Практична робота: “Виготовлення тимчасових мікропрепаратів шкірки луски цибулі та її розгляд за допомогою оптичного мікроскопа»

Про матеріал
Практична робота: “Виготовлення тимчасових мікропрепаратів шкірки луски цибулі та її розгляд за допомогою оптичного мікроскопа» розроблена для роботи з учнями 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота: “Виготовлення тимчасових мікропрепаратів шкірки луски цибулі та її розгляд за допомогою оптичного мікроскопа»

Номер слайду 2

Тема: Виготовлення тимчасових мікропрепаратів шкірки луски цибулі та її розгляд за допомогою оптичного мікроскопа. Мета: навчитися виготовляти тимчасовий мікропрепарат шкірки луски цибулі, розглянути виготовлені мікропрепарати за допомогою оптичного мікроскопа, виявити у клітині клітинну оболонку, цитоплазму, ядро, вакуолю з клітинним соком. Обладнання та матеріали: світловий мікроскоп, піпетка, скляна паличка, пінцети, препарувальні голки, ножиці (ніж), предметне скло, покривне скельце, фільтрувальний папір, розчин йоду, склянка з водою, цибулина цибулі ріпчастої.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хід роботи Виготовлення тимчасового незабарвленого (потім – забарвленого) мікропрепарату та його дослідження за допомогою оптичного мікроскопа 1. Підготуйте мікроскоп до роботи. Згадайте правила роботи з мікроскопом!!!

Номер слайду 5

2. Виготовте мікропрепарат шкірки м’ясистої луски цибулі, дотримуючись такої послідовності дій: по центру предметного скла нанесіть піпеткою краплину води; Зніміть з цибулини зовнішні сухі луски, розріжте цибулину навпіл за допомогою ножа, відділіть одну соковиту луску; із внутрішнього боку луски зніміть пінцетом тоненьку шкірочку (маленький шматочок близько 1 см) і покладіть на предметне скельце у краплину води; розправте її за допомогою голки; візьміть покривне скельце, поставте його ребром на край краплі й накрийте ним шкірку цибулі; фільтрувальним папером вберіть надлишок води з мікропрепарату, приклавши його до краю покривного скельця.

Номер слайду 6

3. Мікропрепарат покладіть на предметний столик мікроскопа, притисніть лапками тримачів. Розгляньте мікропрепарат на малому збільшенню мікроскопа. Знайдіть у клітині клітинну оболонку, цитоплазму, ядро, вакуолю з клітинним соком. 4. Далі переведіть мікроскоп на велике збільшення, розгляньте мікропрепарат.

Номер слайду 7

5. Зафарбуйте препарат розчином йоду. Для цього на ваш готовий мікропрепарат нанесіть на шкірочку краплину розчину йоду за допомогою скляної палички. 6. Розгляньте мікропрепарат на малому збільшенню мікроскопа, потім на великому збільшенню.

Номер слайду 8

7. Замалюйте декілька клітин шкірки цибулі. На малюнку позначте клітинну оболонку, цитоплазму, ядро, вакуолю. 1 - ____________________________2 - ____________________________3 - ____________________________4 - ____________________________

Номер слайду 9

Висновки: У результаті спостереження виготовленого мікропрепарату шкірки луски цибулі під оптичним мікроскопом ми встановили, що рослинний організм складається з _____________________. Клітина луски цибулі зовні оточена __________________________. Усередині клітини міститься ___________________. За малого збільшення мікроскопа видно темне кулясте ___________, що є носієм спадкової інформації, а також порожнину, заповнену клітинним соком - ______________.8. Зробіть висновки до роботи

Номер слайду 10

ПРАЦЮЄМО РАЗОМ (усно)

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку