Корисне

Добірка матеріалів з розвитку креативного мислення учнів

Добірка цікавих розробок, які допоможуть розвинути в учнів креативне мислення

Креативність потрібна не тільки творчим людям. Інколи корисно подивитися на звичні речі під незвичним кутом. Наприклад, звичайний урок можна перетворити на захопливу гру. Щоб діти у подальшому житті були успішними та самореалізувалися, важливо навчити їх мислити креативно.

Редакція освітнього проекту «На Урок» підготувала добірку матеріалів, які допоможуть вам сформувати в учнів навички креативного мислення та навчити дітей застосовувати отримані знання.


Тема: Розвиток креативного мислення молодших школярів
Автор: Соклакова Ольга Олександрівна  
Про матеріал: Розробка допомагає молодшим школярам сформувати бажання та вміння вчитися самостійно; сприймати інформацію і вміти з нею працювати – осмислювати, сортувати, творити.


Тема:  Презентація «Використання технологій ментальних карт, онлайн-дошок, інтерактивних вправ як засіб розвитку мислення учнів»
Автор: Яцук Наталія Олександрівна  
Про матеріал: Презентація допоможе вчителю налагодити зв’язок з учнями та їхніми батьками через інтернет, соцмережі, сайти та блоги; продемонструє як ефективно застосовувати ці ресурси для розміщення різноманітних навчальних матеріалів.


Тема: Формування креативної особистості в процесі навчання фізики
Автор: Лукашук Віта Володимирівна
Про матеріал: У посібнику представлені матеріали, що описують досвід застосування застосування методичних прийомів і завдань під час навчання фізики, які сприяють розвитку критичного та креативного мислення учня. Цей посібник містить опис педагогічних умов, за яких кожен учень може продемонструвати? (виявити?) свою успішність, винахідливість.


Тема: Креативний урок «Прислівник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль»
Автор: Котелевич Оксана Василівна
Про матеріал: Пропонована розробка має на меті поглибити знання учнів про прислівник як самостійну незмінну частину мови, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль; формувати навички дослідницько-пошукової діяльності, загальнопізнавальні вміння знаходити прислівники в тексті, характеризувати їх; розвивати усне зв'язне мов­лення учнів, увагу, уяву, творчі здібності; виховувати людяність, доброту, почуття прекрасного, любов до рідної мови.


Тема: Арт-терапія як креативний метод психолого-педагогічного навчання розвитку та супроводу обдарованої особистості
Автор: Ящишин Teтяна Іллівна
Про матеріал: Розвиваючи новітні технології навчання та виховання, наша педагогіка часто обходить найголовніше питання – питання буття дитячої душі. Емоції та почуття, що їх переживає дитина «тут і зараз», незалежно від наших правильних «дорослих повчань» та виховних намірів, розкладу занять та запланованих заздалегідь заходів, живуть за власними законами й вимагають свого визначення!


Тема: Опис досвіду «Формування креативно-емпатичних здібностей учнів засобами української літератури як шлях до розвитку самоосвітньої компетентності»
Автор: Котелевич Оксана Василівна
Про матеріал: Застосування пропонованої розробки сприятиме формуванню  оптимальних умов для розвитку творчого потенціалу дитини; створенню атмосфери співробітництва, взаємодії вчителя та учня; вдосконаленню самоосвітньої компетентності.


Тема:  Проектна робота «Креативний пiдхiд до вивчення творчостi Лесi Українки»
Автор: Петришина Iрина Володимирiвна
Про матеріал: Ця розробка описує досвід використання комп'ютерних технологій на уроках української мови та літератури; розповідає, як допомогти учням ближче познайомитися з життям і творчістю письменниці, зацікавити та спонукати до читання поезій Лесі Українки; сприяє розвитку навичок образного мислення, сприйняттю інформації на слух її засвоєнню.  


Тема: Вступні уроки із зарубіжної літератури: компетентнісно, креативно, цікаво
Автор: Стецюк Марія Іванівна
Про матеріал: Вступний урок зарубіжної літератури в кожному класі – своєрідний місток між навчальним матеріалом попереднього й наступного класів. Він допомагає актуалізувати знання та емоційний досвід учнів і налаштовує школярів на хвилю зарубіжної літератури.


Тема: «Розвиток уяви та творчих здібностей»
Автор: Кирилова Вікторія Михайлівна
Про матеріал: Пропонована розробка допомагає тренувати інтелектуальні та творчі зді­бності дітей, формувати у них потребу в розумовій роботі, інтелектуальній і творчій активності, а також розвивати різноманіт­ні природні обдарування дитини.


Тема: Презентація до позакласного заходу «Креатив-бій» для 8-х класів
Автор: Гончаренко Яна Сергіївна
Про матеріал: Ця розробка стане в пригоді як класному керівнику, так і педагогу-організатору для проведення цікавого позакласного заходу чи організації креативної класної години.


Тема: Психолого-педагогічний семінар «Інтелект та креатив». Творчі посиденьки в арт-кафе «У старих друзів»
Автор: Ткачук Ірина Іванівна
Про матеріал: Застосування матеріалів, представлених у розробці, сприятиме розвитку креативності, пошуку нових способів вирішення проблем, розвитку уяви. Досвід та напрацювання автора, висвітлені у цій роботі,  у цій роботі допоможуть правильно сформулювати мету навчання, створити творчу атмосферу.


Зареєструйтеся на Всеукраїнську інтернет-конференцію «Сучасні освітні тенденції: технології та інструменти розвитку креативного мислення» та дізнайтеся більше про сучасні техніки розвитку креативного мислення. Ви отримаєте багато цінних порад та лайфхаків, які зможете використати на власних уроках. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter