Висловлення геніального педагога про значення школи та вчителя у житті дитини.

Василь Сухомлинський – педагог світового значення, який говорив, що у будь-які часи важливо виховати Людину. Його гуманістичні ідеї та ідеали актуальні й до сьогодні. Важко було обрати лише 10 цитат видатної людини, яка присвятила все своє життя школі, але ми спробували.

  1. Програми в усіх школах одні й ті ж, підручники однакові, але школи різні, тому що різні вчителі. Школа – це передусім учитель. Особистість учителя – наріжний камінь виховання.
  2. Учитель творить Людину. Ці мудрі й ваговиті слова можна сказати тільки про матір і батька.
  3. До хорошого уроку учитель готується все життя.
  4. Вільний час учителя – це корінь, який живить джерела педагогічної творчості.
  5. Хоча б над тобою було сто вчителів – вони будуть безсилі, якщо ти не зможеш сам змусити себе до праці і сам вимагати її від себе.
  6. У наших школах не повинно бути нещасливих дітей, душу яких гнітить думка, що вони ні на що не здібні. Успіх у навчанні – єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для переборення труднощів, бажання вчитися.
  7. Школа – не комора знань, а світоч розуму. Усі діти не можуть мати однакові здібності. І найважливіше завдання школи – виховання здібностей.
  8. Велика виховна сила школи народжується там, де у людини, перед  якою тільки  відкривається життя, є улюблений учитель.
  9. Роки дитинства – це насамперед виховання серця.
  10. Слово – найтонший дотик до серця; воно може стати і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розпеченим залізом, і брудом… Мудре і добре слово дає радість, нерозумне і зле, необдумане і нетактовне – приносить біду. Словом можна вбити й оживити, поранити і вилікувати, посіяти тривогу й безнадію і одухотворити, розсіяти сумнів і засмутити, викликати посмішку і сльози, породити віру в людину і посіяти зневіру, надихнути на працю і скувати сили душі…

Остання цитата лише у переліку наприкінці, але це корінь усього виховання. В руках учителів найнебезпечніша та найдієвіша зброя – слово. Використовуйте її на добро для ваших учнів.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter