Добірка сайтів та додатків, використання яких дозволить розвивати уяву, логіку та системне мислення.

Надати знання – це вже не про українську шкільну освіту сьогодення. В умовах інформаційного суспільства перед сучасною школою стоять ширші задачі – виховати творчу особистість та навчити критично мислити, відокремлюючи корисну і відсіюючи зайву інформацію.

Учень сучасної школи має не просто отримати знання згідно з навчальними програмами, а передусім – навчитися вчитися. Тому на уроках доцільно приділяти більше уваги не просто напрацюванню навички механічного запам'ятовування, а розвитку гнучкості мислення та творчого переосмислення отриманих знань. А цьому якнайкраще сприяють різнотипні завдання на тренування логіки.

«Ребуси українською»: розважальний сайт

«Ребуси українською» – сайт, де представлена добірка найрізноманітніших ребусів з відповідями для дітей і дорослих. Ресурс оцінять шанувальники головоломок, логічних ігор та загадок. До того ж, цей сайт надає можливість створювати ребуси онлайн.

Онлайн згенерований ребус за прислів’ям «Не було б щастя, так нещастя помогло»

Чия розробка:

Ресурс було створено у 2013 році, проект є некомерційним. Сайт українськомовний, а також адаптований російською та англійською мовами.

Як це можна використати:

Сервіс інтернет-ресурсу надає можливість розгадувати ребуси за певною тематикою (предметні або спеціалізовані), за обраним типом (звичайні чи математичні) та генерувати їх онлайн. У межах сайту також представлена довідкова інформація щодо правил побудови власноруч та історії ребусів, в окремих розділах містяться онлайн-ігри та загадки.

Усі головоломки поділені на три вікові групи: для дітей (до 10 років), школярів та дорослих. У залежності від групи складність головоломок підвищується та використовуються відмінні образи.

 

Математичний ребус

Приклад вирішення математичного ребусу План+План=Дача, якщо Ч=5

Отже, однакові цифри позначені однаковими буквами, різні цифри – різними.

При вирішенні виходимо з того, що П < 5, бо всі числа чотирьохзначні. П ≠ 0, Д ≠ 0, бо перша цифра числа не може дорівнювати нулю. А – парне, бо сума будь-яких однакових Н дає парне А.

Ч = 5, тому за перехід через десяток А = 2, а Н = 6 і Л = 1.

Д – парне, бо немає переходу через десяток. Д ≠ 0, Д ≠ 2, Д ≠ 6.

Якщо припустити, що Д = 4, то П = 2 = А, а такий варіант неможливий.

Отже, Д = 8, а П = 4.

4126 + 4126 = 8252.

Відповідь: 8252.

 

«Слова зі слова»: гра-головоломка зі складання слів

«Слова зі слова» – пізнавальна гра-головоломка, що стимулює розвиток логічного мислення та сприяє розширенню словникового запасу з української мови.

 

Інтерфейс додатку «Слова зі слова»

Чия розробка:

Застосунок було створено львівською компанією UA-Play, останнє оновлення –

у березні 2018 року.

Як це можна використати:

Використання цього додатку можна запропонувати школярам в якості з цікавого дозвілля.

Відкриваючи один з трьох доступних рівнів гри, необхідно відгадати всі слова, які можна скласти з літер головного (їх кількість показана поряд з наведеним словом). При  цьому варто враховувати, що утворені слова мають бути в однині, в називному відмінку і не бути власними іменами (географічні назви та імена не підходять)

Окрім того, у спеціально вбудованому словнику можна подивитись точне значення вже вгаданих слів з літер основного.

За сумарною кількістю відгаданих слів та часу перегляду реклами, можна відкривати нові рівні. Додатком також передбачена функція підказок, які можна отримати в обмін на бали у грі.

Команда освітнього проекту «На Урок» рекомендує також разом з цим застосунком використовувати додатки «Слова зі значень»  та «Знайди слова».  Обидва ці продукти українськомовні і сприяють розвитку не лише логіки, а й розширенню словникового запасу з української.

 

«Загадки для кмітливих»: розважальний сайт для тренування системного мислення

«Загадки для кмітливих» – сайт, призначений для дітей та дорослих, які захоплюються загадками, ілюзіями, ребусами та головоломками. На ресурсі представлено безліч корисних різнопланових матеріалів!

Чия розробка:

Ресурс було створено у 2006 році, сайт українськомовний.

Як це можна використати:

Запропонуйте учням цікаві завдання, серед представлених на сайті.

Всі матеріали ресурсу систематизовані за такими категоріями:

  • загадки (15 підкатегорій,всього понад 1190 різнотипових символьних, графічних та комбінаційних завдань);
  • ребуси (прості, ребус-слово, ребус-фраза – понад 260);
  • зображення (ілюзії, малюнки-загадки – понад 1300);
  • ігри (судоку, головоломки, веселі ігри - всього 37).

Разом з ресурсом «Загадки для кмітливих» команда освітнього проекту «На Урок» рекомендує використовувати добірку графічних завдань на логіку.

Отже, розвивайте логічне мислення своїх учнів, і сьогоднішні школярі будуть вдячні, що ви не лише допомогли їм опанувати знання з предмету, а навчили мислити!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter