Презентація "Правопис н, нн у прислівниках"

Про матеріал
У презентації подано різні види вправ для розвитку критичного мислення, творчих здібностей, таблиця для актуалізації знань, тестові завдання , які вчитель може використати на уроці під час вивчення теми "Правопис н, нн у прислівниках".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Букви н та нн у прислівниках. Мета: допомогти семикласникам засвоїти правила написання однієї та двох н у прислівниках; формувати уміння знаходити відповідну орфограму, виправляти помилки пояснювати за допомогою правил; розвивати пам’ять, увагу, логічне мислення, навички роботи у групах, творчі здібності; виховувати любов до природи.

Номер слайду 2

Зібратися разом – це початок, триматися разом – це прогрес, працювати разом – це успіх. Генрі Форд,американський підприємець

Номер слайду 3

Спостереження над мовним матеріалом Прочитайте пари слів,визначте, від якої частини мови утворилися прислівники. Порівняйте написання н і нн , зробіть висновок. Сформулюйте правило вживання н і нн у прислівниках. Нежданий – неждано невпинний - невпинно. Студений – студено нездоланний – нездоланно. Невгамовний – невгамовно старанний - старанно Духмяний – духмяно буденний – буденно З двома нн пишуться прислівники зрання, спросоння, навмання, попідтинню, попідвіконню.

Номер слайду 4

Написання н та нн у прикметниках нн н У прикметниках, утворених від іменників з основою на н за допомогою н: день-денний, ген- генний У прикметниках, утворених від іменників з основою на будь-який приголосний(окрім н )за допомогою н : холод-холодний У прикметниках, із наголошеним -анн-, -янн-, -енн-, що вказують на збільшену ознаку або неможливість дії: нездійсненний, священний Увага:даний, довгожданий У прикметниках, утворених додаванням –ан-, -ян-, -ин-, -їн-, -он- до основи іменника: гречаний, пташиний. Увага: божественний. Повторення відомостей - Від чого залежить правопис н, нн у прикметниках?

Номер слайду 5

Тестові завдання. Виберіть 1 правильну відповідь1. Виберіть рядок, у якому всі прислівники пишуться з двома нн. А. Гума(н, нн)о, актив(н, нн)о , безупи(н, нн)о. Б. Відмі(н, нн)о, стара(н, нн)о, несказа(н, нн)о. В. Незрівня(н, нн)о, негада(н, нн)о, самовідда(н, нн)о.2. З’ясуйте, у якому рядку не від усіх прислівників можна утворити ступені порівняння. А. Рішуче, багато, щойно,тихо, далеко. Б. Гарно, красиво, корисно, весело, завзято. В. Лукаво, мало, міцно, швидко, дбайливо.3. Виберіть рядок, у якому всі прислівники пишуться з одним н. А. Багря(н, нн)о, непоруш(н,нн)о, невтом(н,нн)о. Б. Довгожда(н, нн)о, божестве(н, нн)о, незбагне(н,нн)о. В. Голос(н, нн)о, невблага(н,нн)о, жир(н,нн)о, маскарад(н,нн)о.4. Виберіть рядок, у якому всі прислівники пишуться з одним н. А. Самобут(н,нн)ьо, перемож(н,нн)о, дореч(н, нн)о. Б. Со(н, нн)о, щоде(н,нн)о, неоціне(н,нн)о. В. Невпи(н,нн)о, нездійсне(н,нн)о, клас(н,нн)о.

Номер слайду 6

5. Виберіть речення з прислівником , у якому пишеться нн . А. Ще недав(н,нн)о в пітьмі ночі нам зоріли тільки сни.(С. Черкасенко)Б. Удвох вони (Леся і Михайло) досить вправ(н,нн)о перекладали українською мовою твори М. Гоголя.(За О. Слоньовською)В. На дереві спросо(н,нн)я тьохнула пташка, обриваючись з гілки. (М. Стельмах)6. Виберіть ряд слів, у якому допущено помилку у правописі н, нн у прислівниках. А. Самобутньо,переможно, зачаровано. Б. Професійно, ясно, неоднозначнно. В. Зрання, навмання, попідтинню. Перевірте себе1-Б2-Б3-А4-А5-В6-Б

Номер слайду 7

Конструювання прислівників Завдання : від поданих прикметників утворити прислівники,підкреслити і пояснити вивчену орфограму. Тужний , смішний, схвильований, законний, страшенний, самовідданий,сумлінний, вільний, блаженний, гучний, достеменний, втомлений, бажаний,самотній, впевнений, залізний, дрібний, невблаганний. Творча робота. Завдання: скласти невеликий вірш, використовуючи подані прислівники . Сумлінно, відмінно, неодмінно. Наприклад: Працюватимеш сумлінно, вчитимешся на відмінно – складеш іспити неодмінно!

Номер слайду 8

Рефлексія. Продовжте речення На уроці я… дізнався… зрозумів… навчився… найбільший мій успіх - це… найбільші труднощі я відчув… я не вмів, а тепер умію… я змінив своє ставлення до…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кристєва Арина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Погорелова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
18652
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку