Презентація до уроку з всесвітньої історії на тему: "Місто Рим і повсякденне життя його населення"

Про матеріал

Презентація до уроку з всесвітньої історії на тему:"Місто Рим і повсякденне життя його населення", яку можна використати і на уроці узагальнення та систематизації знань з теми «Римська імперія». Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника.

Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 97 - 2003. У презентації використовуються ефекти анімації, які дозволяють наглядно відтворити епоху Стародавнього Риму за доби імперії».

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. У презентації використовуються ефекти анімації, карти, схеми, ілюстрації, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє повторити й узагальнити матеріал, перевірити знання теми, познайомитися з новими поняттями, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

В епоху розквіту Імперії розповсюдився римський тип міського планування: місто складалося із жилих кварталів, суспільних буді-вель, площ (форумів) та ремісничих районів. Римляни навчились робити з вапняного розчину, щебня та вулканічного піску матеріал зхожий на бетон, що дало змогу зводити масивні та кріпкі споруди. В етрусків римляни запозичили такі архітектурні елементи, як арку У греків римляни запозичили архітектурні ордери

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Населення. У Римі налічувалося понад 1 млн жителів. Серед них ― римляни, євреї, сирійці, фінікійці та представники інших народів. Забудова. Центральним місцем міста був форум. На площі були розташовані адміністративні будівлі, храми, пам’ятники, громад-ські споруди. Форум також був місцем проведення народних зборів. На Палатинському пагорбі стоять імператорські пала-ци, на Капітолії ― величні храми римських богів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Правила дорожнього руху. Введено односторонній рух. Зі сходу сонця і до кінця робочого дня (за 2 години до заходу сонця) забо-ронявся проїзд по Риму приватних колісниць, екіпажів та возів. Гості міста мали переміщуватися пішки або в найманих паланкі-нах. Особистий транспорт необхідно було залишити за містом. Спеціальна служба слідкувала за порядком на вулицях, запобіга-ла бійкам між учасниками руху. Існували так звані «таксі-колісниці». На вісь колісниці закріплювався простий «таксометр», який являв собою звичайний таз. На певному відрізку шляху (200 м) у нього кидали невеликий камінчик. За кількістю камінчиків пасажир оплачував проїзд.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Робота з документом ІЗ ЛИСТА ФІЛОСОФА СЕНЕКИ Одних у Рим привело честолюбство, других ― державні справи, третіх ― покладене на них посольство, четвертих ― розкіш, що сповнена пороків, п’ятих ― пристрасть до освіти, шостих ― видовища, сьомих ― дружба, восьмих ― заповзятість. Усі люди стікаються до цього міста, де добре оплачуються і чесноти, і пороки.

Номер слайду 12

Чи хотіли б ви відвідати Стародавній Рим? Чому? А сучасне місто? Які місця ви б відвідали в першу чергу? Запитання до документа

Номер слайду 13

Підготувати повідомлення за темами: «Велич та практичність римських акведуків», «Римські терми: історія, особливості, функції», «Пантеон – храм усіх богів», «Колізей – прекрасне та жахливе» (на вибір учня)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ТЕАТР В ПОМПЕЯХ

Номер слайду 16

ХРАМ БОГИНІ ВЕСТИ

Номер слайду 17

КАМ’ЯНИЙ МІСТ - АКВЕДУК

Номер слайду 18

ТРИУМФАЛЬНА АРКА ТІТА

Номер слайду 19

ХРАМ ПАНТЕОН

Номер слайду 20

ТЕАТР В ПОМПЕЯХ

Номер слайду 21

КОЛОНА ТРАЯНА

Номер слайду 22

ТЕРМА

Номер слайду 23

АППІЄВА ДОРОГА

Номер слайду 24

КОЛІЗЕЙ

Номер слайду 25

ДОМАШНЯ РОБОТА Опрац. матеріал §51; розкрити сутність законодавства про шлюб у Стародавньому Римі та порівняти його з грецьким; скласти історичні портрети Діоклетіана та Константина;

Номер слайду 26

ДЯКУЮ за УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Дякую, чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шарова Лариса Анатоліївна
    спасибі за класну доробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
10807
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку