Добірка матеріалів до свята української мови.

День української писемності та мови – не просто державне свято. Це свято нашої мови, день, який точно неможливо пропустити! У цей день також вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця. Дослідники вважають, що саме з нього і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. 

Як провести цікавий урок чи виховну годину, присвячену Дню української писемності та мови? Для того, аби ви могли організувати непересічне святкування, ми підготували добірку матеріалів, які допоможуть зробити цей день незабутнім.


 

Тема: Моя прекрасна українська мова, найкраща пісня в стоголоссі трав
Автор: Сірик Віта Федорівна
Про матеріал: Інтелектуально-розважальна гра до Дня української писемності та мови для 9 класу. Проведіть свято весело, цікаво та подаруйте дітям можливість отримати більше корисної інформації про рідну мову. 


Тема: Сценарій свята «Українська мова – диво калинове»
Автор: Кірякулова Світлана Іллівна
Про матеріал: На позакласному заході для учнів 4 класу діти і дорослі матимуть можливість ще раз доторкнутися до краси рідної мови, вдосконалити свої знання та навички з українського мовлення, а також відчути свою приналежність до людей, які поважають рідну землю, її мову. Свято мови сприятиме формуванню розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. А ще свято допоможе поповнити знання про красу і багатство української мови, розмаїття обрядів та звичаїв. 


Тема: Урок – змагання знавців української мови «Наша мова – калинова»
Автор: Кульбак Юлія Олексіївна
Про матеріал: Конспект уроку для учнів 1-3 класів на урок української мови. Цікаво, повчально. У розробці наведено приклади конкурсів, які не тільки розважать дітей, а й допоможуть пригадати героїв казок, потренувати навички редагування текстів та випробувати вміння розгадування цікавих загадок.


Тема: Інтелектуальна гра-конкурс до Дня української писемності та мови
Автор: Ісип Аліна Олександрівна
Про матеріал: Для кожного народу дорога його мова. Для нас найближчою і найріднішою є українська… Саме їй і присвячено пропоновану розробку. Сценарій побудовано у формі гри, під час якої діти мають не просто позмагатися, а пригадати цікаві факти з історії України та української мови.


Тема: Рідна мова чиста, як роса
Автор: Седляк Орися
Про матеріал: Сценарій до свята Дня української мови та писемності для 9 класу містить вірші та прозові тексти про історію виникнення писемності у Київській Русі, розповідь про Нестора-літописця, про пам'ятки давньоруської літератури. За допомогою цієї рохробки ви зможете організувати цікаве та пізнавальне святкування.


Тема: Позакласний захід до Дня рідної мови
Автор: Фесюк Наталія
Про матеріал: Сценарій допоможе у підготовці до свякування Дня рідної мови у школі. Розробка покликана сформувати в учнів розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, а також розвивати в учнів бажання розмовляти рідною, державною мовою.


Тема: Сценарій свята «Калинова українська мова»
Автор: Вербецька Тетяна Василівна
Про матеріал: Розробка сценарію присвячена Тижню української мови. До розробки входять цікаві тематичні вірші та пісні, які ви можете використати під час підготовки власного свята. 


Тема: «Мовно-літературний КВК «Квітни, мово наша рідна!»
Автор: Кіріяк Леніна
Про матеріал: Рідна мова – це скарбниця народної мудрості, криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмок надії. Українська мова – це мова віршів, пісень, казок, прислів’їв, приказок, скоромовок, легенд нашого краю. І саме їй присвячено цей яскравий сценарій. Це цікавий мовно-літературний КВК, який точно сподобається вашим учням!


Тема: Мовний квест «Наша мова калинова»
Автор: Кохан Тамара Іванівна
Про матеріал: Дітям дуже подобається відгадувати загадки та виконувати цікаві завдання, тож і святковий квест, присвячений Дню української писемності та мови, припаде їм до душі. У розробці наведені завдання до квесту: діти відгадуватимуть загадки, пригадуватимуть казки, приказки та прислів'я, а також проведуть словникову роботу. 


Тема: Сценарій свята до Міжнародного дня рідної мови
Автор: Кацалап Світлана Миколаївна
Про матеріал: Сценарій свята до Міжнародного дня рідної мови, можна використати і для святкування Дня українсської писемності та мови. Найкраще підходить для учнів 5-7 класів. Сценарій включає історичні відомості, тематичні вірші та сценки.


Тема: Позакласний захід «Мова моя солов'їна»
Автор: Саєнко Яна В'ячеславівна
Про матеріал: Основна мета пропонованої розробки: розширювати знання про красу й багатство української мови; пробудити почуття національної гідності; виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій. Сценарій включає тематичні вірші, сценки та пісні.


Тема: Гра-квест «Країною мовознавства»
Автор: Рева Вікторія
Про матеріал: Під час гри діти мають швидко і якісно розшифрувати запропоновані завдання, що дозволить не тільки розважитися, а й пригадати знання з української мови та літератури. Тут ви знайдете цікаві завдання для команд, які допоможуть підготувати непересічне свято. 


Тема: Мова – це зоряночка золота…
Автор: Луцик Оксана Богданівна
Про матеріал: Сценарій відкритого виховного заходу до Міжнародного дня рідної мови, який можна використати для підготовки святкування Дня української писемності та мови. Розробка містить цікаві сценки на історичну тему.


Тема: «Українська – це мова єднання»
Автор: Макарова Оксана Миколаївна
Про матеріал: Метою цієї розробки є розширення знань здобувачів освіти про рідну мову, розвиток усного мовлення вихованців, пам'яті, уваги; формувати ціннісного ставлення до рідної української мови. Завдяки цьому сценарію діти дізнаються багато цікавих фактів про українську мову, також у матеріалі ви знайдете тематичні вірші та пісні. 


Тема: Сценарій заходу до Дня української писемності та мови «Мово рідна, мово калинова»
Автор: Шапорова Юлія Володимирівна
Про матеріал: Сценарій позаурочного заходу, присвяченого Дню української писемності та мови «Мово рідна, мово калинова». Його мета: ознайомити учнів із цікавими фактами з біографії відомого мецената Петра Яцика; формувати в учнів вміння розуміти, що українська мова – це скарб народу; прищеплювати любов до української мови та віру у свої можливості.


Тема: Мовна вікторина «Словограй»
Автор: Барбан Ганна
Про матеріал: У пропонованому матеріалі ви знайдете безліч цікавих завдань для проведення тематичної вікторини. Це дозволить зробити святкування Дня української писемності та мови цікавим та небуденним. 


Тема: Свято української мови «Як парость виноградної лози, плекайте мову»
Автор: Кам'янецька Лариса Михайлівна
Про матеріал: Свято представлено у вигляді цікавої та веселої сценки, присвяченої важливості вивчення української мови та недопущення помилок. А ваші учні зможуть визволити підручник із полону Царя помилок?


Тема: Сценарій свята до Міжнародного дня рідної мови «Розквітай же рідна, українська мово!»
Автор: Варгуліч Неля Миколаївна
Про матеріал: На сучасному етапі державотворчих процесів в Україні, розбудови громадянського суспільства надзвичайно актуальною є проблема виховання у молодого покоління патріотичних почуттів, активної громадянської позиції на основі національних і загальнолюдських духовних цінностей. Матеріал може бути рекомендований вчителям української мови, педагогам-організаторам навчальних закладів для проведення занять, свят та заходів.


Тема: Урок «Значення мови в житті суспільства. Українська мова – державна мова України»
Автор: Лялька Альона
Про матеріал: Матеріал включає вправи, які допоможуть перевірити знання учнями найважливіших правил української мови. 


Тема: Урок – конкурс до Дня української писемності і мови «Рідна мова моя солов'їна»
Автор: Сидоренко Олеся
Про матеріал: Урок до Дня української писемності і мови для учнів 3 класів. Під час уроку діти братимуть участь у цікавих конкурсах, розшифровуватимуть прислів'я, гратимуть та творчо вирішуватимуть начальні проблеми.


Упевнені, що ви теж маєте цікаві напрацювання! Додавайте їх до Бібліотеки «На Урок». Допоможіть колегам зробити навчальний процес якіснішим та яскравішим! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter