Етапи розробки, типи та форми інтегрованих уроків. Як не заплутатися у розмаїтті ідей.

Чи знаєте ви форми викладання, які наближають процес навчання до реального життя, захоплюють багатогранністю та єднають предмети, утворюючи дивовижні тандеми? Інтегровані уроки – ось те, що потрібно для цікавого та ефективного навчання! Вони представляють собою дієву модель поєднання сучасних прийомів викладання.

Які можливості дає використання принципів інтеграції у навчальному процесі:

  • користуватися на уроках різними прийомами та методами;
  • не дублювати близькі теми різних предметів;
  • вдало поєднувати теорію та практику;
  • враховувати психологічні особливості дітей, створювати умови для зручного здобуття ними знань.

Цей підхід дозволяє робити уроки інформативними: діти без втоми та нудьги засвоюють навіть великі обсяги даних завдяки різноплановості завдань. Вчителям також корисно співпрацювати в команді та поповнювати власну педагогічну скарбничку прийомами і методами.

Форми і типи інтегрованих уроків

Обираючи форму занять, згадайте, що найбільш результативними для навчального процесу є:

  1. Уроки творчого пошуку або огляду знань. Такі заняття збагатять знання учнів в уявній подорожі, мандрівці або дослідженні. Вони будуть найбільш доцільними для інтегрованого вивчення природничих наук.
  2. Театралізовані уроки – казка, вистава, концерт – зацікавлять учнів молодшої школи. Проте, відображаючи певну епоху чи розкриваючи сюжетну лінію, вони допоможуть і при вивченні матеріалу з природознавства, літератури, історії в старших класах.
  3. Прес-конференція, диспут, телешоу допоможуть учням брати на себе відповідальність та отримувати відповіді на питання. Або урок-рольова гра, прикладом якої може стати урок-судове засідання при вивченні дисциплін «Людина і світ» та «Правознавство».
  4. Інтегровані уроки-змагання допоможуть розвинути впевненість, сміливість та цілеспрямованість. Вікторина, конкурс чи турнір будуть доречними при будь-якому поєднанні предметів. На уроці математики можна розв'язувати задачі на швидкість, перебуваючи у іншій історичній епосі. А на уроках фізкультури, поєднаних з трудовим навчанням, можна організувати тематичні «Веселі старти».

Зверніть увагу: для різних типів інтегрованих уроків будуть ефективними різні форми роботи з матеріалом. Так, для заняття типу урок-засвоєння знань будуть вдалими семінари, бесіди чи конференції. Урок-застосування знань на практиці потребує форм, які передбачають активне включення у діяльність: мандрівка, творчий пошук, рольова гра. Для типів урок-повторення чи урок-систематизація ефективними стануть вікторина, суд, бесіда чи «Що? Де? Коли?».

Організуємо інтегрований урок

Підготовка до інтегрованого уроку складається з таких етапів:

  • вибір теми та формулювання кінцевої мети – визначення, чому діти мають навчитися, спираючись на вже досягнутий рівень розвитку;
  • узгодження програм предметів, які інтегруються, та спілкування з викладачами цих предметів;
  • оцінка рівня готовності дітей до проведення таких занять;
  • вибір форми інтеграції, узгодження тем та складання покрокового плану;
  • розробка переліку завдань, вибір прийомів, проведення попереднього хронометражу часу;
  • у разі необхідності – формування учнівських команд, визначення системи оцінювання проектів та методів контролю.

Вдале впровадження інтегрованого навчання розвиває науковий стиль мислення, сприяє набуттю навичок та знань, що виходять за межі предметів. Це особливо корисно для молодших школярів: діти вчаться всебічно оцінювати світ та творчо розв'язувати завдання.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter