Презентація "Права вчителів в Україні"

Про матеріал

У вересні 2017 року Верховна рада України прийняла новий Закон про освіту. У презентації "Права вчителів в Україні" розлянуто основні положення Закону про освіту, у яких розглядаються права вчителів в Україні. Наведено різноманітні приклади порушення прав вчителів у школах з боку учнів, батьків та адміністрації та їх вирішення. Також у презентації представлені три ситуації, що трапляються протягом професійної діяльності вчителя та їх правова оцінка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовий семінар на тему «Права вчителів в Україні»

Номер слайду 2

Які ж права має вчитель? п. 1 статті 57 закону України «Про освіту» захист професійної честі, гідності;вільний вибір форм, методів, засобів навчання, виявлення педагогічної ініціативи;індивідуальну педагогічну діяльність;участь у громадському самоврядуванні;користування подовженою оплачуваною відпусткою;підвищення кваліфікації, перепідготовку, вільний вибір змісту, програм, форм навчання, закладів освіти, установ та організацій, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку;забезпечення житлом у першочерговому порядку, пільгові кредити для індивідуального й кооперативного будівництва;придбання для працюючих у сільській місцевості основних продуктів харчування за цінами, установленими для працівників сільського господарства;

Номер слайду 3

Хто порушує права вчителя?Ст. 57 ЗУ про освіту! 10) одержувати житло, у тому числі службове, в установленому законодавством порядку;11) отримувати пільгові довгострокові кредити на будівництво (реконструкцію) і придбання житла в установленому законодавством порядку;1. ДЕРЖАВА (ВЛАДА)

Номер слайду 4

Хто порушує права вчителя?2. АДМІНІСТРАЦІЯ ШКОЛИ

Номер слайду 5

3. УЧНІ (БАТЬКИ)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Учасники правовідносин в школі

Номер слайду 8

Ситуація №1 «Чергування» Вчитель залишив учня після уроків, для чергування в класі, (відповідно до графіку чергування). На наступний день, учень поскаржився директору школи, що його змушують чергувати (Хто не правий і що робити?) Ст.53 п. 5 Закону України про освіту. Залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

Номер слайду 9

Ситуація №2 «Телефон»На уроці, вчитель забрав у учня телефон за те, що той грав в гру, і віддав тільки після закінчення уроку. Учень повідомив про це батьків, які звинуватили вчителя у порушенні права власності дитини. Хто не правий? Телефон є майном особи, тобто її приватною власністю. Забирати цю власність ніхто не вправі без законних на те підстав. Крім того, вчитель, та школа, як юридична особа, не є органом вилучення майна. Якщо дитина під час проведення навчальних занять порушує правила навчального процесу, встановлені навчальним закладом вчитель може лише змусити дитину виключити телефон чи перевести його в беззвучний режим та не користуватися ним до кінця заняття. Таким чином, телефон - це чужа власність, й інша особа не може вилучати її без законних підстав.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ситуація №3 «Ситуація на перерві» На перерві проходячи повз двох учнів (13 і 15 років), вчитель почув що один з них (15 річний) нецензурно висловлюється (матюкається), на зауваження вчителя учень відповів нецензурно і зауважив, що він неповнолітній і йому нічого не буде? Дайте правову оцінку?  Стаття. 12 КУп. АП Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли до момента здійснення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку Стаття 173. КУп. АПДрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб

Номер слайду 12

Ситуація №4 «Пересаджування» Батьки вважають що вчитель порушує права дитини, і упереджено ставиться до їх сина, бо садить його на останню парту. Що робити?

Номер слайду 13

Що про школу (в соц. мережах) говорять????

Номер слайду 14

Що не має робити вчитель (опитування):

Номер слайду 15

Щиро дякую за увагу!!!.. Якщо медикам ми ввіряємо наше здо­ров'я, то вчителям ввіряємо моральність і розум дітей наших, ввіряємо їхню душу, а разом з тим і майбутнє нашої  вітчизни

pptx
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
1733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку