Зміни у гідросфері, атмосфері, літосфері пов’язані з діяльності людини.

Про матеріал
В презентаії акцентовано увагу на причини змін в атмосфері, літосфері, гідросфері в результаті життєдіяльності людини; формування екозвичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни у гідросфері,атмосфері, літосфері пов’язаніз діяльності людини.6 клас. Пізнаємо природу. Вчитель біології. Оксана Хараїм.

Номер слайду 2

Поміркуйте!Пригадайте зовнішні оболонки. Землі.

Номер слайду 3

Дайте визначення. Гідросфера - водна оболонка Землі. Утворена водами Світового океану, поверхневими та підземними водами. Літосфера -тверда оболонка Землі, яка складається із земної кори та частини верхньої мантії. Атмосфера - повітряна оболонка Землі. Біосфера - сфера розповсюдження життя, жива оболонка Землі.

Номер слайду 4

На думку вчених, людина існує на Землі близько двох мільйонів років. Первісна людина за способом життя та живлення майже не відрізнялася від тварин. Її вплив на природу був незначним. Згодом людина навчилася виготовляти прості механізми, які допомагали їй виживати й успішно розселятися на нові території.

Номер слайду 5

Сучасна людина одержує та використовує різні види енергії, створює машини і складні механізми. Завдяки цьому вона відчутно змінила середовище свого життя.

Номер слайду 6

Тривалий час ставлення людей до природи було споживацьким, їм здавалося, що природні багатства нескінченні й невичерпні. Нині вчені б'ють на сполох: шкода, якої завдає людство біосфері, може виявитися необоротною. Це хвилює людей у різних куточках нашої планети.

Номер слайду 7

Як людина впливає на літосферу

Номер слайду 8

Через видобування вугілля чи руди на місці вибраної корисної копалини утворюються порожнини, що можуть призвести до зсуву ґрунту. Ґрунт руйнується, збіднюється рослинний і тваринний світ екосистеми ґрунту, порушуються притаманні їй ланцюги живлення. Відходи, які залишаються після видобування вугілля на поверхні землі, утворюють терикони. Це високі насипи, малопридатні для мешкання рослин і тварин. Пройдуть десятки років, перш ніж на териконах оселяться рослини і тварини.

Номер слайду 9

Вплив діяльності людини на гідросферу. В останні роки загострилася проблема забруднення водойм стічними водами промислових підприємств. Забруднюють воду також мінеральні добрива й отрутохімікати, що вимиваються з полів із дощами й повенями. Від цього вода стає малопридатною для використання людиною, погіршуються умови життя мешканців водойм. Джерелом питної води для жителів багатьох міст України є вода Дніпра та інших великих річок. Але постійне їх забруднення, спричинене діяльністю людини, істотно погіршує якість питної води.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вплив діяльності людини на атмосферу. В атмосферу потрапляють різні елементи і речовини, які змінюють склад і концентрацію повітря. Сприяють забрудненню повітря такі джерела:- викиди і діяльність промислових об’єктів;- вихлопи автомобілів;- радіоактивні об’єкти;- сільське господарство;- побутові та промислові відходи.

Номер слайду 12

Зміни в атмосфері під впливом діяльності людини. Вуглекислий газ та деякі інші гази, що потрапляють в атмосферу внаслідок діяльності людини, діють ніби скло у парниках. Вони утримують теплову енергію, що виділяється в навколишнє середовище під час роботи машин і механізмів, а також енергію, що віддає нагріта Сонцем поверхня Землі. Від цього температура повітря зростає. За даними вчених, кожні 100 років вона підвищується приблизно на 1 °С. Як наслідки - танення криги на полюсах, підняття рівня води в океанах, затопиться частина суходолу, відбудеться зміна клімату на планеті.

Номер слайду 13

Чимало сучасних приладів й обладнання працюють від електричного струму, який виробляють різні електростанції. Щоб теплова електростанція виробляла електроенергію, потрібно спалювати паливо, наприклад кам’яне чи буре вугілля. Спалювання супроводжується утворенням шкідливих газів, котрі потрапляють в атмосферу, виділенням сажу іпилу, які забруднюють грунт. Вітром такі забруднювачі переміщуються на інші території й разом з опадами потрапляють у грунт, у грунтові води, отруюють середовище існування живих організмів.

Номер слайду 14

Україна займає 9 місце у рейтингу, а на душу населення припадає 10,6 тонни сміття. Всього країна продукує 474 мільйони тонн сміття, з яких 448 мільйонів − небезпечні відходи. Це найбільший обсяг небезпечних відходів з усіх країн, що надають дані про сміття. Лише 3,2% відходів переробляється. В Україні сьогодні 99% сміттєзвалищ не відповідають екологічним вимогам, а перевантажених серед них налічується близько 25%. Окрім захаращення непотребом великих площ дорогоцінної землі, сміттєзвалища наносять невиправну шкоду довкіллю через забруднення отруйними речовинами повітря, ґрунту і підземних вод, а відтак – здоров’ю людей. Пізнавальний калейдоскоп

Номер слайду 15

Скільки років розкладаються різні види сміття. Викинута на смітник деревина розкладається близько 3-10 років, а ось покриті лакофарбовими матеріалами дерев'яні вироби можуть гнити до 13 років. Кинута на землю жувальна гумка зникне лише через 30 років. Батарейки та акумулятори для побутових приладів розкладаються у природі близько 100 років.

Номер слайду 16

Як швидко вони увійшли в наше повсякденне життя, зробивши його більш комфортним і легким. А між тим термін розкладання поліетиленового пакета не йде ні в яке порівняння з його недовгим терміном служби: на це буде потрібно від 30 до 200 років. Головна проблема утилізації пластику полягає в тому, що в кілька разів дешевше виробити нову партію пляшок, чим займатися їх переробкою. А ось розкладаються пластикові пляшки від 450 до 1000 років, в залежності від клімату і складу пластику.

Номер слайду 17

Губки для посуду. Ця зручна побутова річ є в кожному будинку. Але за зручності ми платимо дуже високу ціну: поролонові губки розкладаються близько 200 років. Скло. Незважаючи на те, що скляні речі виготовляють з природного матеріалу, термін його розкладання в природі може перевищувати 1000 років. При цьому фахівці вважають, що скло до кінця не розкладається. Алюміній — дешевий і доступний матеріал, який використовується у тому числі і при виготовленні одноразового посуду для напоїв. На жаль, алюмінієві банки надовго залишаться частиною навколишнього середовища: на їх зникнення знадобиться від 80 до 500 років.

Номер слайду 18

Захистити природу від шкідливого впливу побутової діяльності людині допомагають екозвички. Екозвички можуть і мають стати нормою для кожної української родини. Приведіть приклади екозвичок. Ощадливо використовуй воду. Вимикати з розетки електроприлади

Номер слайду 19

Підсумки уроку* Людина змінює склад атмосфери, гідросфери і літосфери.* Нині майже не залишилося куточків біосфери, які б не зазнали втручання та впливу діяльності людини.* Будь-яке втручання людини в біосферу змінює середовище життя, позначається на життєдіяльності організмів.* Людині слід усвідомити значення біосфери й усіляко дбати про її збереження.

Номер слайду 20

Сьогодні на уроці

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацюйте матеріал пар.16 Підручник – Коршевнюк Т. Пізнаємо природу. 6 клас. Поспілкуйтесь з дорослими і підготуйте репортаж про екологічні проблеми довкілля вашої місцевості та шляхи їх вирішення.

Номер слайду 22

Бажаю успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Урбанська Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Орехова Нина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 червня 2023
Переглядів
3465
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку