Комплексна підсумкова робота №1. 7 клас. Здобуваємо й застосовуємо хімічні знання безпечно.

Додано: 5 вересня
Предмет: Хімія, 7 клас
17 запитань
Запитання 1

До якого розділу наук належить хімія?

варіанти відповідей

соціальні

математичні

природничі

економічні

Запитання 2

Серед наведеного хімічного посуду позначте той, що можна використовувати для фільтрування:

варіанти відповідей

парцелянова чашка

пробіркотримач

лійка

ступка з товкачем

стакан

Запитання 3

Щоб пробірка не перегрілася і не лопнула, ...

варіанти відповідей

Її нагрівають тільки внизу

Її нагрівають тільки вгорі

Спочатку нагрівають усю пробірку, а потім верхню частину

Спочатку нагрівають усю пробірку, а потім ту частину, де знаходиться речовина

Запитання 4

Що є предметом вивчення хімії?

варіанти відповідей

Предмети та їх взаємодію з навколишнім середовищем

 Матеріали, з яких виготовлені предмети

Речовини та їх перетворення

Фізичні тіла, які нас оточують

Запитання 5

Для випаровування необхідні ...

варіанти відповідей

штатив

склянка

спиртівка

парцелянова чашка

лійка

фільтр

Запитання 6

Оберіть предмети лабораторного обладнання кабінету хімії:

варіанти відповідей

молоток

штатив

спиртівка

пилка

апарат Кіппа

штатив для пробірок

газовий пальник Бунзена

Запитання 7

Укажіть правильні твердження:

варіанти відповідей

Щоб розпушити тісто для паляниці, у нього додають воду й кухонну сіль

Пухкість, висота й об’єм паляниці залежать від складників тіста.

Удосконалюючи рецепт паляниці, треба одночасно змінювати кілька умов

і щоразу порівнювати результати.

На пухкість паляниці не впливають температура і час випікання.

Запитання 8

Проведіть дослідження. Візьміть свічку, запаліть фитиль і спостерігайте за полум'ям декілька хвилин. Означте зором зони полум'я. Яка зона найгарячіша? З переліку оберіть правильну відповідь.

варіанти відповідей

темна, майже чорна, це зумовлено незгорілими випарами парафіну, ця внутрішня зона є найменш гарячою частиною полум’я свічки

жовта, яскрава, світна, газуватий парафін згоряє частково через нестачу кисню — складника повітря, температура в середній частині полум’я свічки помірна

майже невидима, несвітна, у ній повністю згоряють випари парафіну, оскільки навколо багато повітря, а отже й кисню, температура в цій зоні полум’я найвища

Запитання 9

Метою інженерного дизайну є - ....

варіанти відповідей

розроблення технологій розв’язання проблем, пов'язаних із хімічними процесами, матеріалами й продуктами, які є ефективними, зручними для використання

наукове експериментування й інженерний дизайн, заснований на творчості

визначення вимоги до продукту інженерної творчості

Запитання 10

Ресайклінг сфокусовано на .....

варіанти відповідей

переробленні відходів на сировину й виготовлення з неї нових продуктів такої самої якості

 поліпшення характеристик вже вироблених матеріалів або нових продуктів

доробка продукції для подовження їхнього використання

Запитання 11

Ця жінка прославилася як перша інженерка-хімікиня. Згадку про неї виявлено на клинописній табличці з Месопотамії, датованій приблизно 1200 роком до н. е. Слово «Белатекаллім» означає, що жінка була авторитетною людиною у своїй галузі й офіційно відала парфумерією в палаці правителя держави. Про кого йде мова?

варіанти відповідей

Марія Кюрі

Таппуті

Марина В'язовська

Стефані Кволек

Запитання 12

З переліку оберіть попереджувальні знаки: їдка речовина, небезпека для довкілля, вибухонебезпечно, не можна їсти в кабінеті хімії.

варіанти відповідей
Запитання 13

Проведіть дослідження. Застосуйте так званий механічний віджим для отримання запашної олії зі шкірок плодів цитрусових — цитрин, помаранчів, мандаринів тощо. Потім візьміть маленькій флакон, налийте 2 мл води і додайте до води декілька крапель запашної олії, яку отримали, або кілька крапель запашної есенції — трояндової, м’ятної тощо. Обережно перемішайте вміст флакона. Як перевірити запах речовини? З переліку оберіть правильну відповідь.

варіанти відповідей

помахом руки, тримаючи пробірку з речовиною на відстані

нахилитися над пробіркою

підігріти пробірку з речовиною, для кращого відчуття запаху

струснувши пробірку, піднести близько до носа

Запитання 14

З переліку оберіть природні речовини:

варіанти відповідей

пісок (кварц)

мармур

поліетилен

бавовна

скло

льон

каучук

Запитання 15

З переліку оберіть штучні і синтетичні речовини:

варіанти відповідей

цемент

каучук

скло

поліетилен

деревина

капрон

гума

Запитання 16

Як витягують аромати з рослинної сировини? Який спосіб видобування запашних речовин із сировини Ви бачите на малюнку?

варіанти відповідей

Механічний віджим

Екстрагування

Дистилювання з водяною парою

Мацерація

Анфлераж

Запитання 17

Розгляньте фото. Використовуючи інтернет-джерела, установіть, що на них зображено, яку історію має те, що знаходиться в скриньках? Після опрацювання матеріалів, оберіть правильну відповідь.

варіанти відповідей

масляні брикети, стародавній Рим

глина для тіла, стародавній Єгипет

тверде мило, зокрема його вперше почали випускати в Італії в 1424 році

тверді пасти з плодів та насіння різних маслянистих рослин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест