"Зміни в соціальній структурі населення у другій половині ХІХ ст."

Про матеріал
Конспект уроку до підручника 9 клас О.К. Струкевича. В презентації є матеріали для актуалізації знань, робота з картою, робота з історичними джерелами та завдання для узагальнення і систематизації знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни в соціальній структурі суспільства

Номер слайду 2

Позначте правильні твердження знаком «+», неправильні — «-». Після реформи 1861 р. Україна переживала період економічного занепаду. В Україні прогресували ті галузі промисловості, які постачали сировину для російської індустріїОднією з провідних галузей промисловості залишалась текстильна Промисловий переворот в економіці України завершився у 60-х роках ХІХ ст. Україна перетворюється на головну вугільно-металургійну базу Російської імперії. У 1865 р. починається спорудження першої залізничної лінії Балта-Одеса. На Лівобережжі перша залізниця з’явилася 1869 р. В аграрному секторі України поєднувалися дві системи господарювання — відробіткова та ринкова. Потужне цукрове виробництво розвивалося на Лівобережжі та Слобожанщині. Після селянської реформи посилюється процес обезземелення та розшарування селянства. Розвиток ринкових відносин збільшував попит на вільнонайману працю. У другій половині ХІХ ст. українські землі виконували роль сировинного придатку Російської імперії.

Номер слайду 3

Мета: Охарактеризувати становище основних верств українського суспільства. Проаналізувати становлення робітничого класу – пролетаріату. Визначити причини розгортання робітничого руху.

Номер слайду 4

Словник. БУРЖУАЗІ́Я — соціальна верства, що володіє засобами виробництва і живе на прибутки від експлуатації найманої праці.Інтелігенція— суспільна верства працівників розумової праці.

Номер слайду 5

1. Зміни в соціальній структурі суспільства. Робота в групах. Завдання: опрацювати ст.110-112, охарактеризувати становище категорії населення у вигляді схеми. І група – СелянстваІІ група – ДворянстваІІІ група – БуржуазіїІУ група - Інтелігенції

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Виникнення й становище робітників. Зростання чисельності робітників. (З 1863 р. й до кінця ХІХ ст. вона зросла вчетверо й становила 327 тис. осіб, або 13,4 % від загальної кількості вільнонайманих працівників). національна неоднорідність (за переписом 1897 р., у промислово розвинутих Харківській, Київській, Полтавській, Херсонській, Катеринославській і Таврійській губерніях у всіх галузях промисловості працювало лише 37 % українців, третину становили росіяни, решту — робітники інших національностей.)умови життя й праці більшості робітників України були важкими.

Номер слайду 8

Робота з джерелом 1 Завдання: Прочитайте фрагмент джерела. На яких особливостях буденного життя шахтарів у 60–70-ті рр. 19 ст. наголошує автор?«Із початком розвитку кам’яновугільної справи там з’явився особливий клас людей, так званих шахтарів, тобто тих, що працюють у шахтах... Приміщення, в яких жили тоді шахтарі, були дуже жахливими; у хорошого поміщика худоба утримувалась в кращих умовах, ніж нещасні шахтарі, які жили в землянках. Не тільки підлоги в цих землянках не було, але навіть не було дерев’яних нар, а просто вздовж стінок земля залишалася трохи вище, ніж на середині, де утворився таким чином прохід, сторони якого були закріплені горбилями, щоб не обвалювалася земля від виступу, що заміняв нари. Опалювалися землянки чавунними грубками, які були одночасно і вогнищами для приготування їжі, проте й цих огидних приміщень, незважаючи на те, що вони коштували гріш, не вистачало, й часто на одних і тих самих місцях вночі спала денна зміна робітників, а вдень – нічна...» (Історія України. Хрестоматія)

Номер слайду 9

Робітничий рух. Від 70-х років розгортається робітничий рух. У 1875 р. створено першу нелегальну робітничу політичну організацію «Південноросійський союз робітників» в Одесі створена Євгеном Заславським. Союз, який об’єднав майже 250 робітників, керував страйками на підприємствах Одеси, поширював нелегальну літературу, займався революційною пропагандою. Через 9 місяців організацію було викрито, а її керівників засуджено. Марксизм – учення про побудову нового суспільства соціальної справедливості та рівності революційним шляхом через знищення приватної власності пролетаріатом. Соціал-демократи – прибічники марксизму, що прагнули досягти своїх цілей демократичними реформами

Номер слайду 10

Пролетаріат— поширена серед прихильників вчення К. Маркса назва суспільної верстви найманих робітників. Першими пропагандистами нового вчення в Україні ще на початку 1870-х років стали Микола Зібер і Сергій Подолинський. 1893 р. у Києві росіянин Юрій Мельников заснував першу марксистську групу в Україні — Російська група соціал-демократів, яка поставила за мету захищати інтереси пролетаріату.

Номер слайду 11

Прочитайте фрагмент джерела 2 та виконайте завдання: 1. Укажіть ознаки, які характеризують становище робітників в останні десятиліття 19 ст., про які йдеться в джерелах. 2. Визначте причини активізації робітничого руху на межі століть. Зі статті в «Робітничій газеті» (Київ, травень 1897 р.): «Після нового року у нас відбулося немало подій, які свідчать, що київські робітники стають до рішучої боротьби з своїми гнобителямихазяями. Не минає і тижня, щоб робітники то на одному заводі, то на другому не виступали на захист своїх прав і не вимагали поступок від капіталістів... Кравці, які працюють у Людмера,Ходорковського, Жирдера і Глозмана, вмовилися працювати на 3 години на добу менше... Недавно скорочення робочого дня зажадали робітники в столярній майстерні Кімаєра. Управляючий після півгодинної розмови переконався, що робітники твердо стоятимуть за свою справу, а то, можливо, організують страйк, і погодився уступити. Раніше в Кімаєра працювали від 6-ї год. Ранку до 7-ї год. вечора, а нині – від 7-ї до 7-ї. На боротьбу з хазяями у нас піднялися не тільки робітники, а й робітниці. На тютюновій фабриці братів Коган завідуючий безсовісно обдурював папіросниць під час видачі тютюну, внаслідок чого робітницям доводилося платити штрафи або купувати тютюн, якого не вистачало, на свої гроші. Вони вирішили піти із скаргою в контору. Управляючий, довідавшись про їхній намір, розлютився й погрожував звільнити деяких робітниць. Проте красти тютюн він перестав і кінець кінцем таки побоявся розрахувати сміливих робітниць, які перешкодили продовжувати грабунок...»

Номер слайду 12

Місто і село: життя в пореформену добу. Прочитай уривки з документів. Визнач типові тенденції розвитку міст.

Номер слайду 13

Узагальнення. Продовжте речення (3 б)Зростання чисельності міського населення і його питомої ваги в усьому населенні – це … У соціальній структурі більшої уваги набували групи… Вільнонаймані промислові робітники – це … Соціальний прошарок, що складається з осіб, які займаються творчою розумовою діяльністю і для яких вона є джерелом існування … Нова еліта, що була представлена здебільшого іноземцями – це … Найчисельніша верства населення …Завдання 2. (2 б). Побудуйте соціальну структуру населення в Україні в другій половині ХІХ ст.

Номер слайду 14

Соціальна структура. Селянство. Робітник (пролетаріат)БуржуазіяІнтелігенція. Дворянство

Номер слайду 15

Перевірка. Зростання чисельності міського населення і його питомої ваги в усьому населенні – це … (урбанізація)У соціальній структурі більшої уваги набували групи… (буржуазія, робітники, інтелігенція)Вільнонаймані промислові робітники – це … (пролетаріат). Соціальний прошарок, що складається з осіб, які займаються творчою розумовою діяльністю і для яких вона є джерелом існування … (інтелігенція)Нова еліта, що була представлена здебільшого іноземцями – це … (буржуазія)Найчисельніша верства населення … (селянство).

Номер слайду 16

Завдання 3. Дайте відповіді на запитання. Чим були зумовлені зміни в соціальному складі населення України? У чому вони виявлялися?Чим була спричинена поява робітничого руху? Яка роль у ньому належала соціал-демократичним організаціям?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня
Переглядів
1388
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку