Знайомство з деякими садовими рослинами

Про матеріал
Матеріал розроблений для ознайомлення учнів з видами декоративних рослин, які часто застосовуються в ландшафтному дизайні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знайомство з деякими садовими рослинами(частина 1)Технології 11 клас. Підготувала: Хомич О. Р.

Номер слайду 2

Дзвiночок карпатський. Один з найкрасивіших, ніжно-забарвлених дзвіночків. Кущі утворюють ажурний килимок суцільно усипаний ніжними кольорами. Напіврозкриті дзвіночки, блакитно-бузкові зі світлою серединою і жовтими тичинками піднімаються на не високих, тонких квітконосах. Листя темно-зелені, глянцеві, ланцетової форми з зубчастим краєм. Віддає перевагу сонячним ділянкам з добре дренованим ґрунтом. Потребує помірного поливу. Чудово підходить для прикраси бордюрів, альпінаріїв. Морозостійкий.

Номер слайду 3

Дельфініум. Неймовірно красива квітка. У період цвітіння щільно укривається великими квітами темно-синього тону з білим вічком у центрі. Квіти з'єднані у довге колосовидне суцвіття, довжиною 50-60 см. Коли квітне нагадує фонтан із квітів. Невибагливий, зимостійкий, добре розвивається на родючих, добре дренованих грунтах. Відмінно виглядає в одиночних посадках на газоні, біля стін будівель, огорожі, біля альтанки, поруч із лавочкою. Можна висаджувати його у декоративні контейнери. Так він стане цікавим акцентом на балконі та терасі. Морозостійкий.

Номер слайду 4

Дзвіночок спіральнолистний. Мініатюрний сорт, що стелиться густим зеленим килимом, який особливо ефектний у період цвітіння. Квітне білими квітами зірчастої форми, що поникають, до 2 см в діаметрі. Особливий не тільки завдяки квітам, але й листям, яке зберігає декоративність до пізньої осені. Вони мають зелене забарвлення, напів-овальну форму та грубі зубчасті краї. Росте швидко. Добре розвивається на пухких, добре дренованих ґрунтах. Відмінний у декоруванні альпінаріїв, в одиночних посадках на тлі газону.

Номер слайду 5

Армерія Відмінна рослина для невибагливого саду. Квітне вже в перший рік після посадки, утворюючи пишні кулі суцвіть на витончених квітконосах. Суцвіття кулясте, 4-5 см у діаметрі, білого, рожевого кольору. Листя лінійної форми, зеленого кольору утворює розетку. До родючості ґрунту не вимоглива. Добре переносить спеку і нестачу вологи в ґрунті. Чудова для прикраси клумб, терас, бордюрів, кам'янистих садів. Відмінно виглядає в горщиках та контейнерах.

Номер слайду 6

Флокс "Flame Pink"Сорт з серії низькорослих ранньоквітучих флоксів. Зацвітає на 2-3 тижні раніше звичайних волотистих флоксів. Утворює компактний кущик уквітчаний великими рожевими суцвіттями, що складаються з безлічі ароматних квіточок з білим центром. Не вимогливий до ґрунтів, але вважає за краще поживні, пухкі, добре зволожені слабокислі або нейтральні. Дуже добре підходить для бордюрів і контейнерів, заповнюючи проміжок між цвітінням шиловидних флоксів і волотистих. Відмінний для клумб і рокаріїв.

Номер слайду 7

Вербена гібридна. Рослина компактна з однорідним цвітінням. Цвіте з червня по вересень місяць, дуже рясно. Квіти діаметром 1-1,2 см. Рослина стійка до борошнистої роси і дуже добре розростається в ґрунті. Висота 10-15 см. Насіння висівають у березні квітні, у чистий, добре просіяний торф. Пікірують після 4-5 тижнів після висіву. Розсаду висаджують у відкритий ґрунт у травні. Підходить будь-який добре дренований ґрунт. Надає перевагу сонячним місцям.

Номер слайду 8

АліссумҐрунтопокривний сорт, який рясно вкривається світло-жовтими, білими, рожевими, бузковими дрібними, дуже запашними квітами, зібраними у густі суцвіття кистевидної форми. Володіє сильним медовим аромат. Швидкий ріст і пагони, що стелиться, роблять його чудовою килимовою рослиною, ефектною як у пору цвітіння, так і після, за рахунок сріблясто-зеленого листя. Невимогливий. Добре переносить посуху. Чудово виглядає у бордюрах і на клумбах. Відмінно підходить для вирощування в контейнерах, горщиках, на балконах. Морозостійкий сорт.

Номер слайду 9

Бальзамін. Бальзамін, недоторка бальзамінова або Розрив-трава (Impatiens balsamina) - витончена і дуже декоративна однорічна рослина, яка належить до сімейства Бальзамінових. Природним місцем зростання цього виду квіткових рослин є Східна Азія. Характерна особливість культурі – це спосіб її розмноження. Рослини після цвітіння утворюють насіннєві мішки, які під високим тиском викидають насіння на значні відстані. Квіти дуже різноманітні, розташовані над листям на верхівках пагонів, чи на великій частині стебла. Вони можуть бути поодинокими або зібраними в суцвіття, простими чи махровими, одноколірні, двоколірні, в різноманітній палітрі кольорів і відтінків.

Номер слайду 10

Флокс шиловидний "Purple Beauty"Прекрасний вічнозелений ґрунтопокривний сорт, який в кінці весни-початку літа укритий дрібними бузковими, білими, рожевими квіточками настільки щільно, що темно-зелене листя практично з-під них не помітні. Має здатність до повторного цвітіння восени. В інший час - ця рослина являє собою «ворсистий килимок», оскільки володіє вузькими загостреними листочками, густо розташованими по всім паросткам. Квіти в діаметрі близько 2,5 см, складаються з п'яти пелюсток, зовнішній край яких прикрашений виємкою; серцевина - більш насиченого фіолетового кольору, ніж основне забарвлення пелюстки. Віддає перевагу сухим, пухким і дренованим ґрунтам. Не виносить перезволоження.

Номер слайду 11

Лаванда. Один з найбільш ранньоквітучих сортів лаванди, здатних заквітнути в перший рік після вирощування. Являє собою горбоподібний вічнозелений кущик із тонкими прямостоячими стеблами, що мають лінійні, сильно ароматичні сіро-зелені листя та кінцеві ''стріли'' ароматних насичено-фіолетових до фіолетових квітів протягом літа. Віддає перевагу яскравим, сонячним і дуже теплим ділянкам. Добре розвивається на звичайних, добре дренованих і не заболочених ґрунтах. Для підтримки густого і рясно квітучого куща, рекомендується обрізати рослину щовесни, залишаючи приблизно третину або максимум половину її розміру. А щоб кущик знову виглядав акуратним, потрібно видалити квітконіжки з відцвілими квітами після цвітіння. Висаджений великим масивом виглядає просто вражаюче.

Номер слайду 12

Верес. Верес звичайний - вічнозелений низькорослий чагарник родини вересових і єдиний її представник. Рослина висотою може досягати до 1 м. Дрібненькі квіти об’єднуються у гроноподібні суцвіття і виглядають дуже гарно. Відтінки вересових квітів варіюються від ніжно-білого до пурпурово-фіолетового. Зацвітає верес у серпні і продовжує цвісти аж до жовтня. Верес — рослина невибаглива, тому однаково добре росте як на скелястих пагорбах та гірських масивах, так і на рівнинах, у соснових лісах і на торфових болотах. Вересові зарості називають верещатником, вересовим пустищем. 

Номер слайду 13

Лілія азіатська. Це яскравий цибулинний багаторічник з величезними зірчастими квітами. Лілія має приємний солодкий аромат. Висота міцного стебла варіюється від 50 до 120 см. Термін цвітіння – з липня до вересня. Лілії можна висаджувати в сад навесні та восени. Глибина занурення посадкового матеріалу у ґрунт дорівнює потрійній висоті цибулини. Лілія вимагає посадки на високій ділянці з пухким родючим ґрунтом. Освітлення – сонце, півтінь.

Номер слайду 14

Троянда спрей Середньоросла елегантна спрей-троянда з дрібними квітками (3-5 см) надзвичайно красивого забарвлення: червоно-коричнева внутрішня сторона пелюсток, з кремовим- на зовні. У міру розпускання бутону колір стає світлішим. Самі бутони невеликого розміру, щільні пелюстки мають махрову структуру та хвилясті краї. Великі суцвіття, в кожному від 5 до 10 бутонів. Цвітіння рясне і тривале аж до заморозків. Цей сорт має високу стійкість до хвороб та морозу. До ґрунтів не вимогливий, але краще розвивається на ґрунтах багатих поживними речовинами. Завдяки своїм характеристикам та невибагливості кущ чудово почувається у контейнерах та вазонах, а також як солітер на газоні. Може використовуватися у якості бордюру.

Номер слайду 15

Троянда плетиста. Характеризується великими квітами, які квітнуть все літо і рясно вкривають кущ густими китицями. У поєднані з густим блискучим листям, вона має дуже ошатний вигляд і стає ідеальною прикрасою садової ділянки. У міру розкриття, пелюстки набувають сріблястого відтінку. Дорослі квіти сильно розкриваються, стають схожими на плоскі розетки діаметром до 10 - 12 см, вони бліднуть, однак, не псують кущ, а підкреслюють красу молодих бутонів, що розкриваються. Аромат ніжний, у ньому добре відчуваються солодкуваті яблучні нотки. Ця троянда має високу стійкість до борошнистої роси та чорної плямистості. Відмінна для вертикального озеленення та створення ошатних плакучих форм.

Номер слайду 16

Троянда англійська. Дуже ефектний декоративний сорт, який не залишиться без уваги. Відрізняється високою декоративністю та простотою у догляді. Бутони формуються протягом усього сезону, забезпечуючи безперервне ароматне цвітіння. Пелюстки мають красиву форму, цікаве, багате забарвлення - це і білий, і рожевий, і кремовий, і абрикосовий, і нотки жовтого. Квітки старовинної форми , густомахрові. У діаметрі суцвіття сягають 12-14 сантиметрів. Бутони частіше розташовані групами по 3-8 квіток. Для вирощування варто обрати сонячні ділянки з легким, помірно вологим ґрунтом. Сорт має добру стійкість до захворювань та морозу. Троянда красиво виглядає як в одиночній (солітер), так і в груповій посадці.

Номер слайду 17

Кніфофія. Відмінною особливістю є дивовижної краси квіти: помаранчево-червоні, жовті, білі, червоні, розташовані на товстому квітконосі, що з'являється з центральної частини розетки листя. Квіти відкриваються не разом, а поступово:з низу у верх. Якщо розглянути окрему квітку, то зовнішнім виглядом вона нагадує дзвіночок, який має поникнулу форму. Віддає перевагу родючим і сухим ґрунтам. Молоді рослини бажано на зиму вкривати. Оригінально виглядає в одиночних і групових посадках, поруч з водоймою, в міксбордерах, як декор для невисоких огорож. Морозостійкий.

Номер слайду 18

Гейхерелла "Plum Cascade"Розкішний сорт з різьбленим листям фіолетово-срібного кольору. Ефектне різьблене листя зберігає свій шляхетний колір протягом усього сезону. Світло-рожеві квіти на невисоких квітконосах виграшно виглядають на тлі темнішого листя. Віддає перевагу родючим, добре дренованим ґрунтам. Цей сорт відрізняється швидким зростанням. Завдяки ампельній формі, з успіхом може вирощуватися в підвісних кашпо, а також використовуватися як ґрунтопокривна рослина, яка швидко покриває великі площі та має високу декоративність тривалий час. Ідеально підходить для групових змішаних та одновидових посадок, при влаштуванні рабаток, бордюрів, кам'янистих садів.

Номер слайду 19

Гейхера "Mega Caramel"Особливістю сорту є великі і 'пушисті' на дотик листочки. Приємна на дотик текстура його округлих листочків нагадує м'який велюр. На одному кущику можуть бути сусідами листя різного забарвлення - зелені, жовті, червоні. У спекотну сонячну погоду вони іноді набувають коричневий відтінок. Квіти ніжно-рожеві. До ґрунту не вимогливий, але на важких ґрунтах відчуває себе гірше. Сорт незамінний при створенні колірних композицій в міксбордерах і на клумбах, особливо красиво він оживляє композицій із холодними квітковими гамами. Морозостійкий сорт.

Номер слайду 20

Астильба Арендса Родзинкою сорту є кремово-білі, рожеві квіти, зібрані у витончені, щільні суцвіття. Листя складні, двічі або тричі перисті, по краю зубчасті, темно-зелені, блискучі. Найкраще відчуває себе біля водойм або у вологих напівтінистих ділянках. Сорт ідеальний для бордюрів, оформлення переднього плану композицій, вирощування в вазонах. Найпопулярнішими сусідами по клумбі для нього стануть папороті, іриси сибірські і хости. Однак, не варто обмежуватися таким малим набором рослин. Поєднання астильби з деякими сортами герані або дзвіночками буде не менш ефектним.

Номер слайду 21

Астильба "Lollipop"Ціниться за тривале, пишне цвітіння, тіневитривалість і стійкість до високої вологості ґрунту. Привертає увагу яскравим контрастом між кольором листя і квітів. На фоні темно-блискучого, пурпурно-зеленого листя- пухнасте, ромбовидне, щільне, коралово-червоне суцвіття просто сяє. Надає перевагу злегка кислим і вологим ґрунтам. Відмінний для оформлення ландшафту, а також для оранжування букетів. Здатний прикрасити будь яку тінисту ділянку. Морозостійкий сорт.

Номер слайду 22

Пампасна трава (Кортадерія)Кортадерія – декоративно-квітучий сорт пампасної трави з витонченим пухнастим волоттям. Він ідеально підходить для вирощування в змішаних композиціях серед квітів прерійного типу, таких як ехінацея, а також інших декоративних трав. З кінця літа і до пізньої осені трав'янистий чагарник буде радувати своїми величезними пухнастими квітковими шлейфами. Кортадерія не переносить занадто вологий ґрунт, особливо в зимовий час. Поливають її в період посухи, але потрібно стежити, щоб вода не застоювалась. 

Номер слайду 23

Хоста. Одна з найпопулярніших рослин, використання якої в рокарії і тінистих куточках додасть їм незвичайну чарівність. Розмір листя та його забарвлення дуже різноманітне. Хоста характеризується помірним зростанням, чудовою стійкістю до слимаків і цілком терпима до жарким умов, хоча і вважає за краще напівтінисте розміщення. Квіти лавандові. Морозостійкий сорт.

Номер слайду 24

Бересклет Форчуна. Чудові вічнозелені килими, чарівні картинки і бордюрні стрічки - все це здатний створити вічнозелений, сланкий бересклет. Оригінальний за рахунок строкатого, блискучого, зеленого листя з жовтою або білою окантовкою. Взимку забарвлення змінюється на рожеве. Більш яскравий колір буде спостерігатися на відкритій сонячній ділянці. Чудово розвивається на рівномірно зволожених, родючих ґрунтах. Добре переносить обрізку і стрижку. Обрізка можлива в будь-який термін. Посадка 2-3 шт./м2. Морозостійкий сорт.

Номер слайду 25

Гортензія хамелеон. Оригінальнісю сорту є квіти зібрані в кулевидні суцвіття 15-17 см із відтінками кольорів від рожевих до філетово - малинових. Колірна гамма квіток і їх насиченість безпосередньо залежить від кислотності ґрунту. Цвітіння відбувається в основному на минулорічних пагонах. Щоб захистити закладені бруньки від морозу, рекомендується укриття на зиму. Віддає перевагу добре зволоженим, слабокислим ділянках. Цей    сорт прекрасно підходить для створення зони обмеження, бордюрів. Чудово виглядає в змішаних композиціях в поєднанні з іншими сортами. Яскраві суцвіття гортензії можна використовувати і для зрізання.

Номер слайду 26

Гортензія великолисна. Одна з улюблених рослин квітникарів, яких приваблюють пишні кущі з великою кількістю великих білих, блакитних, рожевих квіток, зібраних у великі суцвіття діаметром 12-14 см. Листя прості, яйцевидні, яскраво - зелені. Красиві суцвіття можна зрізати і використовувати в зимових букетах. Віддає перевагу вологим, кислим, добре дренованим ґрунтам. Добре виглядає як в одиночних, так і в змішаних групових посадках. При вирощуванні в контейнерах зростання обмежується до 60-70 см. Щоб захистити закладені бруньки від морозу, рекомендується укривати на зиму.

Номер слайду 27

Гортензія волотиста. Даний сорт має красиві та великі суцвіття, довжина яких може досягати до 20-30 см. Суцвіття складаються із двох типів квіток: з фертильних та стерильних. Стерильні квіти великі до 3 см, розташовані на великих конусовидних суцвіттях. Фертильні яскраво рожеві та квіткова кисть також рожевого, а потім набувають бордового відтінку. Сорт має високу стійкість до хвороб і шкідників. Листя на пагонах спочатку зелене, а потім до осені стає бардовим. Добре розвивається на помірно вологих, добре дренованих, родючих слабокислих або кислих ґрунтах. Завдяки компактним розмірам, він стане ідеальним для контейнерних насаджень і невеликих садів. А чудові зрізані квіти, які гарно висихають, створять довговічні композиції.

Номер слайду 28

Азалія. Справжнім феєрверком кольорів обдарує красива азалія. Вона порадує великими квітами і приємним ароматом. Квіти яскраво-червоні з помаранчевим відтінком, дуже великі і широко розкриті з трохи вивернутими краями. Віддає перевагу кислим (р. Н 4,5-6,5), родючим, добре дренованим і зволоженим ґрунтам, однак не любить надмірного зволоження і заболочення. Погано переносить посуху. У групових композиціях на час цвітіння він стане головним об'єктом для залучення уваги. При бажанні можна висаджувати в контейнерах і вазонах.

Номер слайду 29

Бересклет європейський. Один з кращих осінньо-зимових прикрас для Вашого саду. Осінні багряно-червоні листочки і численні блискучо-помаранчеві плоди в темно-рожевих або червоних лусочках здатні перетворити навіть невеличкий сад, на сад мрії! Характеризується великою, розлогою і широкою, конусовидною формою крони, а з часом може перетворитися і в невелике деревце. Влітку листя-темно-зелене, а восени набуває фантастичних відтінків від яскравого жовто-зеленого до червонувато-пурпурного і багряного. Ідеально почуває себе на добре дренованих, слабо підкислених, не надто сухих ґрунтах. Надає перевагу сонячним ділянкам, але може рости і в тіні, при цьому осінні фарби будуть не такими яскравими. Сорт чудово переносить формуючу обрізку, тому добре підходить для формування живоплотів.

Номер слайду 30

Піраканта оранжева. Напів-вічнозелений, швидкоростучий сорт, що росте спочатку вертикально, з часом поширюючись в сторони. Квітне дрібними білими квіточкам, на зміну яким приходять яскраво-оранжеві плоди, які виблискують на фоні глянцевого, вічнозеленого листя. Листя темно-зелене, вкриває колючі пагони. До ґрунту не вимогливий, але краще росте на легких, родючих ґрунтах без застою вологи. Ефектний як солітер, біля стін або в якості засобу для створення чудових живоплотів.

Номер слайду 31

Піраканта червона. Мрія кожного садівника – щоб його сад був декоративним цілий рік. Таку мрію можна здійснити посадивши цю невибагливу декоративну рослину. Використовуючи її в ландшафтному дизайні, досвідчені дизайнери можуть перетворити звичайний сад на справжню зимову казку. Піраканта червона – низькорослий, вічнозелений сорт з широко-розкидистою кроною. Листя темно-зелені, шкірясті, блискучі. Квітне білими квітами зібраними в щитковидні суцвіття. Декоративності сорту додають оранжево-червоні плоди зібрані в кисті, що утримуються до сильних морозів. До ґрунту не вимогливий, однак краще росте на легких родючих ґрунтах без застою вологи. Ефектний як солітер, біля стін або в якості чудових живоплотів.

Номер слайду 32

Самшит. Невибагливий, вічнозелений кущ з густою кроною і блискучими листочками. Переважно висаджують його в чорноземі, хоча може зростати в піску, глині і навіть торфі. Чудовий для формування живих огорож та бордюрів, для скульптурних композицій — топіарів, для різних об’ємних геометричних фігур. Фігури з цієї рослини прикрасять будь-яку ділянку вашого саду.

Номер слайду 33

Туя західна. Ціниться за красиву форму крони та ошатний колір хвої. Крона пірамідально-розкидиста. Хвоя темно-зелена, молоді прирости золотисто-жовті. Перші два-три роки після посадки рекомендується притінення від зимових і весняних сонячних опіків. Віддає перевагу родючим і вологим ґрунтам. Тіневитривала, але для отримання найгустішою крони слід надати доступ до сонячного світла. Ідеальна для солітерної і групової посадки, при створенні алей і живоплотів. Для забезпечення гарного вигляду та росту рослини рекомендується вносити добрива.

Номер слайду 34

Молодило. Цікава рослина з різноманітним забарвленням листя, який зберігає свою декоративність цілий рік і стане родзинкою вашої колекції! Листові пластини м'ясисті, їхнє забарвлення змінюється залежно від місця посадки, в півтіні вони будуть зеленувато-бірюзовими, а на сонці з'являється коричнево-бордовий відтінок. Зацвітає у середині літа. Рожеві щитовидні суцвіття, що складаються із зірчастих квіточок, височіють над кроною на квітконосах, висота яких може досягати 20 см. Невибагливий . Ефектно виглядатиме в контейнерах, а також як ґрунтопокривна рослина в кам'янистих садах.

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
29 січня
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку