Дієві методи для протидії булінгу – ключові тези виступу Лисенка Ярослава.

Булінг може мати шкідливі та тривалі наслідки для дітей. Крім фізичного впливу від знущань, учні можуть відчувати емоційні та психічні проблеми зі здоров'ям, включаючи депресію та занепокоєння, які призводять до зловживання психоактивними речовинами та зниження успішності в школі. Як попередити прояв цькування у школі?

Ефективними методами для протидії булінгу поділився Лисенко Ярослав у своєму вебінарі «Безпечне середовище, або як не «експертам» протидіяти булінгу». Лектор – консультант із питань освіти в КО «ThinkGlobal», куратор середньої школи, викладач Мистецтва та автор каналу на Youtube про мистецькі цікавинки.

За словами Ярослава, булінг можна подати у вигляді трикутника «жертва-агресор-рятівник». Таке схематичне зображення цькування має назву «Психодраматичний трикутник Карпмана». Три складові у конфлікті тісно пов'язані між собою, через що його важко розв'язати, виконуючи певну роль.  

Як учитель може запобігти булінгу в школі? На думку лектора, педагоги мають спілкуватися з учнями про честь і гідність, які не можна порушувати. Крім того, не варто засуджувати одяг, імідж, зачіску чи індивідуальні особливості учнів. Спікер радить надавати слово всім вихованцям під час занять чи на перервах, закликаючи не мовчати про прояви цькування. 

Ярослав визначив основні завдання, які допоможуть створити безпечний простір у навчальному закладі: 

  • Створення скриньки з анонімними зізнаннями про ситуації булінгу.
  • QR-опитування про взаємини у класі.
  • Створення правил класу, які не можна порушувати.
  • Групова терапія.
  • Організація тематичних днів боротьби з дискримінацією, цькуванням, сексизмом тощо.
  • Проведення розмов з батьками учнів про кібербулінг.

Бажаєте дізнатися більше лайфхаків для протидії булінгу? Радимо переглянути вебінар Лисенка Ярослава.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter