Лабораторна робота "Добування та властивості дисперсних систем"

Про матеріал
Дана розробка містить матеріали до теми "Дисперсні системи". А саме: лабораторні досліди, таблицю з прикладами дисперсних систем, запитання до теми та тестові завдання.
Перегляд файлу

Лабораторна робота

 

Тема: Дослідження властивостей та способів добування дисперсних систем.

Мета: Вивчити методи та властивості грубодисперсних систем.

  •          Знати: фактори, які впливають на кінетичні властивості емульсії, суспензій та пін.
  •          Вміти: за вказаною методикою отримувати піни, суспензії та емульсії та аналізувати їх стійкість.

Реактиви та обладнання: штатив з пробірками, бюкс, фільтрувальний папір, колби, розчин мила та білка, рослинна олія, ізоаміловий спирт, желатин, крейда.

З правилами безпечної роботи ознайомлений(а) і зобов’язуюсь їх виконувати

______________ / підпис

 

ХІД РОБОТИ

Дослід 1: Отримання емульсій.

 Приготуйте 3 пробірки та налийте в першу 5 мл води, в другу 5 мл розчину мила, а в третю - 5 мл розчину білка. Додайте в кожну пробірку по 3-6 крапель рослинної олії та добре розмішайте вміст. Спостерігайте утворення та відносну швидкість руйнування емульсій. Дайте пояснення різної стійкості отриманих емульсій.

Спостереження:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_______________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дослід 2: Отримання пін.

 Налийте в колбочку 10-15 мл води та через капілярну трубочку продувайте повітря. Повторіть дослід, змінивши воду розчином мила. В якому випадку утвориться піна? До отриманої піни додайте 1-2 краплі ізоамілового спирту, як це вплинуло на стійкість піни? Поясніть чому в чистій воді піна не утворюється, а утворюється в розчині мила? Яка роль ізоамілового спирту?

Спостереження:__________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_______________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Дослід 3: Час життя піни.

Готують розчин, як в 2 досліді. Для одержання піни використовують тверде мило, пральний порошок. Досліджуваний розчин наливають в склянку на 50мл та перемішують. Потім в нього поміщають дротяне кільце. Кільце обережно виймають із рідини та по секундоміру відмічають час з моменту утворення плівки до її руйнування. Результати дослідів наносять на графік, де на осі ординат відмічають час, а на осі абсцис - концентрацію розчину.  Час життя пін, утворених різними речовинами, порівняти та зробити висновки.

 

Спостереження:__________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_______________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Дослід 4: Отримання суспензії

Налити в дві пробірки дистильованої води до половини об’єму. В одну з них додати 1 мл 0,5%-ного розчину желатину. Потім внести в обидві пробірки по одному мікрошпателю розтертої в порошок крейди й інтенсивно перемішати. Відзначити відносну швидкість розшарування суспензії в обох пробірках.

Спостереження:__________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_______________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Заповнити таблицю

 

Назва продукту

Тип грубо дисперсної системи

Дисперсна фаза

Дисперсне середовище

Вершкове масло

 

 

 

молоко

 

 

 

Какао порошок

 

 

 

Хліб

 

 

 

Шоколадна паста

 

 

 

Майонез

 

 

 

Кетчуп

 

 

 

Чай

 

 

 

Борошно

 

 

 

Газована вода

 

 

 

Зефір

 

 

 

Кефір

 

 

 

Яєчний жовток

 

 

 

Сметана

 

 

 

Пористий шоколад

 

 

 

Сік

 

 

 

Капучіно

 

 

 

Омлет

 

 

 

Кров’янка

 

 

 

        

       

  1. Дати відповідь на питання

І- Варіант

ІІ- Варіант

    1. Дайте визначення поняттю “суспензія”?

 

1. Дайте визначення поняттю “аерозоль”?

    2. Методи одержання емульсій?

 

 

2. Методи одержання суспензій?

    3. Що таке коалесценція?

 

 

3. Які типи емульсій існують?

    4. Які властивості мають порошки?

 

 

4. Як збільшити стійкість піни?

    5. Які властивості мають аерозолі?

 

5. Що таке деемульгування і де воно застосовується?

 

 

  1. Тести для контролю знань: “Властивості емульсій та пін”

 

1. Вільно дисперсними системами є:

А. гелі;                                                     В. піни;

Б. емульсії;                                              Г. пасти.

2. З наведених систем до зв’язано дисперсних належать:

А. аерозолі;                                              В. емульсії;

Б. гідрозолі;                                              Г. піни.

3. При змішуванні яких двох рідин може утворитися емульсія:

А. олія і гексан;                                        В. етанол і діетиловий ефір;

Б. гліцерин і ацетон;                                Г. олія і вода.

4. Поділ дисперсних систем на ліофільна та ліофобні – це класифікація за:

А. міжфазною взаємодією;                     В. агрегатним станом;

Б. дисперсністю;                                      Г. електричними властивостями.

5. Емульсії, які застосовують в харчовій промисловості є:

А. колоїдними розчинами;                     В. розчинами ВМС;

Б. справжніми розчинами;                     Г. грубодисперсними системами.

6. Величина краплин емульсій переважно мають розміри:

А. 10–9–10–7;                                              В. 10–5–10–4;

Б. 10–7–10–5;                                                 Г. <10–9.

7. Процес злиття крапель емульсії, що відбувається самодовільно і призводить до розшарування емульсії називається:

А. емульгування;                                    В. коалесценція;

Б. деемульгування;                                 Г. опалесценція.

8. Вкажіть розчин, який утворює піну з найбільшою стійкістю:

А. СH3COOH;                                         В. С17H35COOH;

Б. C2H5OН;                                              Г. С17H35COONa.

9. Висококонцентровані емульсії називаються?

А. гелі;                                                      В. креми;

Б. пасти;                                                    Г. мазі.

10. До емульсій відноситься:

А. томатний сік;                                      В. молоко;

Б. кисіль;                                                  Г. всі вище перераховані продукти.

11. Укажіть ряд прикладів, де всі зазначені системи є вільно-дисперсними:

А. газові емульсії, колоїдні розчини, розведені емульсії;

Б. аерозолі, суспензії, піни;

В. суспензії, ліозолі, тверді золі, тверді піни;

Г. аерозолі, цеоліти, порошки.

12. Вкажіть ряд прикладів дисперсних систем, які всі належать до аерозолів:

А. тумани, колоїдні розчини, дими;

Б. дими, тумани, пили;

В. вугільний пили, емульсії, суспензії;

Г. глини, піни, газові емульсії.

13. Порошки – це дисперсні системи, які можна розглядати як:

А. осаджені аерозолі;                                   Б. осаджені суспензії;

В. осаджені емульсії;                                   Г. осаджені колоїдні розчини

14. Якщо помістити порошок у рідину, то утвориться:

А. емульсія;           Б. аерозоль;                  В. суспензія;                   Г. піна.

Найбільш дрібний порошок називається:

А. пудра;                Б. пил;                   В. пісок;       Г. усі відповіді правильні.

15. Один із поширених методів одержання порошків і суспензій – осадження з розчинів. Це – метод:

А. диспергування;                             Б. фізична чи хімічна конденсація;

В. пептизація;                                    Г. фільтрування.

16. Концентровані суспензії називають:

А. твердими золями;           Б. пастами;         В. осадом;         Г. рідкими золями.

17. Одна з властивостей пін – це дисперсність. Виберіть визначення дисперсності піни.

А. відношення об’єму піни до об’єму розчину, який пішов на її утворення;

Б. час існування елемента піни (бульбашки, плівки) чи певного об’єму піни;

В. розподіл бульбашок за розмірами, чи середнім розміром бульбашок;

Г. усі відповіді правильні.

18.  Одна з властивостей пін – це кратність. Виберіть визначення кратності піни.

А. відношення об’єму піни до об’єму розчину, який пішов на її утворення;

Б. час існування елемента піни (бульбашки, плівки) чи певного об’єму піни;

В. розподіл бульбашок за розмірами, чи середнім розміром бульбашок;

Г. усі відповіді правильні.

19. Одна з властивостей пін – це стабільність. Виберіть визначення стабільності піни.

А. відношення об’єму піни до об’єму розчину, який пішов на її утворення;

Б. час існування елемента піни (бульбашки, плівки) чи певного об’єму піни;

В. розподіл бульбашок за розмірами, чи середнім розміром бульбашок;

Г. усі відповіді правильні.

20. Від чого залежить утворення емульсій того чи іншого типу (О/В чи В/О):

А. не залежить від співвідношення рідин, які взяті для їх добування;

Б. залежить від співвідношення рідин, які взяті для їх добування;

В. визначається тільки природою емульгатора;

Г. не визначається тільки природою емульгатора.

1

 

doc
Додав(-ла)
Балюк Інна
Додано
8 лютого
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку