Терапія ЄДКІ

Додано: 26 вересня
Предмет:
58 запитань
Запитання 1

У пацiєнта виявлено недостатнiсть мiтрального клапана. Пiсля фiзичного навантаження у нього раптово виникли задишка, клекотливе дихання, видiлення рожевого пiнистого мокротиння. Який патологiчний стан розвинувся в пацiєнта

варіанти відповідей

Легенева кровотеча

Серцева астма

Асматичний статус

Гіпертонічний криз

Набряк легень

Запитання 2

Жiнка вiком 28 рокiв скаржиться на загальну слабкiсть i гострий бiль у груднiй клiтцi з правого боку, що посилюється пiд час глибокого вдиху та нахилi тулуба в протилежний бiк. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнтка лежить на правому боцi, дихання часте, поверхневе, температура тiла — 37,4oC, права половина грудної клiтки вiдстає в актi дихання, перкуторно над легенями визначається чiткий легеневий звук, аускультативно вислуховується шум тертя плеври. Для якого захворювання характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Гострого бронхіту

Сухого плевриту

Ексудативного плевриту

Негоспітальної пневмрнії

Міжреберної невралгії

Запитання 3

У чоловiка вiком 50 рокiв раптово виник рiзкий, iнтенсивний, стискальний, пекучий бiль за грудниною з iррадiацiєю в лiву руку та лiву лопатку. Бiль триває впродовж 2-х годин, не знiмається нiтроглiцерином. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнт збуджений, вiдчуває страх смертi, шкiра та видимi слизовi оболонки блiдi, цiаноз губ, пульс — 84/хв, ритмiчний, АТ — 130/80 мм рт. ст., тони серця ослабленi. На ЕКГ вiзуалiзується патологiчний зубець Q у вiдведеннях I, aVL i V1-V2. Для якого клiнiчного варiанта iнфаркту мiокарда це характерно?

варіанти відповідей

Асматичного

Ангінозного

Аритмічного

Церебрального

Гастралгічного

Запитання 4

У пацiєнта розвинувся анафiлактичний шок. Який лiкарський засiб потрiбно використати насамперед пiд час надання невiдкладної допомоги пацiєнту?

варіанти відповідей

Епінефрин

Ампіцилін

Еритроміцин

Атропін

Диклофенак

Запитання 5

У чоловiка пiсля тряскої їзди виникли сильний нападоподiбний бiль у поперековiй дiлянцi, частi позиви до сечовипускання, нудота, блювання. Об’єктивно спостерiгається: шкiра блiда, пацiєнт збуджений, намагається обрати положення тiла для полегшення болю. Якi заходи долiкарської допомоги доцiльно застосувати в цьому разi

варіанти відповідей

Провести катетеризацiю сечового мiхура

Покласти мiхур iз льодом на поперекову дiлянку

Увести седативнi препарати

Увести сечогiннi препарати

Покласти грiлку на поперекову дiлянку

Запитання 6

Пацiєнтка скаржиться на погiршення апетиту, неприємний присмак у ротi, печiю, тяжкiсть i розпирання в епiгастральнiй дiлянцi пiсля вживання їжi, нудоту та вiдрижку повiтрям. Для якого виду диспепсiї характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Панкреатогенної

Печінкової(гепатобіліарної)

Кишкової(ентерогенної)

Шлункової

-

Запитання 7

Пацiєнтка вiком 35 рокiв скаржиться на тупий ниючий бiль у правому пiдребер’ї з iррадiацiєю у праве плече, що посилюється пiсля вживання гострої їжi, вiдчуття розпирання в животi, вiдрижку, нудоту, гiркий присмак у ротi, загальну слабкiсть. Пiд час пальпацiї живота визначається болючiсть у правому пiдребер’ї, позитивнi симптоми Кера та Ортнера. Для якого захворювання характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Неспецифiчного виразкового колiту

Виразкової хвороби шлунка

Хронiчного холециститу

Гострого апендициту

Кишкової непрохiдностi

Запитання 8

У пацiєнта пiсля фiзичного навантаження виник стискальний бiль за грудниною з iррадiацiєю в лiву руку, триває близько 5 хв. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнт збуджений, шкiрнi покриви блiдi, вологi, пульс — 80/хв, АТ — 130/70 мм рт. ст., тони серця ритмiчнi, звучнi. Який патологiчний стан розвинувся в пацiєнта?

варіанти відповідей

Напал стенокардії

Колапс

Інфаркт міокарда

Гіпертензивний криз

Кардіогенний шок

Запитання 9

У манiпуляцiйному кабiнетi пiд час взяття кровi з вени пацiєнт знепритомнiв. Яке положення тiла потрiбно забезпечити пацiєнту пiд час надання невiдкладної медичної допомоги?

варіанти відповідей

Сидяче, iз нахиленим вперед тулубом

Горизонтальне, з пiднятим головним кiнцем лiжка

Горизонтальне, з пiднятими вище рiвня голови ногами

Напiвсидяче, з опущеними донизу ногами

Горизонтальне, лежачи на боку

Запитання 10

Укажiть сучасний метод дослiдження стану легень, що використовується для визначення функцiї зовнiшнього дихання та проводиться з метою дiагностики, оцiнки тяжкостi та монiторингу перебiгу ХОЗЛ.

варіанти відповідей

Велоергометрія

Спірометрія

УЗД легень

ТК легень

Пульсоксиметрія

Запитання 11

У пацiєнта вiком 32 роки раптово вночi з’явилася експiраторна задишка, що супроводжується сухим кашлем, вiдчуттям стиснення в груднiй клiтцi. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнт займає вимушене положення (сидить, спираючись руками на край лiжка), на вiдстанi чути сухi свистячі хрипи, в актi дихання бере участь додаткова мускулатура. Перкуторно над легенями визначається коробковий звук. Аускультативно вислуховується безлiч сухих свистячих хрипiв. Який патологiчний стан розвинувся у пацiєнта?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

Набряк легень

Напад стенокардії

Напад бронхiальної астми

Сухий плеврит

Запитання 12

Пацiєнт вiком 52 роки скаржиться на нападоподiбний бiль у правому пiдребер’ї з iррадiацiєю в праве плече та праву ключицю, гiркоту в ротi, нудоту. Виникнення цих симптомiв пов’язує iз вживанням смаженої їжi. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнт неспокiйний, язик обкладений жовтим нальотом, пульс — 88/хв, ритмiчний, АТ — 120/80 мм рт. ст. Живiт пiд час пальпацiї м’який, болючий у правому пiдребер’ї, позитивнi симптоми Ортнера, Кера. Препарати якої групи потрiбно застосувати насамперед для надання невiдкладної допомоги?

варіанти відповідей

Стимулятори перестальтики

Спазмолітики

Проносні

Протимікробні

Ентеросорбенти

Запитання 13

У пацiєнта терапевтичного вiддiлення дiагностовано виразкову хворобу дванадцятипалої кишки. Яка бактерiя спричиняє це захворювання?

варіанти відповідей

 Staphylococcus aureus

 Escherichia coli

Helicobacter pylori

 Streptococcus

 Salmonella

Запитання 14

Пацiєнт вiком 55 рокiв, який зловживає алкоголем, скаржиться на нападоподiбний стискальний бiль у верхнiй частинi живота, що з’являється або посилюється пiсля вживання великої кiлькостi жирної їжi, спиртних напоїв, iррадiює у спину (оперiзуючий бiль) та супроводжується нудотою, блюванням, що не приносить полегшення, метеоризм, рiдкi випорожнення. Об’єктивно спостерiгається: шкiра блiда, суха, язик обкладений бiлим нальотом, пульс — 86/хв, АТ — 100/60 мм рт. ст., живiт пiд час пальпацiї болючий у лiвому пiдребер’ї в зонi Шоффара та в точцi Мейо-Робсона. Для якого захворювання характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Кишкової непрохідності

Гострого апендециту

Виразкової хвороби шлунка

Хронічного панкреатиту

Гострої кишкової інфекції

Запитання 15

Для якого захворювання характерна поява таких клiнiчних проявiв (великих дiагностичних критерiїв): кардит, полiартрит, мала хорея, кiльцеподiбна еритема та пiдшкiрнi вузлики?

варіанти відповідей

Деформуючого остеоартроз

Гострої ревматичної гарячки

Системної склеродермiї

Ревматоїдного артриту

Системного червоного вовчака

Запитання 16

 Пацiєнт вiком 57 рокiв скаржиться на бiль у дрiбних суглобах кистей, що виникає в другiй половинi ночi, ранкову скутiсть, загальну слабкiсть, зниження працездатностi. Об’єктивно спостерiгається: набряк i почервонiння п’ястково-фалангових i мiжфалангових суглобiв обох рук, деформацiя суглобiв у виглядi «плавникiв моржа». Попереднiй дiагноз: ревматоїдний артрит. Який iз нижченаведених методiв дослiдження є найiнформативнiшим для уточнення дiагнозу?

варіанти відповідей

Загальний аналiз сечi

 Ехокардiографiя

Рентгенографiя кистей

Рентгенографiя органiв грудної клiтки

Електрокардiографiя

Запитання 17

Укажiть специфiчну лабораторну ознаку системного червоного вовчака. 

варіанти відповідей

Наявнiсть LЕ-клiтин

Пiдвищення рiвня С-реактивного бiлка

Прискорення ШОЕ

Нейтрофiльний лейкоцитоз зi зсувом лейкоцитарної формули влiво

Диспротеїнемiя

Запитання 18

 У пацiєнта, який хворiє на виразкову хворобу шлунка, раптово розпочалося блювання «кавовою гущею». Якi заходи невiдкладної допомоги треба провести насамперед на догоспiтальному етапі?

варіанти відповідей

Застосувати протиблювотнi препарати

Застосувати ентеросорбенти

Промити шлунок

Прикласти медичну грiлку на дiлянку епiгастрiя

Прикласти мiхур iз льодом на дiлянку епiгастрiя

Запитання 19

 Який симптом найхарактернiший для хронiчного гастриту з пiдвищеною секреторною функцiєю шлунка?

варіанти відповідей

Печія

Гикавка

Діарея

Дисфагія

Метеоризм

Запитання 20

У пацiєнта на тлi перебiгу гострого iнфаркту мiокарда раптово погiршився загальний стан, посилився бiль у серцi, виникла рiзка слабкiсть. Об’єктивно спостерiгається: свiдомiсть сплутана, акроцiаноз, холодний липкий пiт, АТ — 70/30 мм рт. ст., пульс — 110/хв, слабкого наповнення. Яке ускладнення розвинулося в пацiєнта?

варіанти відповідей

Набряк легень

Серцева астма

Кардіогенний шок

Нестабільна стенокардія

Тромбоемболія легеневої артерії

Запитання 21

Який iз нижченаведених заходiв потрiбно порекомендувати пацiєнту, який хворiє на артерiальну гiпертензiю, для досягнення максимального зниження ризику розвитку серцево-судинних ускладнень?

варіанти відповідей

 Санаторно-курортне лiкування

Нетрадицiйнi методи лiкування

Психотерапiю

Рефлексотерапiю

Модифiкацiю способу життя

Запитання 22

Якої тактики необхiдно дотримуватися для запобiгання некрозу тканин пiд час внутрiшньовенного введення гiпертонiчного розчину?

варіанти відповідей

Змiнювати мiсце введення лiкарського засобу

Не допускати потрапляння розчину в паравенозний простiр

Ретельно мити руки перед процедурою

Перед застосуванням розчин потрiбно пiдiгрiти

Перевiрити кут i глибину введення голки

Запитання 23

Який прилад дозволяє вимiряти пiкову швидкiсть форсованого видиху та використовується для дiагностики та оцiнки ефективностi лiкування хронiчних обструктивних захворювань легень (бронхiальної астми, хронiчного обструктивного бронхiту тощо)?

варіанти відповідей

Тонометр

Глюкометр

Пікфлоуметр

Радіометр

Пульсоксиметр

Запитання 24

У пацiєнта затяжний напад бронхiальної астми завершився розвитком астматичного статусу. Який показник є ключовим для призначення оксигенотерапiї?

варіанти відповідей

Тривалість хвороби

Рівень сатурації

Частота дихальних рухів

Вік пацієнта понад 50 років

Температура тіла

Запитання 25

У пацiєнта терапевтичного вiддiлення, який хворiє на виразкову хворобу шлунка, виник закреп. Укажiть захiд долiкарської допомоги пацiєнту в цьому разi.

варіанти відповідей

Застосувати очисну клiзму

Промити шлунок

Покласти грiлку на живiт

Покласти мiхур iз льодом на живiт

Запропонувати тепле питво

Запитання 26

У пацiєнта, який хворiє на виразкову хворобу шлунка, з’явилися скарги на швидку втомлюванiсть, втрату апетиту, вiдразу до м’ясної їжi, посилене слиновидiлення, порушення ковтання. Для якого ускладнення характернi цi симптоми?

варіанти відповідей

Шлункової кровотечi

Пенетрацiї

Перфорацiї

Пiлоростенозу

Малiгнiзацiї

Запитання 27

Який лiкарський засiб використовується для замiсної терапiї у разi недостатностi зовнiшньосекреторної функцiї пiдшлункової залози?

варіанти відповідей

Папаверин

Панкреатин

Метоклопрамiд

Активоване вугiлля

Платифiлiн

Запитання 28

Пацiєнтка скаржиться на ранкову скутiсть, деформацiю i постiйний бiль у дрiбних суглобах, зниження фiзичної активностi. Об’єктивно спостерiгається: симетричнi згинальнi контрактури дрiбних суглобiв. На рентгенограмi кистi й зап’ястка — ерозiї та виражений остеопороз безпосередньо прилеглих до суглоба кiсток, анкiлоз. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Системного червоного вовчака

Деформуючого остеоартрозу

Системного васкуліту

Ревматоїдного артриту

Ревматичного поліартриту

Запитання 29

У пацiєнта вiком 50 рокiв пiсля емоцiйного перенавантаження виникли iнтенсивний стискальний пекучий бiль за грудниною, що iррадiює в лiву руку, вiдчуття страху смертi, рiзка загальна слабкiсть. Через 30 хв пiсля сублiнгвального приймання нiтроглiцерину бiль не припинився. Тест на тропонiн I у кровi позитивний. Для якого захворювання характернi такi клiнiколабораторнi показники?

варіанти відповідей

Стабiльної стенокардiї

Iнфаркту мiокарда

Мiжреберної невралгi

Стенокардiї напруги

Перикардиту

Запитання 30

Пацiєнт вiком 37 рокiв скаржиться на кашель iз видiленням великої кiлькостi мокротиння з неприємним запахом, iнколи «повним ротом», задишку, перiодичне пiдвищення температури тiла та зниження працездатностi. Об’єктивно спостерiгається: мокротиння гнiйно-слизового характеру, розшароване. Для якого захворювання характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Гострого бронхiту

Ексудативного плевриту

Бронхоектатичної хвороби

Сухого плевриту

Негоспiтальної пневмонiї

Запитання 31

У пацiєнтки вiком 55 рокiв пiсля емоцiйного перенавантаження з’явилися скарги на головний бiль у потиличнiй дiлянцi, запаморочення, мерехтiння «мушок» перед очима, шум i дзвiн у вухах, блювання. Об’єктивно спостерiгається: пульс — 98/хв, ритмiчний, АТ — 190/100 мм рт. ст. Який патологiчний стан розвинувся у пацiєнтки?

варіанти відповідей

Анафiлактичний шок

Тиреотоксичний криз

Гiпертензивний криз

Кардiогенний шок

Колапс

Запитання 32

У пацiєнтки вiком 67 рокiв раптово розвинулися загальна слабкiсть, запаморочення, онiмiння лiвої верхньої кiнцiвки, погiршення мовлення та зору. Симптоми зберiгаються понад 24 год. В анамнезi: iшемiчна хвороба серця, перенесений iнфаркт мiокарда. Для якого порушення мозкового кровообiгу характернi цi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Iшемiчного iнсульту

Транзиторної iшемiчної атаки

Дисциркуляторної енцефалопатiї

Геморагiчного iнсульту

-

Запитання 33

Пацiєнту вiком 49 рокiв встановлено попереднiй дiагноз: ексудативний плеврит. До якої дiагностичної процедури сестрi медичнiй потрiбно пiдготувати пацiєнта в цьому разi?

варіанти відповідей

Спiрометрiї

Бронхоскопiї

Торакоцентезу

Люмбальної пункцiї

Абдомiнальної пункцiї

Запитання 34

Який iз нижченаведених чинникiв належить до немодифiкованих (незмiнних) факторiв ризику розвитку артерiальної гiпертензiї?

варіанти відповідей

Гіперліпідемія

Гіподинамія

Ожиріння

Стрес

Вік

Запитання 35

Пацiєнт скаржиться на бiль у груднiй клiтцi, особливо пiд час кашлю та глибокому диханнi. Аускультативно в нижньобоковому вiддiлi грудної клiтки на невеликiй її дiлянцi вислуховується патологiчний шум, який добре чути на вдиху та видиху, не змiнює iнтенсивнiсть пiд час кашлю, може вiдчуватися долонею пiд час пальпацiї грудної клiтки. Укажiть цей патологiчний шум.

варіанти відповідей

Амфоричне дихання

Шум тертя плеври

Голосове тремтiння

Жорстке дихання

Крепiтацiя

Запитання 36

Яке ускладнення може розвинутися в пацiєнта у разi безконтрольного приймання адреномiметикiв пiд час нападу бронхiальної астми?

варіанти відповідей

Серцева астма

Набряк легень

Асматичний статус

Пневмоторакс

Пневмонія

Запитання 37

У жiнки протягом 1 год пiсля вживання шоколаду на шкiрi тулуба та кiнцiвок з’явився висип у виглядi полiморфних папул блiдо-рожевого кольору, що супроводжується свербежем. Об’єктивно спостерiгається: температура тiла — 37,6oC, пульс — 80/хв, АТ — 110/70 мм рт. ст. Для якого патологiчного стану характернi цi симптоми?

варіанти відповідей

Сироваткової хвороби

Набряку Квінке

Кору

Анафілактичного шоку

Кропив’янки

Запитання 38

 У чоловiка через декiлька годин пiсля вживання неякiсної їжi з’явилися бiль у животi, блювання, яке приносить полегшення, частi рiдкi випорожнення. Об’єктивно спостерiгається: температура тiла — 37,6oC, язик сухий, iз бiлувато-сiрим нальотом, випорожнення не стiйкi. Живiт пiд час пальпацiї м’який, болючий в епiгастральнiй дiлянцi, симптомiв подразнення очеревини не виявлено. Яке захворювання, найiмовiрнiше, розвинулося в пацiєнта?

варіанти відповідей

Гострий гастрит

Кишкова непрохідність

Виразкова хвороба шлунка

Гострий панкреатит

Гострий апендецит

Запитання 39

У чоловiка, якого вжалила бджола, через декiлька хвилин на шкiрi тулуба з’явився висип у виглядi блiдо-рожевих мiхурцiв, що супроводжується свербежем, пiдвищилася температура тiла до 37,5oC, розвинувся бiль у животi. Якi препарати використовуються для лiкування пацiєнта в цьому разi?

варіанти відповідей

Фуросемiд, гiпотiазид

Ацетилсалiцилова кислота, аспаркам

Дигоксин, корглiкон

Смекта, ентеросгель

Супрастин, тавегiл

Запитання 40

Пацiєнту вiком 27 рокiв дiагностовано кропив’янку. Якi продукти потрiбно виключити з рацiону харчування пацiєнта в цьому разi?

варіанти відповідей

Кабачки, капуста

Шоколад, мед

Кашi з вiвсяної та гречаної крупи

Оливкову олiю, зерновий хлiб

Макароннi вироби з твердих сортiв пшеницi

Запитання 41

Укажiть дiлянку локалiзацiї набряку Квiнке, що є потенцiйно небезпечним для життя.

варіанти відповідей

Гортань

Губи

Повіки

Вушні раковини

Статеві органи

Запитання 42

Укажiть особливостi приймання ферментних препаратiв.

варіанти відповідей

Натщесерце

Через 2 год пiсля вживання їжi

За 2 год до вживання їжi

Пiд час вживання їжi

Через 1 год пiсля вживання їжi

Запитання 43

У пацiєнта, який хворiє на цироз печiнки, розвинувся асцит. Яку пункцiю йому доцiльно провести для видалення патологiчного вмiсту (зайвої рiдини) з черевної порожнини?

варіанти відповідей

-

Абдомінальну

Стернальну

Плевральну

Люмбальну

Запитання 44

Укажiть найпоширенiше ускладнення, що є наслiдком гострої ревматичної гарячки.

варіанти відповідей

Артерiальна гiпертензiя

Пароксизмальна тахiкардiя

Набутi вади серця

Гострий коронарний синдром

Розшарування аорти

Запитання 45

Укажiть iнгаляцiйний лiкарський засiб, що застосовується для надання невiдкладної медичної допомоги пацiєнту пiд час нападу бронхiальної астми.

варіанти відповідей

Лібексин

Тобраміцин

Ацетилцистеїн

Амброксол

Сальбутамол

Запитання 46

Пацiєнту, який хворiє на бронхiальну астму, з метою монiторингу функцiонального стану дихальної системи призначено пiкфлоуметрiю. Який показник визначається за допомогою цiєї дiагностичної методики? 

варіанти відповідей

Пiкова швидкiсть видиху

Резервний об’єм видиху

Життєва ємнiсть легень

Резервний об’єм вдиху

Об’єм форсованого видиху

Запитання 47

Пацiєнт вiком 40 рокiв протягом останнього мiсяця скаржиться на слабкiсть, швидку втомлюванiсть, пiдвищення температури тiла до 37,3oC, нiчну пiтливiсть, погiршення апетиту, кашель iз видiленням незначної кiлькостi мокротиння, що легко вiдкашлюється. Пiд час опитування з’ясувалося, що пацiєнт контактував з людиною, яка хворiє на туберкульоз. Яке дослiдження доцiльно провести пацiєнту насамперед для встановлення дiагнозу?

варіанти відповідей

Визначення газового складу крові

Шкірні прик-тести

Рентгенографiю органiв грудної клiтки

Бронхоскопію

Спірографію

Запитання 48

Пацiєнт вiком 65 рокiв хворiє на хронiчний гепатит. Який iз нижченаведених симптомiв свiдчить про розвиток у пацiєнта синдрому холестазу?

варіанти відповідей

Шум у вухах

Свербіж шкіри

Тризм жувальних м' язів

Екзофтальм

Біль у кістках

Запитання 49

Пацiєнт хворiє на деформуючий остеоартроз. Укажiть найефективнiший захiд для зменшення механiчних навантажень на суглоби, що уповiльнить прогресування деструктивних змiн у хрящi.

варіанти відповідей

Нормалiзацiя маси тiла

Дотримання режиму дня

Полiпшення побутових умов

Вiдмова вiд шкiдливих звичок

Дотримання харчового етикету

Запитання 50

Як називається патологiчний стан, що характеризується болем у суглобi та не супроводжується запальним процесом та/або порушенням рухливостi в ньому?

варіанти відповідей

Поліартрит

Полікістоз

Арталгія

Артрит

Артроз

Запитання 51

Пiд час лабораторного дослiдження мокротиння пацiєнта виявлено спiралi Куршмана, кристали Шарко-Лейдена та еозинофiли. Для якого захворювання характернi такi лабораторнi змiни в аналiзi мокротиння?

варіанти відповідей

Сухого плевриту

Бронхiальної астми

Бронхоектатичної хвороби

Гострого бронхiту

Туберкульозу легень

Запитання 52

Як називається метод неiнвазивного дослiдження функцiї зовнiшнього дихання, що проводиться для оцiнки стану легень та бронхiв, дiагностики захворювань дихальної системи та контролю їх лiкування?

варіанти відповідей

Спірографія

УЗД легень

Оглядова рентгенографiя органiв грудної клiтки

Шкiрнi алергологiчнi тести

Бронхоскопія

Запитання 53

Як називається метод неiнвазивного дослiдження функцiї зовнiшнього дихання, що проводиться для оцiнки стану легень та бронхiв, дiагностики захворювань дихальної системи та контролю їх лiкування?

варіанти відповідей

Спірографія

УЗД легень

Оглядова рентгенографiя органiв грудної клiтки

Шкiрнi алергологiчнi тести

Бронхоскопія

Запитання 54

Який iз нижченаведенихметодiв дослiдження є найiнформативнiшим у дiагностицi бронхоектатичної хвороби? 

варіанти відповідей

Спілометрія

Ларингоскопія

Велоергометрія

Бронхіальна артеріографія

Бронхографія

Запитання 55

Для якого захворювання характерний такий симптомокомплекс: «маскоподiбне обличчя», кисетоподiбнi складки навколо рота, синдром Рейно

варіанти відповідей

Гострої ревматичної гарячки

Червоного системного вовчака

Системної склеродермiї

Вузликового периартерiїту

Ревматоїдного артриту

Запитання 56

У пацiєнта пiсля вживання лiсових горiхiв раптово виникли захриплiсть голосу, «гавкаючий кашель», утруднене дихання. Об’єктивно спостерiгається: пацiєнт стривожений, шкiра обличчя цiанотична, повiки та губи набряклi, щiльнi на дотик, свербежу немає, пульс — 84/хв, ритмiчний, АТ — 110/70 мм рт. ст. Який патологiчний стан розвинувся в пацiєнта?

варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Кропив’янка

Аспiрацiя стороннього тiла

Набряк Квінке

Дифтерійний круп

Запитання 57

 Який iз нижченаведених факторiв ризику зумовлює виникнення серцево-судинних захворювань у людей вiком понад 40 рокiв?

варіанти відповідей

Вiруснi iнфекцiї

Гiперхолестеринемiя

Диспротеїнемiя

Анемiя

Спадковiсть

Запитання 58

У пульмонологiчному вiддiленнi лiкується пацiєнт iз дiагнозом: бронхоектатична хвороба. Який метод фiзiотерапiї використовується для покращення вiдходження слизу та мокротиння з дихальних шляхiв?

варіанти відповідей

Постуральний дренаж

Кріотерапія

Зігрівальні компреси

Парафінові аплікації

Фонофорез

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест