У шкільній програми для учнів початкових класів з’явився урок «Віруси. Бактерії. Мікроби. Захист від хвороб», який Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні розробив разом із партнерами ГО «Практикум», ГО «Вакцинація» та EdEra. 

Фонд пропонує в ігровій формі розповісти дітям, як вберегтися від інфекцій. Комунікаційники та медичні експерти організації впевнені, що вчителі можуть і мають право говорити про щеплення і здоров’я з дітьми та їхніми батьками. Це допомагає зробити кожну школу безпечнішим місцем для дітей і дорослих. 

Як обговорювати теми щеплень в школі – звертаємо увагу на ключові поради. 

Питаємо, відповідаємо, дізнаємося разом

Починаючи такий урок, важливо показати, що тема здоров’я і хвороб стосується нас усіх. Запитайте в учнів, чи хворіли вони коли-небудь? А як при цьому почували себе? Вони розкажуть про відомі всім симптоми: піднімається висока температура, відчувають слабкість, нежить, болить горло і м’язи тощо. А чи знають вони, що деякі хвороби спричиняють маленькі організми – бактерії та віруси? Розкажіть трохи більше про це. За кожним запитанням – проста зрозуміла відповідь. 

Креативні рішення

Розказувати дітям складно про медичні процеси не варто. Краще перетворити лекцію на цікаву гру або квест. Молодші діти з захопленням навчаються граючися. Для цього Урок пропонує перемикати увагу з розповіді на відео, потім на гру з пазлами, де треба вгадати, про симптоми яких хвороб йдеться. Потім гра «Календарик», де вигадані персонажі першокласниця Ая, дев’ятикласник Ай і 52-річний Дідусь Ой мають дізнаватися, які щеплення в них за планом. 

Ігри і розваги не заважають знайомити з цікавими і важливими фактами: «Ого! А ви знали, що у дорослої людини в організмі міститься більше 200 мільярдів мікробів?», «Уявіть! Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення». 

Завершити урок можна інтерактивним тестом, щоби закріпити отримані знання, і цікавим домашнім завданням: наприклад, дізнатися, від чого щеплена бабуся. А від чого її ще можна захистити вакцинацією?

Подивіться на світ очима дітей

Насправді мета розмови про вакцинацію з дітьми не в тому, щоби переконати їх, що щеплення – це добре, а навчити дітей, що хвороби можна попередити. А якщо ми попередимо хвороби, то не пропустимо цікаві моменти життя, розваги з друзями. 

До того ж, інфекції бувають різними, і запобігти різним захворюванням можна в різний спосіб. Іноді достатньо правильно мити руки, а деколи єдиний захист – щеплення. 

Підтримуйте дітей і батьків протягом року

Хваліть дітей за кожне нове щеплення та дякуйте батькам за те, що долучаються до цього процесу. Важливо підтримувати постійну комунікацію:

  • пояснювати, чому в школі обговорюються такі теми;
  • заспокоювати та роз'яснювати, що робити, коли в школі відбувається спалах інфекційних хвороб;
  • нагадувати про запобігання захворюванню.

Але під час розмови з батьками варто пам’ятати про те, що довкола них безліч інформації про щеплення, до того ж контраверсійної. І що всі ми люди, а тому часто займаємо позицію безпечної бездіяльності. Тому більшість батьків насправді не виступають проти щеплень, вони радше відкладають цю процедуру, сподіваючись, що їхній дитині вони просто не знадобляться. 

Про те, як ефективно на тему вакцинації розмовляти з батьками ЮНІСЕФ розробив спеціальний довідник з порадами і прикладами повідомлень.

Матеріали уроку можна завантажити за посиланням


Автор матіралу: ЮНІСЕФ в Україні

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter