмінну від самки , велика чорна пляма на підборідді , горлі та верхній частині грудей , а верх голови темно сірий . У самки ж сірі голова і горло і бліда сіро – жовта смужка над оком .

Номер слайду 12

Дятел Дятел – птах із сімейства дятлових , яке налічує близько 220 видів. Найпоширеніші – великий і малий строкатий дятел . Дятел дуже корисний птах , він позбавляє дерева від комах – короїдів . За день з’їдає 750-900 короїдів . Щороку робить собі нове дупло , а старе залишає іншим пташкам . Взимку дятел харчується насінням хвойних дерев . Дятел має строкате забарвлення . Він добре лазить по деревах , в цьому йому допомагають : короткі ноги з чіпкими кігтями . Жорсткий хвіст дає можливість надійно впертися в стовбур ,щоб утворити міцну опору . Дзьоб дятла прямий , міцний і гострий . Гніздо самець і самка роблять спільно , видовбуючи його в осики, вільхи або берези . Дятла називають – санітаром лісу ! Дятел лікує хворі , заражені шкідниками дерева .

Номер слайду 13

Сойка. Сойка – це дуже великий , яскравий птах . Вона не пропускає жодної події на своїй території . Зовнішній вигляд у сойки досить яскравий . Оперення на тілі має рудуватий відтінок, крила і хвіст чорні . Над хвостом білі пір’їнки . На голові цього птаха є помітний чубчик . Харчуються сойки як рослинною , так і тваринною їжею . Жолуді вони ховають в різних куточках лісу : закопують їх під мох чи ховають в пучках трави . Можуть сойки ховати припаси і в тріщинах кори дерев. Сойка дуже розумний птах .

Номер слайду 14

Голуб. Голуби – птахи , що поширенні на всій планеті , крім Арктичних та полярних зон . Відомо , що існує більше 300 видів голубів . Голуби бувають розміром від горобця ідо курки . Оперення – залежить від виду , воно жорстке ,тверде , щільно прилягає до тіла . Під пірним покровом утворюється пудра подібна тальку , яка захищає пір’я від сирості . У найпоширеніших сизих голубів забарвлення сірого , чорного , рудого , або білого кольору , що на світлі переливається синім чи зеленим кольорами . Голова – малого розміру , з вигнутим дзьобом . Очі – малого розміру. Розмах крил досягає не більше 45-сантиметрів. Довжина лап близько 15 сантиметрів .

Номер слайду 15

Сова. Сова – хижий і загадковий птах. У сов багато видів , що мешкають на теренах усього світу , від холодних північних льодовиків до пустель і боліт . Сови ведуть нічний спосіб життя , полюючи в основному на дрібних гризунів . У сови відмінний зір і слух , вона безшумно літає через особливості оперення . Сова – символ навчання і мудрості , супутник богині Афіни . Сови зустрічаються на грецьких монетах . Сова – дивовижний птах : таємничий , красивий і незвичайний . Сова відрізняється своїми великими вухами і очима , незвичайним дзьобом , пухнастим пір’ям і плоским обличчям . Харчується переважно ссавцями , невеликими птахами. Сови , як інші птахи вони не можуть жувати, бо у них не має зубів. Вони ковтають їжу цілком.

Номер слайду 16

Яструб. Зір яструба перевищує людський у 8 разів . Яструби поширені по всьому світу окрім Антарктики . Самки яструбів більші за самців . Всі яструби м’ясоїдні . Яструби завжди спостерігають за своїми жертвами із засідки з повітря або на підвищені , потім блискавично хапають свою здобич . Харчуються яструби ссавцями або дрібними птахами . Під час полювання , яструби можуть літати зі швидкістю 240 км на годину . Вони здатні зловити здобич , як у повітрі так і на землі . У світі існує 270 видів яструбів . Живуть яструби 13-20 років.

Номер слайду 17

Лісові птахи нам принесли загадки. Сіренький , маленький На соняшник сів , Надзьобався добре І далі полетів . ( Горобчик )2. Біла латка , чорна латка По деревах скаче . ( Сорока )3. Що вона за дивна птиця ? Світла денного боїться . Дзьоб гачком , великі очі І не спиться їй щоночі . - Ху – ху – гу ! – кричить співа . Відгадали всі ?... ( Сова )4. Вірно служу І дерева стережу Дзьоб міцний і гострий маю , Шкідників їм здобуваю . ( Дятел )

Номер слайду 18

Лісові птахи нам принесли загадки .5. У блакитнім піджачку , В рожевій сорочці По зимовому садку Гуляють , як гості . ( Снігурі )6. Дзьоб міцний і гарні крила , Чорний хвіст , жилетка сіра , Чи присяде , чи летить , - « Кар, кар , кар !» , - усе кричить. ( Ворона )7. Жовтогруді щебетушки , Мають чорні капелюшки , Сірі лапки , білі щічки , Називаються … ( Синички )8. Птах зверху налітає І курчат внизу хватає . ( Яструб )9. Вранці вийду я із хати , Щоб пташок нагодувати , Як матуся вони ніжні , Чорні , сірі , білосніжні , Сиві , світло - голубі … Це туркочуть …. ( Голуби )10. Синіх крил красу Розгледіти не можна в лісі , За сучків пурхає бойко З різким хрипким криком ( Сойка )

Номер слайду 19

Прикмети про птахів. Ворони не спокійні на гніздах – на негоду ;Голуб , відпочиваючи , ховає одну ніжку в пір’я – чекай різкого похолодання . Галки збираються великими зграями і сильно кричать – на ясну погоду і мороз . Горобці зранку купаються у пилюці – по обіді буде дощ . Якщо гайвороння кряче на Петра Вереги ( 29 січня ) – на метелицю . Снігур співає – на сніг , завірюху. Сова кричить - до холоду . Снігур заспівав – на хуртовину . Снігурі туляться до оселі – на великий снігопад. Сорока під стріху лізе – на хуртовинну . Ворони каркають – на негоду .

Номер слайду 20

Пам’ятайте !Взимку пташки бояться не холоду , а голоду !

Номер слайду 21

pptx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку