Огляд застосунків та програм для дітей з вадами зору, слуху та особливостями розвитку.

Можливість вільно користуватись ПК та гаджетами відкриває для людей з особливими потребами недоступний раніше світ, зменшуючи рівень соціальної інклюзії. Дорослі люди можуть бути в курсі новин, працювати через інтернет, спілкуватися у соціальних мережах, дзвонити друзям та близьким, знаходити нові знайомства, читати і дізнаватись щось нове. Для дітей з особливими освітніми потребами – це шанс отримати гідну освіту.

Ми зібрали кілька корисних додатків для Android та Windows, що дозволяють створити безбар’єрне освітнє середовище для дітей з особливими освітніми потребами.

TalkBack – додаток для людей з вадами зору

Слабозорі та незрячі люди вже давно мають змогу користуватися застосунками скрін-рідерами (читачами екрану) на кшталт TalkBack для Android. Принцип роботи цього додатку – читання з екрану та озвучення, завдяки чому користувач може зрозуміти, що відбувається на екрані, і вільно взаємодіяти із пристроєм. Докладна інструкція для початку роботи TalkBack для Android. Озвучення відбувається за допомогою так званих синтезаторів  мовлення.

Для коректної роботи з українською мовою незрячі користувачі обирають синтезатор мовлення від компанії Google – Google TTS (текст-у-мовлення)

Щоб скористатися ним на пристрої з Android потрібно відкрити налаштування, натиснути «Мова та введення», обрати пункт «Синтез мовлення» – Синтезатор мовлення Google. Функціонал цього синтезатору – власне озвучення у TalkBack, читання вголос у Google Play Книги, вимова вголос у Google Перекладач, а також можливе використання у інших додатках.

Демонстрація роботи застосунку

Цікавим і адаптованим для українського користувача є проект RHVoice з відкритим кодом, для якого ентузіасти записали голосову базу. RHVoice Анатоль може допомогти у читанні та озвученні  будь-якої інформації з екрану – літератури, повідомлень, значків у меню тощо.

Важливість цих додатків насамперед у тому, що підтримка української мови дозволяє зробити доступним для незрячих український сегмент інтернету та українські інтерфейси, тобто українськомовна людина з вадами зору не відчуває виключення із комунікацій.

Посилання на скачування додатку:

 

ISEE – додаток для людей з вадами зору від українських студентів

Презентація можливостей ISEE

Принципово новий підхід – використання нейромереж, був застосований для розробки прототипа додатку ISEE, ідею якого запропонували українські студенти.

Принцип роботи додатку: смартфон із встановленим ISEE має замінити незрячій людині очі. Коли смартфон піднести до рівня очей, той за допомогою камери визначить предмет та відстань до нього.  Додаток за допомогою голосових та вібро підказок зможе спрямувати користувача до потрібного об’єкту, або ж допомогти йому, наприклад, обрати потрібний товар у магазині.

Предмети ISEE шукає і визначає за допомогою нейромереж, що дозволяє досягти високої точності розпізнавання і коректно працювати без підключення до мережі. Наразі додаток перебуває на стадії вдосконалення, тому представлена лише його бета-версія, проте ним зацікавились інвестори, тому можна очікувати, що найближчим часом застосунок надійде у вільний доступ.

BeWarned – додаток для людей з вадами слуху

В авангарді розробок для нечуючих – українці. Команда BeWarned на чолі із Віталієм Потапчуком, слабочуючим з дитинства, розробила низку додатків та платформ, орієнтованих як на кінцевого споживача, так і на бізнеси, які, використовуючи ці новації, зможуть розширити коло клієнтів. Ми вже говорили про цей ресурс в одній із попередніх статей, проте додамо ще цікавої інформації.

Перекладач жестової мови (додаток Переводчик ЖЯ) – один із проектів команди із платною моделлю підписки, який дозволяє 24/7 користуватись послугами жестового перекладу онлайн, що спрощує доступ до установ на кшталт лікарні, банку, соціальної служби, та дозволяє більш вільно почувати себе на вулиці, вирішувати власні проблеми.

4 технічні асистенти, розроблені командою і об’єднані у платформу BeWarned, орієнтовані на різні типи завдань:

  • Sound Monitor вирішує проблему безпеки, реагуючи на звуки загрози (сирена, крик, сигнал авто, собачий гавкіт) і попереджає власника вібрацією та світловим індикатором.
  • Connect конвертує текст в мову і навпаки, що допомагає налагодити контакт із оточуючими.
  • Emergency Call розроблено для небезпечних ситуацій, дозволяє покликати рідних на допомогу.
  • Dance дає змогу відчути музику завдяки перетворенню її у вібрацію, мерехтіння світла та пульсацію.

Посилання на скачування додатку:

   

Програми для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами

Інновації відкривають нові можливості для інклюзивної освіти. Включення дитини з особливими потребами у навчальний процес може зіткнутися із певними труднощами, які можна подолати за допомогою правильного супроводу учня та індивідуального підходу до її особливостей.

Електронні освітні ігрові ресурси (ЕОІР) мультимедійного видавництва «Розумники» з 2014 року мають гриф МОН та використовуються як у звичайних, так і в інклюзивних класах. Залучення ЕОІР протягом уроку становить 10-15 хвилин, що підходить і для гіперактивних школярів, і для учнів, у яких синдром дефіциту уваги.

Можливості ПЗ «Розумники» індивідуального пристрою школяра Impression 110ES від Impression Electronics

Загальні переваги ЕОІР для інклюзивних класів:

  • Усі завдання озвучено, кожне з них можна прослухати декілька разів.
  • Адаптація завдань до сенсорних екранів, виконувати їх можна як пальчиками, так і мишкою.
  • Промальовка об’єктів контрастна, зображення великі, але кольори не занадто яскраві, що дозволяє привернути увагу і не відволікати від навчального процесу.
  • Звуковий супровід лагідний, без подразників та занадто гучних звуків.
  • За підказкою школяр може звернутися до Сови-помічника.
  • Індивідуальний темп проходження завдань – кожна дитина в класі користується  окремим пристроєм і може проходити завдання у власному темпі.

Проходження завдання має цікаву візуалізацію, при правильному виконанні – совенятко повністю вилуплюється з яйця, якщо є неправильні відповіді – то лише частково.


Світ готовий до того, аби дати можливість дітям з особливими освітніми потребами та людям з інвалідністю знайти своє місце у суспільстві. Чи готова до цього нова школа? Цілком, головне, користуватися усіма здобутками сучасності. Навіть якщо ваші учні знають про ці додатки та налаштування, спробуйте самі попрацювати з ними та поставити себе на місце дитини з особливими освітніми потребами, аби краще зрозуміти, як сприймає світ дитина.

Матеріал підготовано спільно з партнером брендом Impression Electronics

Хочете більше дізнатися про стан інклюзивної освіти в Україні та особливості впровадження ЕОІР у процес навчання? Завітайте на безкоштовний вебінар «Електронні освітні ігрові ресурси — нові можливості для Інклюзивної освіти», що відбудеться 30 травня о 17.00.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter