ЗНО-практикум: "Узгодження підмета і присудка. Тире між підметом і присудком"

Про матеріал
ЗНО-практикум: "Узгодження підмета і присудка. Тире між підметом і присудком". Цифоровий матеріал для учнів 9,10,11 класів під час підготовки до уроку, ДПА, ЗНО з української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узгодження підмета і присудка. Тире між підметом і присудком.

Номер слайду 2

Узгодження підмета і присудка. При однорідних підметах, пов’язаних єднальним зв’язком, присудок може мати форму як однини, так і множини. Борсаються в тенетах слово і думка. Починає пригасати місяць і зоря.2. При підметі, вираженому сполученням кількісного числівника з іменником, присудок має форму однини, якщо увагу зосереджено на кількості, і стоїть перед підметом. До журналіста підійшло кілька чоловіків.3. При підметі, вираженому сполученням кількісного числівника з іменником, присудок має форму множини, якщо увагу зосереджено на дії, і стоїть після підмета. Кілька чоловіків підійшли до журналіста.

Номер слайду 3

Узгодження підмета і присудка4. При підметах, виражених іменниками більшість, меншість, частина, половина, решта, присудок має форму однини. Більшість учнів залишилася в класі. Частина повідомлень була прочитана.5. При підметах-іменниках, які називають особу за професією і мають чоловічий рід, присудок уживається також у чоловічому родіУчитель оголосив тему уроку. Адвокат оскаржив рішення суду. АЛЕ! Учитель Ніна Іванівна оголосила6. При абревіатурах присудок має такі ж число й рід, що й основне слово в словосполученні, від якого абревіатуру утворено. Незабаром розпочнеться ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). У школі закінчилася ДПА (державна підсумкова атестація) з української мови.

Номер слайду 4

Тире між підметом і присудком. Тире є … -Іменник (Н. В.) - іменник (Н.в) Числівник (Н.в.) - числівник (Н.в.)Інфінітив - інфінітивІнфінітив - іменник (Н.в.)… - ТО, ЦЕ, ОСЬ, ЗНАЧИТЬ [присудок]Приклад: Чорнобиль – попередження, набат. Два і два – чотири. Жити – Вітчизні служити. Навчатися в університеті – моя мрія. Лиш боротись – значить жить. Мир – ось наша ціль.

Номер слайду 5

Тире між підметом і присудком. Тире НЕ треба ставити … -Присудок - підмет… - НЕ присудок-іменник… - прикметник/дієприкметник… , [вставне слово], …Приклад: Хороша штука життя.. Горе не біда. Тут люди приязні. Ця книга, до речі, раритет.

Номер слайду 6

Тире між підметом і присудком ставити НЕ обов’язково. Тире НЕ обов’язково ставити … -/-Особовий займенник - …… - як, мов, ніби, неначе, нібито, немовбито [присудок має порівняльне значення]Приклад: Я студент. Я – студент університету! Ти – не такий, ти інший. Дівчина як калина. Дорога мов стріла. У нього очі – наче волошки в житі.

Номер слайду 7

Тестові завдання

Номер слайду 8

Тире між підметом і присудком

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кондратова Оксана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 травня 2021
Переглядів
4731
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку