Звіт про роботу шкільної бібліотеки за 2022-2023 н.р.

Про матеріал
Шкільна бібліотека є обов′язковою структурною ланкою загальноосвітнього навчального закладу, що керується у своїй роботі принципами пріоритету читачів-дітей із урахуванням їхніх вікових та індивідуальних особливостей, різноманітності форм бібліотечної роботи зі школярами та педагогічними працівниками.
Перегляд файлу

 

Звіт про роботу шкільної бібліотеки

Канівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4

за 2022-2023 н.р.

ПРОБЛЕМНІ ТЕМИ, НАД ЯКИМИ ПРАЦЮЄ БІБЛІОТЕКА:

  • Інформаційно-комунікативні технології в роботі шкільної бібліотеки (завідувач бібліотеки Тетяна Міненко);
  • Розвиток інтересу учнів до книги та читання в роботі шкільної бібліотеки (бібліотекар Лілія Пантюхіна).

 Шкільна бібліотека є обов′язковою структурною ланкою загальноосвітнього навчального закладу, що керується у своїй роботі принципами пріоритету читачів-дітей із урахуванням їхніх вікових та індивідуальних особливостей, різноманітності форм бібліотечної роботи зі школярами та педагогічними працівниками.

  Робота шкільної бібліотеки ґрунтується на таких нормативно-правових документах: Конституція України; Закон України «Про бібліотеку і бібліотечну справу»; Закон України «Про мови в Україні»; Закон України «Про загальну середню освіту»; Положенні «Про шкільну бібліотеку» та ін. і спрямована на реалізацію завдань, витікаючи з науково-методичної проблеми школи, щорічного загального плану навчально-виховної  роботи.

 Основні завдання шкільної бібліотеки:

- сприяти реалізації державної політики в галузі освіти;

- виховувати у школярів інформаційну культуру, культуру читання, формувати вміння користуватися бібліотекою, її послугами, довідковим апаратом;

- сприяти самоосвіті учнів та педагогів за допомогою різних форм і методів бібліотечної роботи.

Найважливішим завданням шкільної бібліотеки є якісне і своєчасне забезпечення підручниками всіх учнів школи. Задачі, які стоять перед бібліотекою для виконання цього завдання: облік, обробка, розміщення підручників, зберігання фонду, робота з каталогом.

Основними функціями шкільної  бібліотеки є: навчальна, виховна, інформаційна, пізнавальна, розвиваюча, культурологічна.

Фонд нашої бібліотеки на червень 2023 року складає  25878 примірників: література – 11119 екземплярів, підручники – 14759 екземпляри. Постійно з бібліотечних фондів вилучаються застарілі  підручники,  галузева та художня література.

На кінець 2022-2023 н.р. року кількість відвідувань у бібліотеці  становить   3356 (разом із дорослим контингентом), а загальна кількість виданих  книг – 9214 екземплярів (враховуючи підручники). Найчастіше відвідували бібліотеку учні початкової ланки та учні 5, 6, 8, 9 та 10 класів.

Одним із засобів поповнення книжкового фонду є доброчинна акція „Подаруй книгу шкільній бібліотеці», завдяки чому фонд бібліотеки поповнився  книгами в кількості 83  примірники.

Воєнний стан вніс свої зміни в навчальний  процес закладів освіти, а, отже, і в роботу шкільної бібліотеки.  Незвична ситуація підштовхнула бібліотекарів школи шукати нові форми роботи, нові можливості комунікації зі своїми  користувачами, звернути увагу на важливість власної присутності в Інтернет-просторі. Фізичне закриття дверей бібліотек дає змогу відкрити цифрові двері.

Найбільш популярним каналом взаємодії нашої шкільної бібліотеки з користувачами стали соцмережі. З початку карантину у закладі у були створені групи: „Вектор Виховна” (месенджері Viber), „Вектор Успіху” (месенджер Telegram), в яких бібліотекарі інформують педагогічний колектив про різні  матеріали щодо роботи співпраці вчителів та бібліотекарів. Але основним інформатором  популяризації роботи шкільної бібліотеки онлайн-користувачам стала сторінка «Вектор Бібліотекар» у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100033971628752.

Протягом 2022-2023 н.р. для популяризації літератури в бібліотеці були оформлені різноманітні тематичні полички, розгорнуті книжкові виставки:

  •      30 вересня – Всесвітній день бібліотек»;
  •      Здоровий спосіб життя – хворобам нема вороття;
  •      Здоров’я – це скарб. Цінуй його.
  •      1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  •      До дня Героїв Небесної сотні;
  •      Нова українська школа. Методична майстерня педагога.
  •      Мова – духовне багатство народу;
  •      Скажемо насильству: ”Ні!”;
  •      Сніжний віночок сплітає зима;
  •      Стоїть над Славутою Канів в своїй неповторній красі;
  •      22 вересня – День партизанської слави України;
  •      До Дня українського козацтва;
  •      І знову у мандри запрошують книги...;
  •      До Дня пам’яті жертв голодомору па політичних репресій;
  •      Двері відчиняй: іде Миколай;
  •      Читай і насолоджуйся! Розповідай друзям!
  •      Цей пам’ятний січень в історії українського народу;
  •      Усе моє, все зветься Україна;
  •      Інформаційний куточок;
  •      День Героїв Небесної Сотні;
  •      Мiжнародний день рiдної мови;
  •      День Чорнобильської трагедiї;
  •      У вінок пам’яті Тарасові Шевченку;
  •      Вже скоро літо…

Тісно співпрацює бібліотека з класоводами, класними керівниками та  учителями-предметниками. Було проведено такі заходи:

УЧНІ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЧИТАННЯ ВГОЛОС (учителі початкових класів)       https://www.facebook.com/profile.php?id=100033971628752;

З непохитною вірою в перемогу України та усвідомленням руйнівних наслідків війни цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек проходив під гаслом «У нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!». У цьому році захід проходив у не зовсім звичайному режимі. Повітряні тривоги, відключення світла, змішана форма навчання – усе це не стало на заваді його проведення. Усіх об’єднала спільна справа. Протягом місяця, крім книжкових поличок та виставок, спільними зусиллями учнів, батьків та вчителів було проведено багато різноманітних заходів.

У рамках Всеукраїнського місячника учні школи створили онлайн-виставку малюнків. Діти втілили на папері своє сьогодення та заповітні мрії про майбутнє. Творчі роботи сповнені віри у світле завтра, прагнення до миру, проникнуті любов’ю до України, гордістю за наш народ.

У житті кожної людини є кілька дуже важливих речей: друзі, кохані, родичі. А ще є рідна країна, де вона народилися, де їй належить жити, у чию долю та розвиток робити свій внесок. Учні 2-А, 2-Б та 4-А класів створили невеличкі проєкти, які  присвятили рідній Україні. Діти намалювали малюнки про свою Батьківщину, декламували вірші.

З метою донести до учнів красу та багатство української мови, пробуджувати інтерес та бажання добре володіти нею, учитель української мови та літератури разом із завідувачем бібліотеки провели інтегрований урок у дистанційному форматі для учнів 5-Б класу. Спілкування пройшло надзвичайно цікаво та пізнавально.

Перлини народної мудрості https://cutt.ly/xMEUXGk

Напередодні Дня захисника України учителі школи організували творчі майстерні «Подарунок для героя». Діти виготовляли патріотичні вітальні листівки, прикрашені з великою любов’ю і щирими побажаннями нашим відважним воїнам. Бійці дуже радіють, коли їм передають вірші, листи, обереги, малюнки. Дитячі роботи надихають, підбадьорюють та підтримують дух українських воїнів.

Подарунок для героя  https://cutt.ly/vMEU8C9           https://cutt.ly/xMEIryZ

У такі непрості часи для нашої держави важливо виховувати у дітей почуття любові до рідної країни, гордості за свою національну приналежність, навчати їх української мови. Учнями та батьками школи були написані вірші про те, що зараз відбувається в Україні і про її героїв.

Моя незламна Україна https://cutt.ly/bMEIoT6

Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячого читання, яке гарно вплітається у вінок весняних свят, прикрашене особливим колоритом – дитячими дзвінкими голосами, сміхом і книгами. У цьому році у нашій бібліотеці Тиждень читання проходив під гаслом: «Читайте з нами українське!». Завдяки співпраці учні школи, учителів та батьків були проведені різноманітні заходи, серед яких:

Улюблені герої книги. Як інколи хочеться перетворитися на одного з них. Так і наші читачі вирішили відтворити образи улюблених героїв. Ось що вийшло…

Парад казкових героїв

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/pcb.937440587398320/1370974130412354

Читання та інсценування книжок – це один із видів діяльності, який дуже подобається дітям, перетворює звичайний день у щось чаруюче, наповнене магією та чудесами. Адже діти, перевтілюються в одного із героїв казкової історії, а це неймовірно захоплююче видовище.

Інсценуємо твори зарубіжних письменників

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/pcb.937057864103259/610734214254929

У рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання учні Канівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 долучилися до Національного читацького марафону «Діти України читають», організованого #НаціональнабібліотекаУкраїнидлядітей

Марафон «Діти України читають»

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/pcb.936479737494405/537833054924999

Добра, мудра, чарiвна українська казка завжди була у пошанi. Її з задоволенням слухають i дiти, i дорослi. Ми з вами знаємо багато чудових українських народних казок. Дiйшли вони до нас завдяки талановитим оповiдачам, яких так багато було колись в Українi, та сумлiнним збирачам народного фольклору. На завершення Всеукраїнського тижня читання казка запросила всіх на гостини.

Впізнай українську казку

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/600304775452088/

Бібліотека школи №4 є учасником не лише загальношкільних заходів, а й Всеукраїнських акцій, конкурсів, флешмобів, челенджів:

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/517308883585847/

  •              Січень 2023 року. Флешмоб «Книжковий ланцюг єдності» у соцмережі “Фейсбук”,  який проводила Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації. https://www.facebook.com/100033971628752/videos/517308883585847/
  •              Лютий 2023 року. Книжковий челендж до дня народження Лесі Українки, оголошений літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки у Звягелі.

https://www.facebook.com/100033971628752/videos/6304620532931476/

  •              Березень 2023 року. Конкурс «Поезія – це завжди неповторність…» на краще читання поезії Ліни Костенко англійською або німецькою мовою, який проводила кафедра германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання (Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка) дня поезії 21 березня та до Дня народження Ліни Костенко 19 березня (за участь у конкурсі учні та вчителі отримали сертифікати).

https://www.facebook.com/photo?fbid=932477411227971&set=pcb.932477567894622

Сертифікати за участь у конкурсі «Поезія – це завжди неповторність…»

https://www.facebook.com/photo/?fbid=936122794196766&set=pcb.936123030863409

  • Травень 2023 року.  Всеукраїнський онлайн-флешмобу «#яувишиванці», оголошений Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В. О. Сухомлинського Національної академії педагогічних наук України.
  • https://www.facebook.com/100033971628752/videos/1153205332738529/
  •              Фотоконкурс «Я люблю читати», оголошений Книгарнею "Є", видавництвом "Мала академія" та журналом "Однокласник"

https://www.facebook.com/photo/?fbid=969170077558704&set=pcb.969170897558622

Тісно співпрацює наша бібліотека з музеями міста Канева. Так, із творчістю видатного митця і великого патріота України учнів школи  ознайомили юні екскурсоводи від Канівського центру культури і мистецтв.

НІЛ ХАСЕВИЧ — СТВОРЮВАЧ СВІТОВОГО ІМІДЖУ УКРАЇНСЬКИХ ПОВСТАНЦІВ

https://www.facebook.com/photo?fbid=962779104864468&set=pcb.962779574864421

Крім масової роботи, шкільна бібліотека проводить виховну роботу по збереженню підручників. Бібліотекарі школи разом із активом бібліотеки провели рейди перевірки стану збереження підручників, інформували класних керівників про боржників бібліотеки; надавали індивідуальні консультації, як самому відремонтувати книгу.

 Отже, як бачимо, бібліотекарі нашої школи у тісній співпраці з вчителями та батьками докладають усіх зусиль задля виховання читача-громадянина з високими моральними та патріотичними якостями, намагаючись іти в ногу з часом.

    

 Завідувач бібліотеки Тетяна МІНЕНКО

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Черня Марианна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 серпня 2023
Переглядів
5906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку