Знайомтесь: транспортир

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися на уроках математики в 5 класі при вивчені теми "Геометричні фігури". Також даний матеріал можна використовувати в позакласній роботі та при проведенні предметних тижнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНАЙОМТЕСЬ: ТРАНСПОРТИР

Номер слайду 2

З найдавніших часів люди стикалися з необхідністю вимірювати. Не тільки шлях, довжину предметів, але й кути.

Номер слайду 3

Поняття градуса і поява перших інструментів для вимірювання кутів пов'язують з розвитком цивілізації в давньому Вавилоні , хоча саме слово градус має латинське походження ( градус - від лат. Gradus - " крок , ступінь") .

Номер слайду 4

Градус вийде, якщо , розділити коло на 360 частин.

Номер слайду 5

Крім градуси, були введені такі одиниці виміру , як хвилина (частина градуса) і секунда (частина хвилини). Назви « хвилина» і «секунда». В історії науки ці одиниці виміру збереглися завдяки Клавдію Птолемею , що жив у II столітті.

Номер слайду 6

Сучасна назва походить від французького слова «Тransporter», що означає «переносити». Імовірно, транспортир винайшли в стародавньому Вавілоні .

Номер слайду 7

Винахід першого інструменту, який дозволяє вимірювати кути на місцевості , пов'язують з ім'ям давньогрецького вченого Герона Олександрійського ( I в. до н.е.). Він описав інструмент «діоптр» , що дозволяє вимірювати кути на місцевості і вирішувати безліч прикладних задач.

Номер слайду 8

Транспортири виготовляються зі сталі , пластмаси, дерева та інших матеріалів. Точність транспортира прямо пропорційна його розміру . Напівкругові ( 180 градусів ) - найбільш прості і стародавні транспортири.

Номер слайду 9

Різновиди транспортиров

pptx
Додано
5 вересня 2020
Переглядів
608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку