Принципи раціонального харчування
помрнсть означає, що калорйнсть рацону не повинна перевищувати енергетичн витрати органзму; рзномантнсть - необхднсть споживання продуктв усх основних груп (зернових хлбобулочних виробв, овочв, фруктв, м'ясних молочних продуктв); збалансовансть - правильне спввдношення усх груп продуктв.
Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини:
блки вода
жири втамни
вуглеводи мнеральн речовини
Блки є основним буд вельним матер алом орган зму, джерелом синтезу гормон в, фермент в, в там н в, антит л. Жири волод ють не т льки енергетичної, а й пластичної ц нн стю завдяки вм сту в них жиророзчинних в там н в, жирних кислот, фосфол п д в. Вуглеводи – основний паливний матер ал для життєд яльност орган зму. До розряду вуглевод в в дносяться харчов волокна (кл тковина), як в д грають важливу роль в процес травлення засвоєння їж . Важливе значення для правильного обм ну речовин забезпечення функц онування орган зму мають мнеральн речовини втамни.
В ЯКИХ ПРОДУКТАХ МІСТИТЬСЯ БІЛОК?
Нежирне м’ясо: яловичина, баранина, телятина, свинина, курка, ндичка, качка, кролик тощо.Найб льше – у куряч й грудц .
Риба та морепродукти, зокрема: креветки, краби, омари, м д ї, устриц , морськ греб нц , молюски.
Яйця куряч та перепелин .
Молочн продукти: йогурт (особливо грецький), кисломолочний сир, кеф р, сметана та вершки.
Гор хи та нас ння: арах с, мигдаль, кедров , волоськ , макадам я, фундук, кеш’ю, гарбузове нас ння, кунжут, соняшникове та ч а. Бобов
У яких продуктах містяться насичені жири?
Насичен жири – шк длив для орган зму, так як вони зб льшують в орган зм к льк сть поганого холестерину, який засм чує кровоносн судини, знижує к льк сть хорошого холестерину, який в дпов дає за очищення судин. Чемп они в ц й категор ї – сало ( 90 % жиру) соняшникову ол ю ( 100 % жиру).
Джерела насичених жирв – це продукти тваринного походження. Так наприклад, жири м стяться в молочних продуктах, масл , свинин ( 60 % жиру), яловичин ( 70 % жиру), п сної свинин ( 30 % жиру), яйцях, вершковому масл , вершках, майонез , а також сир та морозив . Шк ра домашн х птах в м стить також велику к льк сть жир в насичених; кокосове пальмова масло також багате насиченими жирами.
У яких продуктах містяться ненасичені жири?
-Горхи ( кешью, арахс, волоський горх, мигдаль, фсташки та н); – Риба. У рибних продуктах мстяться корисн жири, навть при вживанн жирних сортв риби людина не приносить шкоди своєму здоров’ю, особливо якщо риба приготовлена на пару;
– Рослинн масла. Найбльш корисними маслами вже давно вважаються:
оливкова, лляна, кукурудзяна, арахсова. Але варто пам’ятати, що вживання масла має бути помрним.
Щоб зберегти здоров’я, потр бно вживати б льшу к льк сть ненасичених жир в, пор вняно з насиченими, оск льки вони дозволяють ефективно спалювати насичен жири, накопичен в орган зм .