Гігієна харчування

Додано: 17 листопада 2020
Предмет: Екологія, 11 клас
Тест виконано: 187 разів
28 запитань
Запитання 1

При обстеженні м’ясокомбінату було виявлено фінозне м’ясо свинини, в якому на площі поверхні м’яса в 40 см2 знаходиться 4 фіни свинячого ціп’яка. Які профілактичні заходи 

має рекомендувати помічник санітарного лікаря, відносно фінозного м’яса, ветеринарній службі цього підприємства:  

варіанти відповідей

Технічну утилізацію м’яса  

Знищення м’яса 

Використання м’яса на варені ковбаси

Використання м’яса на сирокопчені ковбаси  

Запитання 2

Укажіть страви і вироби, які заборонено виготовляти на підприємствах громадського харчування

варіанти відповідей

Вироби із м'ясних обрізків, макарони по-флотські, приготування сиру із непастеризованого молока 

Котлети із м'ясного фаршу

Кондитерські вироби

салати з майонезом

Запитання 3

У селищі міського типу зареєстровано спалах харчового отруєння. Діагноз "ботулізм" установлено на підставі клінічної картини захворювання. Які з перелічених продуктів необхідно, у першу чергу, відібрати на аналіз для підтвердження діагнозу:

варіанти відповідей

консерви

Картопля 

Молоко пастеризоване  

М'ясо відварне  

Запитання 4

В лабораторію для проведення дослідження надійшла проба молока. Установлені такі дані: колір - білуватий, запах - без особливостей, смак - характерний для молока, густина - 1,038, кислотність - 35° Тернера, жирність - 3,2%. Визначіть ступінь якості молока:

варіанти відповідей

Молоко недоброякісне 

Молоко доброякісне  

Молоко зниженої якості  

Молоко фальсифіковане 

Запитання 5

Молоко від умовно здорових щодо захворювання на туберкульоз корів з неблагополучного господарства та від реагуючих на туберкулін:

варіанти відповідей

Використовується після знезаражування  

Допускається до вживання без попередньої обробки 

Використовується для вигодовування молодняка

Підлягає технічній утилізації  

Запитання 6

Для населення, яке проживає на радіаційно забрудненій території, з метою виведення з організму радіонуклідів рекомендується включити в раціон харчування пектини. Які з наведених продуктів є основним джерелом пектинів

варіанти відповідей

Овочі та фрукти

Хліб

Молоко

М'ясо

Запитання 7

Під час перевірки підприємства, що виробляє банкові консерви, перевірено цех, де металеві банки наповнюють продуктом, видаляють під вакуумом залишкове повітря та герметично закупорюють. Санітарному фельдшеру доручено відібрати проби для дослідження в лабораторії СЕС. Яку кількість проб треба відібрати при звичайних умовах:

варіанти відповідей

1 - 2 штуки 

Не менш 10 штук від партії 

5 штук кожного найменування

Всі підозрілі банки 

Запитання 8

Яка жирність молока відповідає вимогам ГОСТу 5867

варіанти відповідей

3,2%

2,5%

4%

4,2%

Запитання 9

В магазин привезли партію консервованих м(ясопродуктів. Укажіть ефективні методи консервування м ясопродуктів

варіанти відповідей

стерилізація

соління і маринування

Заморожування 

холодне коптіння 

Запитання 10

В лабораторію СЕС прийнятий взірець пастеризованого молока, вилучений з торговой мережі. Молоко має білий колір із жовтуватим відтінком, однорідне, без осаду, не має сторонніх присмаків та запахів. Проба на редуктазу: час знебарвлення метиленової синьки - 6,5 годин. Оцінить якість молока?

варіанти відповідей

Молоко неякісне 

Молоко задовільної якості 

молоко якісне 

Молоко зіпсоване

Запитання 11

Пастеризація це метод консервування, який передбача

варіанти відповідей

Нагрівання продуктів до температури більше 130°С

Нагрівання продуктів до температури більше 100°С

Нагрівання продуктів до температури 65-95°С 

Зменшення вологості продуктів

Запитання 12

У продовольчому кіоску зберігається ряд фасованих продуктів в тому числі: яєчний порошок, цукор, масло вершкове, курячі, перепелині, качачі та гусячі яйця. Кіоск обладнаний холодильником для зберігання особливо швидкопсуючих продуктів. Реалізацію яких із перелічених продуктів необхідно заборонити

варіанти відповідей

Качачі та гусячі яйця 

Вершкове масло

Яйця курячі та перепелині 

Яєчний порошок 

Запитання 13

При лабораторному дослідженні молока встановлено: кислотність 19оТ, жирність 2,5%, густина 1,023 г/см3, проби з розоловою кислотою та розчином Люголя негативні. Який метод фальсифікації молока було використано у цьому випадку?


варіанти відповідей

Розведення водою  

Додавання соди  

Додавання крохмалю  

Зняття вершків 

Запитання 14

При обстеженні харчоблоку будинку відпочинку для дорослих, стало відомо, що напередодні на склад завезли овочеві консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено: банки мають глибокі вм’ятини, при надавлюванні на дно і кришку углинаються усередину та не зразу повертаються в початкове положення, ржі не має, банки герметичні та змащені технічним жиром. Визначити бомбаж?  


варіанти відповідей

Фізичний  

хімічний

біологічний

змішаний

Запитання 15

Що розуміють під біологічною цінністю харчових продуктів

варіанти відповідей

Вміст білків, жирів, вуглеводів

Вміст вітамінів

Вміст у продуктах усіх незамінних (есенціальних) нутрієнтів

Ступінь забезпеченості потреб людини в енергії

Запитання 16

Під час санітарного обстеження продовольчої бази була виявлена консервована продукція у бомбажних банках, що мала незвичайний вигляд і запах. Ваші дії? 


варіанти відповідей

Затримати реалізацію до отримання результатів лабораторних досліджень відібраних зразків  

Забезпечити негайне знищення продукції

Передати на корм тварин з дозволу ветеринарної медицини

Дозволити торгувати далі

Запитання 17

Найбільш чутливими до нітратів є

варіанти відповідей

особи похилого віку

Діти перших місяців життя 

Хворі з анемією

Хворі з порушенням серцево судинної і дихальної систем

Запитання 18

В яких продуктах, перш за все, необхідно контролювати вміст ртуті

варіанти відповідей

Рибі і рибопродуктах 

Рослинних продуктах і консервах

Молочних та м'ясних продуктах

Кавунах 

Запитання 19

Які показники продуктів не визначають під час проведення їх органолептичного дослідження

варіанти відповідей

Кислотність

Наявність сторонніх домішок

Колір, запах

Смак

Запитання 20

В дитячому дошкільному закладі проведено аналіз добового набору продуктів встановлено, що до складу меню входять молоко, масло вершкове, м’ясо, гриби, риба. Який з перерахованих продуктів необхідно вилучити з меню дитячого дошкільного закладу?  


варіанти відповідей

Гриби

молоко

риба

масло вершкове

Запитання 21

В ході обстеження санітарного стану харчоблоку лікар СЕС заборонив реалізацію страв, мотивуючи це високою вірогідністю виникнення харчового отруєння. Які з перерахованих нижче страв заборонено реалізовувати в організованих колективах:


варіанти відповідей

Студні та заливні страві  

Борщі та супи на м’ясному бульйоні 

Каші молочні

М’ясні та рибні консерви

Запитання 22

При лабораторному дослідженні молока встановлена кислотність. Дати висновок про Норму кислотності молока вимогам ГОСТу?  

варіанти відповідей

16-22оТернера 

10-14оТ

8-12оТ

24-30оТ  

Запитання 23

При обстеженні підприємства торгівлі харчовими продуктами виявлене молоко Вкажіть термін зберігання молока непастеризованого?  

варіанти відповідей

20 год

36

48

72

Запитання 24

При обстеженні підприємства торгівлі харчовими продуктами встановлено наявність сметани. Вкажіть термін зберігання сметани

варіанти відповідей

72 год

36год

48год

20 год

Запитання 25

Назвіть перший етап виробництва ковбасних виробів

варіанти відповідей

Обвалка – відділення м’яса від кісток

Приготування фаршу  

Дозрівання м’яса 

Копчення 

Запитання 26

Назвіть правильний термін зберігання ліверної ковбаси та зельц

варіанти відповідей

8год

10год

12год

18год

Запитання 27

При лабораторному дослiдженнi харчових продуктів вам необхiдно визначити органолептичнi показники. Якi показники ви будете визначати? 

варіанти відповідей

Зовнiшнiй вигляд, запах, смак  

Вмiст бiлкiв, жирiв, вуглеводiв 

Вмiст вологи, цукру, повареної солі

Наявнiсть мiкроорганiзмiв, гельмiнтiв 

Запитання 28

Ви проводите контроль результатiв лабораторного дослiдження якостi м‘яса. Згiдно протоколу аналiзу в 48 зрізах виявлена 1 трихiнела. Вкажiть шляхи реалiзацiї такого м‘яса?  

варіанти відповідей

Направляється на утилiзацiю 

Направляється на годування тварин

Реалізація без обмежень  

Реалізація пiсля проварювання 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест