Школа

Сенкан: добірка матеріалів з Бібліотеки «На Урок»

Ідеї укладання сенканів від учителів, які розмістили власні матеріали у Бібліотеці «На Урок».

Сенкан – це форма неримованого вірша, який складається з п'яти рядків. Слово «сенкан» походить від французького слова «п'ять».

Засновницею жанру та автором такої форми віршованих творів є американська поетеса Аделаїда Крепсі. Ідея сенканів грунтується на принципі створення японських поетичних мініатюр, тому іноді сенкан ще називають «американське хоку».

Оксана Хомич про стратегію критичного мислення Сенкани

Сенкан використовують як прийом критичного мислення. У школі він набуває все більшої популярності. Використання цього прийому дозволяє лаконічно узагальнити інформацію з теми, що вивчається. До того ж складання сенканів сприяє розкриттю творчого потенціалу школярів.

Як створити сенкан?

Для того, щоб створити власний сенкан, можна скористатись простою формулою, в якій цифрою позначено номер рядка, а словесне пояснення – вимоги до форми і змісту:

1 – тема (іменник).

2 – опис (два прикметники).

3 – дія (три слова).

4 – ставлення (фраза – чотири слова).

5 – перефразування сутності (одне слово).

Під час інтернет-конференції «Сучасні освітні тенденції: медіаграмотність та критичне мислення» тема використання сенканів у навчальному процесі, зокрема на уроках літератури, також піднімалася. Із доповіддю лекторки Наталії Борисенко можна ознайомитись у записі:

Наталія Борисенко. «Формування критичного мислення на уроках літератури»

Корисні матеріали з Бібліотеки «На Урок»

Тема: Що таке сенкан? Як писати сенкан?

Автор: Трофименко Світлана Василівна

Про матеріал: Матеріал містить пояснення того, що таке сенкан та для чого його можна використовувати на уроках як в старшій, так і в початковій школі. Подано приклади написання сенкану на різні теми.


Тема: Перфокартка для методичного прийому «Сенкан»

Автор: Шабат Галина Миколаївна

Про матеріал: Перфокартка для багаторазового використання, за допомогою якої учні можуть писати власні сенкани.


Тема: Склади сенкани «Розшифруй хмаринки-цитати за опорними словами про мову»

Автор: Григорчук Олена Олексіївна

Про матеріал: У матеріалі запропоновано 6 хмар слів, створених із цитат про мову, які можна запропонувати учням для створення власних сенканів.

Матеріал можна використати під час організації предметного тижня, позакласного заходу або як фрагмент змагання між командами учнів під час уроку.

Цю ідею можна втілити, створивши власні шаблони за допомогою спеціальних інтернет-ресурсів для створення хмар слів власноруч.


Тема: Сенкани про дружбу

Автор: Цьомко Маріна Олегівна

Про матеріал: У матеріалі наведено 3 приклади сенканів про дружбу. Створення сенканів є цікавим завданням, що стимулює творчість учнів на уроках. До того ж такий прийом дозволяє учням висловити свої почуття, ставлення та уявлення про предмет запропонованої теми.

Також можна переглянути такі розробки вчителя:


Тема: Презентація до уроку англійської мови в 8 класі на тему «Сенкан. Видатні люди України»

Автор: Авраменко Наталя Валентинівна

Про матеріал: Презентація містить теоретичну частину про принцип створення сенканів англійською мовою, наведені приклади видатних українців та подані відомості про них. У матеріалі подано ключові слова, які можуть використати учні для створення власних сенканів.


Тема: Використання сенканів на уроках хімії

Автор: Переймибіда Ірина Петрівна

Про матеріал: У розробці наведені приклади сенканів на хімічну тематику за програмою 7 класу.  У пропонованій роботі представлено сенкани, які можна використовувати на різних етапах уроку.


Тема: Вірш «Хімічний сенкан» допоможе узагальнити вивчене

Автор: Сопилюк Надія Іванівна

Про матеріал: У розробці наведені теоретичні відомості про принцип створення і представлені приклади тематичних сенканів.


А як ви використовуєте цей прийом на уроках? Діліться з колегами власними напрацюваннями, додаючи матеріали до Бібліотеки «На Урок», та надихайтесь ідеями кращих педагогів України.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter