Поговоримо про особливості цьогорічного вступу до університетів.

За ці місяці війни ми довели, що робити неможливе можливим – національна риса українців. Зокрема – продовжувати освітній процес попри все. І навіть організувати вступну кампанію до закладів вищої освіти в умовах війни. 

І хоча на початку війни лунали пропозиції взагалі від неї відмовитися, зараз вона вже в розпалі. Уже сьогодні тисячі випускників складають національний мультипредметний тест, а ті, хто вже впорався із цим завданням, створюють електронні кабінети вступників і подають заяви до університетів. 

Саме так! Попри те, що багато хто з випускників був вимушений змінити місце проживання, переїхати до іншого регіону країни чи взагалі виїхати за кордон, бажання вчитися нікуди не зникло. І навіть більше – зберіглося бажання вчитися саме у своїй країні. Хоча можливостей для здобуття освіти за кордоном зараз теж достатньо. 

Втримати майбутнє

За даними на 3 серпня 2022 року 226 закладів освіти повністю зруйновано, а 1981 пошкоджено. Загалом рф майже щодоби наносить удари по нашим закладам освіти. 

Одне з головних завдань МОН та університетів цього року – не допустити значного відтоку абітурієнтів за кордон. Хоча ризик цього є і він дуже серйозний. Наразі бачимо, що кількість охочих складати НМТ доволі велика, а тепер діти почали активно подавати заяви до ЗВО, але насправді остаточного розуміння ситуації ще немає. Утім, момент істини настане дуже скоро. 

Наразі відомо, що:

  • 155 790 абітурієнтів узяли участь в основній сесії НМТ;
  • 17 632 учасника складали тест за кордоном;
  • 8 595 учасників отримали 200 балів (з них із 1 предмету – 6473 учасники, з 2 предметів – 1664 учасники, із 3 предметів – 458 учасників). 

І це лише основна сесія мультитесту. Для того, аби пройти тестування мали змогу всі охочі, передбачена також додаткова (запланована на 16-20 серпня), а потім ще й спеціальна (запланована 12-16 вересня) сесії НМТ. Скласти тест можна лише в безпечних регіонах країни або за кордоном. 

Насправді не варто пояснювати, чому для нас надзвичайно важливо зберегти абітурієнтів. Достатньо просто сказати, що вони – майбутнє нашої країни. Що ж зробило Міністерство освіти і науки для того, аби це майбутнє не втратити? 

Максимальне спрощення вступної кампанії

А почалося все з відмови від традиційного формату ЗНО. Цьогоріч на зміну йому прийшов Національний мультипредметний тест (українська мова, історія України та математика). Таке рішення наробило чимало галасу, як і способи його реалізації.

Безпосередньо вступна кампанія насправді ж не надто відрізняється від минулорічної: абітурієнти мають так само подати електронні заяви до омріяних вишів через ЄДЕБО. Хіба що замість кількох сертифікатів ЗНО необхідно додати лише один сертифікат НМТ. 

Додатково необхідно подати на розгляд приймальної комісії мотиваційні листи. Так, нарешті практика, звична для закордонних університетів, дісталася України. Важливий момент: мотиваційні листи безпосередньо не впливатимуть на рейтингування під час вступу на бюджет, але вони можуть стати у пригоді в ситуації, коли два абітурієнти з однаковою кількістю конкурсних балів претендуватимуть на одне місце. Саме завдяки мотиваційному листу хтось може отримати перевагу. 

А от тим, хто вирішив вступати на контракт, достатньо лише мотиваційного листа. Непоганий вихід для частини абітурієнтів. Звісно, лише в тому випадку, якщо варіант вступу на бюджет навіть не розглядається. 

Усе дистанційно

Як і раніше, ЗВО матимуть право проводити творчі конкурси та індивідуальні співбесіди. Звісно, насамперед це стосується творчих спеціальностей, адже рівень хисту, наприклад, до малювання, вкрай складно вирахувати за результатом НМТ із математики. 

Утім, якщо раніше для цього було необхідно особисто з’явитися до університету, то тепер усе цілком офіційно можна робити онлайн. Достатньо звернутися із таким запитом до вишу. Тож навіть ті хлопці та дівчата, які зараз вимушено перебувають за кордоном, але прагнуть вчитися в рідній країні, можуть спокійно вступати до українських вишів. А це, погодьтеся, серйозна перевага. 

Спеціальні умови вступу для певних категорій 

Вступна кампанія передбачає ряд особливих умов для деяких вступників. Зокрема йдеться про абітурієнтів із територій, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). У МОН оприлюднили алгоритм дій у такій ситуації:

  1. Зареєструвати електронний кабінет вступника.
  2. Обрати заклад для здобуття освіти, конкурсну пропозицію, форму здобуття освіти.
  3. Пройти у вибраному закладі освіти індивідуальну усну співбесіду або творчий конкурс (при вступі на місця державного чи регіонального замовлення). Замість усної співбесіди за бажанням можна подати сертифікати НМТ або ЗНО 2019-2022 рр. 
  4. Отримати рекомендації для зарахування та виконати вимоги для зарахування.

Тобто якщо у вступника з небезпечної території немає сертифікату з НМТ, це не означає, що цьогоріч він ніде не вчитиметься. Ні, можливість для вступу є, просто потрібно пройти усну співбесіду. 

Вступники з небезпечних територій вступатимуть за квотою-2. 

Квота-2 – це частина від максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих конкурсних пропозицій) у закладах вищої освіти, яка може бути використана для прийому вступників на основі повної загальної середньої освіти, що мають право на вступ відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення.

Квота-2 встановлюється у ЗВО в обсязі 10% (але в будь-якому разі не менше одного місця) або 20% у переміщених (тимчасово переміщених) ЗВО та у вишах Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Залишаються в силі й інші пільги, детальніше про них можна дізнатися або з Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, або в університеті, до якого планується вступ. 

Навіть тоді, коли відкритий увесь світ, діти обирають Україну. І це означає, що ми неодмінно переможемо. Віримо в ЗСУ! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter