Звичайні та автоматичні пристрої на виробництві та у побуті. Електрифіковані знаряддя праці.

Про матеріал
Технології 9 клас. Звичайні та автоматичні пристрої на виробництві та у побуті. Електрифіковані знаряддя праці.
Перегляд файлу

                                    Звичайні та автоматичні пристрої на виробництві та                                      у побуті. Електрифіковані знаряддя праці. 

                                    Конспект уроку з Трудового навчання                                     Вчитель – Савичева Т.І. 9-А клас

    

             

           Тисячоліттями одяг виготовляли вручну. Це була важка і довготривала праця. Лише у другій половині XVIII століття вперше з'явилися швейні машини. Ці машини були доволі примітивними. Поступово, завдяки таким винахідникам і механікам, як Хоу, Хант, Зінгер, виникли досконалі швейні машини, які значно полегшили і пришвидшили процес пошиття одягу.

Первісна людина користувалася простими знаряддями праці – камінням, дерев’яними палицями. Люди поступово дійшли висновку, що можна пристосовувати камені та відламувати палиці шляхом їх обробки. Таким чином почали вдосконалювати перші знаряддя праці.

 

image 

Основним заняттям людей були землеробство, тваринництво, гончарство та ін. Розвиток землеробства, скотарства, ремесл та обміну зумовили значні зміни у давньому суспільстві. Тоді було винайдено та поширено нові способи виготовлення знарядь праці. Значно полегшилися процеси обробки каменю шліфуванням, свердлінням. Виникло виробництво керамічного посуду, прядіння, а згодом і ткацтва. У бронзовому столітті з’явилися металеві знаряддя, кам’яні ножі замінили мідні, що дало змогузбільшити продуктивність праці (мал. 2)   Перші знаряддя праці.

 

image 

Ще в 19-20 ст. люди користувалися простими знаряддями праці. Пізніше людина перейшла від виготовлення найпростіших знарядь праці до виробництва складних засобів. Це привело до механізації продуктивних сил, що значно полегшило роботу та підвищило продуктивність праці.

Варто записати, що в Історії техніки вирізняють три етапи розвитку: ручні знаряддя праці (те про що ми вже поговорили), механізми і машини, напівавтоматичні та автоматичні пристрої.

Предмет праці – це все те, з чого виготовляються вироби – різні конструкційні матеріали.

Засіб праці – те, що слугує знаряддям для впливу на предмет праці.

Знаряддя праці – інструменти, пристосування, механізми, верстати, машини і т. ін., за допомогою чого виконується певна дія.

image 

 

 

Наприклад, у виробничій технології пошиття одягу предметом праці є тканина, нитки, засобами праці – голка, ножиці, швейна машина, продуктами праці – сукні, спідниці, куртки, брюки, білизна тощо/Складові виробничої технології пошиття одягу

Усі знаряддя праці можна поділити на ручні, механічні та електрифіковані

Ми поговоримо про ручні, які не втрачають своєї актуальності та якими найчастіше ми користуємось на уроках трудового навчання та вдома.

Наприклад, голка донині залишається необхідним інструментом при вишиванні, шитті, ремонті одягу тощо.

У сучасному суспільстві більш популярними стають вироби, зроблені власними руками. Вироби, в’язані спицями або гачком, оздоблені килимовою голкою, плетені човником, з’єднані з використанням молотка, актуальні і досі.

Щоб виготовити або відремонтувати меблі, зробити ремонт, полагодити механізм, необхідні такі ручні інструменти, як молоток і викрутка  

 

image 

 Для виконання певної роботи в нагоді стають різноманітні пристосування. Наприклад, аби вишивка не стягувалась у процесі вишивання, робочу тканину затягують у п’яльця, а щоб не поколоти пальці при шитті та вишиванні, на палець одягають наперсток. Щоб натягнути й закріпити тканину під час вишивання, іноді використовують спеціальний станок

image 

 

 

Ручні інструменти та пристосування

 

Зображення знарядь праці, інструменти, пристосування

image 

image 

image

 

Швейні машини 

             Швейні машини      поділяють   на      промислові          й        побутові. Промисловими швейними машинами обладнані швейні цехи фабрик, майстерні з пошиття та ремонту одягу.

Ознайомимося детальніше з побутовими швейними машинами. Ці машини універсальні й можуть виконувати кілька операцій, наприклад, зшивати деталі прямолінійною строчкою, обметувати зрізи тканини чи оздоблювати вироби зигзагоподібною строчкою. Вони також укомплектовані пристосуваннями для пришивання ґудзиків, застібок, обметування петель.

Побутові швейні машини бувають із ручним, ножним та електричним приводами (мал. 125). Привод — це пристрій, за допомогою якого приводяться в рух усі механізми машини. 

Швейні машини: з ручним приводом; з ножним приводом;                              із знімним електричним приводом; із електричним приводом, вмонтованим у корпус машини.

Машина з ручним приводом є найпростішою у використанні. Але суттєвим недоліком даного приводу є те, що завжди під час роботи зайнята одна рука, що знижує продуктивність праці.

Більш удосконаленим варіантом є машина з ножним приводом, яка працює з більшою швидкістю. Під час роботи на ній можна двома руками підтримувати тканину, що покращує якість виробу.

          Майже всі сучасні швейні машини приводяться в рух електродвигуном. Вони досконаліші й зручніші, ніж машини з ручним і ножним приводами, оскільки мають більшу швидкість обертання махового колеса. Завдяки цьому скорочуються витрати часу на пошиття виробу. Чи знаєш ти? Створено ручну швейну міні-машинку, яка шиє однією ниткою. У процесі шиття працює за принципом степлера. Вона може бути корисною під час мандрівки чи на відпочинку.

Як бачите, побутові швейні машини — різноманітні за своєю конструкцією, технічними можливостями і зовнішнім виглядом. Але всі швейні машини мають подібну будову. Машинка- стиплер нижче.

                                                             image

image 

   Яка різниця між універсальними і спеціальними машинами?    Якими приводами можуть бути оснащені побутові швейні машини?  Будова швейної машини: 1 — рейковий механізм;

2 — притискна лапка; 3 — човниковий механізм;

4 — засувна пластина; 5 — нитконапрямляч; 6 — платформа;

7 — стояк; 8 — регулятор довжини стібка; 9 — махове колесо; 10 — моталка; 11 — котушковий стержень; 12 — рукав;

13 — головка рукава; 14 — ниткопритягач

А як саме працюють швейні машини?

Швейну машину з ручним приводом приводять у рух за допомогою ручного приводу, який кріпиться до махового колеса (мал, 127), При обертанні рукоятки приводу обертається махове колесо, а від нього рух передається до всіх механізмів машини.

Швейну машину з ножним приводом приводять у рух за допомогою ножного приводу, що має педаль (мал. 128), натискаючи ногами на яку, людина приводить її в коливальний рух. Рух педалі через ряд деталей передається пусковому колесу. Воно з'єднане пасом зі шківом махового колеса. Через пас обертовий рух пускового колеса передається маховому колесу, а від нього — усім іншим механізмам машини

Усі сучасні побутові машини оснащені електричним приводом.

Електропривод складається з електродвигуна, пускорегулювальної педалі, з’єднувального шнура.

Шків електродвигуна з’єднаний зі шківом махового колеса пасом:

                  Електричний привод: 1 — електродвигун;

2 — пускорегулювальна педаль; 3 — з'єднувальний шнур;

4 — шків електродвигуна; 5 — пас; 6 — шків махового колеса

Педаль встановлюється на підлозі у зручному місці. Пуск електропривода відбувається натискуванням ногою на педаль. Швидкість прокладання машинної строчки залежить від сили натискування: чим сильніший тиск на педаль, тим більшою є швидкість. При відпусканні педалі машина зупиняється. Електродвигун, залежно від моделі, може бути вмонтованим у корпус машини, а може кріпитися до стояка машини

                     (див. мал.                                           125, с.                                             214),

image

 

 

 

                                       Практична робота

                             Вибір знарядь праці для виконання роботи Послідовність виконання роботи

1.     Розглянути запропоновані знаряддя праці.

2.     Визначити, які з них належать до інструментів, а які – до пристосувань.

3.     Визначити призначення кожного знаряддя праці.

4.     Заповнити таблицю та записати результати досліджень.

5.     Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.

image

image

 

 

 

 

image 

 

 

 

 

image

image 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вінокурова Ганна Миколаївна
    Цікаво, змістовно. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Трудове навчання (обслуговуючі види праці) 9 клас (Пелагейченко М.Л., Біленко О.В.)
Додано
25 березня 2021
Переглядів
3031
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку