Протиепілептичні, протипаркінсонічні, снодійні, заспокійливі лікарські засоби.

Додано: 5 травня 2020
Предмет: Я досліджую світ, 11 клас
Тест виконано: 136 разів
10 запитань
Запитання 1

До лікаря звернувся хворий, у якого невроз і порушений процес засинання. Призначено засіб, який активує бензодіазепінові рецептори. Визначте даний препарат. 

варіанти відповідей

Аміназин

Натрію бромід

Нітразепам

Фенобарбітал

Запитання 2

На підставі скарг хворої на порушення самопочуття та результатів проведеного обстеження, лікар призначив патогенетичне лікування: препарат ліводопу. Яке з перерахованих захворювань було діагностовано у хворої. 

варіанти відповідей

Шизофренія

Паркінсонізм

Епілепсія

Алкоголізм

Запитання 3

В лікарню швидкою доставлена особа, яка намагалася піти з життя, випивши упаковку снодійного лікарського засобу-фенобарбіталу. Який антидот рекомендовано застосувати в цьому випадку?

варіанти відповідей

Бемегрид

Налоксон

Прозерин

Унітіол

Запитання 4

Чоловіку, у якого внаслідок черепно-мозкової травми розвинулась фокальна епілепсія, призначили протиепілептичний засіб, в основі лікувальної дії якого лежить блокада натрієвих каналів. Препарат також широко використовується в неврологічній практиці для лікування невриту трійчастого нерву. Визначте засіб. 

варіанти відповідей

Нітразепам

Ноотропіл

Леводопа

Карбамазепін

Запитання 5

У лікарню доставили жінку 53 років у коматозному стані. Із анамнезу відомо, що вона приймала препарати - похідні барбітурової кислоти. При обстеженні виявлено: пригнічення дихання, зниження АТ, серцеву слабкість, зниження температури тіла, пригнічення сухожильних рефлексів. До якої фармакологічної групи відноситься препарат, який спричинив отруєння? 

варіанти відповідей

Засоби для наркозу

Снодійні засоби

Ненаркотичні анальгетики

Протипаркінсонічні засоби

Запитання 6

До лікаря звернувся пацієнт з приводу хвороби Паркінсона. Враховуючи супутню патологію (глаукома) хворого, лікар обрав засіб, що стимулює синтез дофаміну в ЦНС. Який з наведених препаратів має такий механізм дії? 

варіанти відповідей

Атропіну сульфат

Леводопа

Метацин

Циклодол

Запитання 7

В неврологічній кліниці знаходиться хворий, страждаю-чий великими судомними нападами (grand mal) с втратой свідомості, мимовільним сечовипусканням та наступною амнезією. Який засіб из перерахованих слід використати для лікування grand mal? 

варіанти відповідей

Натрію вальпроат

Діазепам

Амітриптилін

Аміназин

Запитання 8

Який засіб володіє протиепілептичними, снодійними, центральними міорелаксуючими і анксіолітичними властивостями. Стимулює ГАМК-ергічні процеси в мозку, використовується для зняття епілептичного статусу?

варіанти відповідей

Леводопа

Діазепам

Циклодол

Дифенін

Запитання 9

Жінка 56 років знаходиться на обліку психоневрологічного диспансеру у зв‟язку з епілепсією, а точніше малими припадками (petit mal). Який препарат найбільш ефективний в цьому випадку? 

варіанти відповідей

Етосуксимід

Леводопа

Циклодол

Фенобарбітал

Запитання 10

Хворому для усунення емоційної лабільності, подразливості рекомендовано застосовувати седативні препарати. Виберіть з наведених седативний засіб рослинного походження.

варіанти відповідей

Відвар кори крушини

Відвар кори дуба

Настойка пустирника

Натрію бромід

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест