Презентація "Раціональне харчування"

Про матеріал
В презентації розглядаються основні принципи раціонального харчування, дається визначення поняття " раціональне хаарчування" . Вказуються основні складові їжі , режим харчування, основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини .
Перегляд файлу

image

image

image

Принципи раціонального харчування

imageпомрнсть означає, що калорйнсть рацону не повинна перевищувати енергетичн витрати органзму; рзномантнсть - необхднсть споживання продуктв усх основних груп (зернових  хлбобулочних виробв, овочв, фруктв, м'ясних  молочних продуктв); збалансовансть - правильне спввдношення усх груп продуктв.

image

Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини:

                                                  блки                                  вода

                                                жири                                втамни

                                                   вуглеводи                мнеральн речовини

image Блки є основним буд вельним матер алом орган зму, джерелом синтезу гормон в, фермент в, в там н в, антит л. Жири волод ють не т льки енергетичної, а й пластичної ц нн стю завдяки вм сту в них жиророзчинних в там н в, жирних кислот, фосфол п д в. Вуглеводи – основний паливний матер ал для життєд яльност орган зму. До розряду вуглевод в в дносяться харчов волокна (кл тковина), як в д грають важливу роль в процес травлення  засвоєння їж . Важливе значення для правильного обм ну речовин забезпечення функц онування орган зму мають мнеральн речовини втамни.

image

imageВ ЯКИХ ПРОДУКТАХ МІСТИТЬСЯ БІЛОК?

Нежирне м’ясо: яловичина, баранина, телятина, свинина, курка, ндичка, качка, кролик тощо.Найб льше – у куряч й грудц .

Риба та морепродукти, зокрема: креветки, краби, омари, м д ї, устриц , морськ греб нц , молюски.

imageЯйця куряч та перепелин .

Молочн продукти: йогурт (особливо грецький), кисломолочний сир, кеф р, сметана та вершки.

Гор хи та нас ння: арах с, мигдаль, кедров , волоськ , макадам я, фундук, кеш’ю, гарбузове нас ння, кунжут, соняшникове та ч а. Бобов

image

У яких продуктах містяться насичені жири?

Насичен жири – шк длив для орган зму, так як вони зб льшують в орган зм к льк сть поганого холестерину, який засм чує кровоносн судини,  знижує к льк сть хорошого холестерину, який в дпов дає за очищення судин. Чемп они в ц й категор ї – сало ( 90 % жиру)  соняшникову ол ю ( 100 % жиру).

imageДжерела насичених жирв – це продукти тваринного походження. Так наприклад, жири м стяться в молочних продуктах, масл , свинин ( 60 % жиру), яловичин ( 70 % жиру), п сної свинин ( 30 % жиру), яйцях, вершковому масл , вершках, майонез , а також сир та морозив . Шк ра домашн х птах в м стить також велику к льк сть жир в насичених; кокосове  пальмова масло також багате насиченими жирами.

У яких продуктах містяться ненасичені жири?

-Горхи ( кешью, арахс, волоський горх, мигдаль, фсташки та н); – Риба. У рибних продуктах мстяться корисн жири,  навть при вживанн жирних сортв риби людина не приносить шкоди своєму здоров’ю, особливо якщо риба приготовлена на пару;

– Рослинн масла. Найбльш корисними маслами вже давно вважаються:

оливкова, лляна, кукурудзяна, арахсова. Але варто пам’ятати, що вживання масла має бути помрним.

imageЩоб зберегти здоров’я, потр бно вживати б льшу к льк сть ненасичених жир в, пор вняно з насиченими, оск льки вони дозволяють ефективно спалювати насичен жири, накопичен в орган зм .

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Радченко Варвара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Основи здоров’я, Презентації
Інкл
Додано
10 серпня 2023
Переглядів
262
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку