Презентація "Жанрові особливості суспільно-побутових казок Північної Буковини"

Про матеріал
Розглянуто питання про теоретичні та практичні аспекти дослідження суспільно-побутових казок Північної Буковини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанрові особливості суспільно-побутових казок північної Буковини. Казки належать до найдавнішихвитворів людського духу і сягаютьу глибину таких далеких від нас часів,якої не досягає жодна людська історія. В. Гнатюк. Виконала: Рижа Ангеліна. Науковий керівник : Рижа Оксана Іванівна

Номер слайду 2

Мета роботиполягає в тому, щоб проаналізувати та систематизувати за тематичними ознаками казки Північної Буковини; зʼясувати специфіку казок (жанрово-стильові особливості, проблематику) у межах єдиного напрямку мистецького феномену, на рівні сучасного казкознавства.

Номер слайду 3

Актуальність Актуальність наукової роботи випливає з недостатньої кількості досліджень, що висвітлюють питання систематизації та аналізу казок Північної Буковини. Хоча інтерес до казок як обʼєкта вивчення постійний, проте праць, у яких аналізували би казковий епос Північної Буковини, дуже мало.

Номер слайду 4

Для досягнення мети:1) систематизувати та проаналізувати казки Північної Буковини;2) класифікувати буковинські казки у звʼязку з загальноприйнятою класифікацією;3) встановити та проаналізувати випадки використання казкових сюжетів у творчості українських та буковинських письменників (І. Котляревського, П. Куліша, Б. Грінченка, Лесі Українки, Марка Вовчка, І. Франка, Ю. Федьковича, М. Коцюбинського, В. Симоненка та інших письменників XIX – XX ст.).

Номер слайду 5

Предметом дослідження є тематика та естетика буковинських казок. Обʼєктом дослідження є казки, записані Михайлом Івасюком та упорядковані у збірник „Казки Буковини”, а також тексти казок, що їх записав на Буковині, а також упорядкував та літературно опрацював Микола Зінчук.

Номер слайду 6

У східнословʼянській науці термін „казка” як синонімічний терміну „байка” вперше вжито наприкінці XVI ст. у „Лексисі...” (1596) Лаврентія Зизанія, порівн.: баснь, казка, слово, байка (ЛЗ, с. 28), а пізніше − у подібному значенні у словнику Памви Беринди „Лексикон славенороський” (1627), порівн.: баснь: казка, байка, вымысл (ЛБ, с. 5). Слово „казка” як окрему лексичну одиницю зафіксовано й у рукописному словнику XVII ст. „Синоніма славеноросская”, автор якого невідомий, порівн.: казка баснь (СС, с. 124). Таким цей термін увійшов згодом у фольклористику.

Номер слайду 7

Перший розділ. Теоретичні засади дослідження суспільно-побутових казок Північної Буковини” У розділі наведено визначення поняття „казка”; вказано на їх жанрові особливості; представлено низку класифікацій казок за жанровими особливостями. Своєрідну групу соціально-побутових казок становлять сімейно-антагоністичні казки. Для соціально-побутових казок характерним є гостре ідейне спрямування. Досить поширеними є сатиричні казки. У процесі історичного розвитку соціально-побутової казки елементи соціальної сатири набували в ній дедалі більшої виразності.

Номер слайду 8

Другий розділ. Звʼязок народної казкової прози з художньою літературою” – описано звʼязок народної казки з художньою літературою; показано, як українські письменники реалізовували матеріали казок для створення власних творів.виявляємо спроби письменників проникнути в жанр фольклорної казки з метою осучаснення її, що досить часто призводить до літературної обробки. Мотиви казок зустрічаються вже в проповідницькій та полемічній літературі, як ілюстрації до дидактичних та моральних настанов, зокрема у творах І. Вишенського, І. Галятовського, А. Радивиловського, Ф. Прокоповича

Номер слайду 9

Висновки. Розглядаючи тематичні групи соціально-побутової казки, ми зупинилися лише на частині традиційних сюжетів та мотивів. Протягом ряду сторіч казка розвивалася у взаємозвʼязку з літературою, насичуючи її новими темами, образами, сюжетами, проте засвоювала і здобутки літератури. Прикладом цього є творчість І. Котляревського, П. Куліша, С. Руданського, Лесі Українки, І. Франка, Ю. Федьковича та інших українських та буковинських письменників.

pptx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку