Виховна година

Безпека дорожнього руху: добірка матеріалів з Бібліотеки «На Урок»

Як навчити дітей бути уважними на дорозі?
Корисні матеріали для проведення Тижня безпеки дорожнього руху.

Мабуть, кожен із нас хоча б раз у житті спостерігав порушення правил дорожнього руху. Або, тільки чесно, й сам хоч раз таке вчинив. Здавалося б, що страшного трапиться, якщо водій проскочить перехрестя на жовтий сигнал світлофора чи пішохід перебіжить дорогу там, де немає переходу?

Як повідомляють інформаційні ресурси, за перші 6 місяців 2018 року в Україні сталося 68 776 дорожньо-транспортних пригод, у яких травмувалися 12 847 осіб і загинули 1237. А лише за перше півріччя 2018 року в дорожньо-транспортних пригодах на дорогах України загинули 64 дитини, а ще 1694 неповнолітні були травмовані.

Безумовно, причиною порушення ПДР є недостатня дисциплінованість учасників дорожнього руху і нехтування ними правилами безпеки на дорозі.

Тому надзвичайно важливо починати змалечку формувати в дітей культуру безпечної поведінки, у тому числі й на автошляхах.

У Бібліотеці «На Урок» представлено низку розробок, які допоможуть вчителям-новаторам провести заходи, присвячені безпеці дорожнього руху.

Про матеріал: пропоновані матеріали обґрунтовують важливість дотримання безпечної та відповідальної поведінки на дорозі задля збереження життя та здоров’я школярів, розкривають сутність поняття «безпека»; ознайомлюють учнів із моделлю безпечного дорожнього середовища «Трикутник безпеки»; сприяють розумінню особистої відповідальності кожного з учасників дорожнього руху за безпеку на дорозі.
Про матеріал: пропонована розробка дозволяє актуалізувати і закріпити в учнів знання про ПДР; сприяє розвитку навичок свідомого дотримання правил дорожнього руху; розвиває пізнавальні інтереси дітей; формує навички свідомої та дисциплінованої поведінки на вулиці.
Про матеріал: використання зазначеної презентації сприятиме розвитку уяви, корекції уваги, пам’яті, спостережливості, пізнавальних інтересів, уміння орієнтуватися на вулицях населених пунктів, бережливого ставлення до власного життя і здоров’я.
Про матеріал: пропонований матеріал допоможе ознайомити учнів з ПДР, навчити користуватися цими правилами в різних умовах, розуміти дорожні знаки; формувати звичку не порушувати правила дорожнього руху; виховувати відповідальність за своє життя та життя оточуючих.
Про матеріал: пам’ятка для оформлення класного куточку «Безпека руху велосипедиста» буде корисною для класних керівників та вчителів, які викладають «Основи здоров’я».
Про матеріал: пропонований матеріал допоможе учням сформувати вміння та навички безпечної поведінки пасажира легкового і вантажного автомобілів та навчить дітей  користуватися засобами безпеки легкового автомобіля, дотримуватися правил перевезення пасажирів у вантажному автомобілі; сформує вміння розпізнавати знаки, якими позначають небезпечні вантажі, а також розвиватиме потребу дотримуватися Правил дорожнього руху.
Про матеріал: година спілкування «Правила дорожнього руху» дозволить поглибити знання дітей про правила дорожнього руху, розглянути конкретні життєві ситуації, в яких беруть участь школярі, розвивати увагу, спостережливість, уміння поводитися на дорогах, у шкільному та громадському транспорті, виховувати обережність, культуру поведінки на вулицях і в транспорті.
Про матеріал: презентація містить інформацію про види громадського транспорту та засоби безпеки в них. Наведено приклади найпоширеніших небезпек, що можуть виникнути на зупинках громадського транспорту. Розглянуто правила поведінки пасажирів та алгоритм дій у разі аварійної ситуації.
Про матеріал: урок безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі!» має на меті ознайомлення учнів з місцями безпечного переходу проїжджої частини та дорожніми знаками, закріплення і актуалізацію знань учнів про дорожній рух і правила безпечної поведінки на вулицях; розвиток пізнавальних інтересів, уміння орієнтуватися на вулицях міста; виховання культури поведінки на вулицях населених пунктів.
 
Більше цікавих матеріалів ви зможете переглянути у Бібліотеці «На Урок». Діліться з колегами досвідом та ідеями – додавайте власні розробки!
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter