Тести з теми "Обмін речовин і перетворення енергії" (10 клас, рівень стандарту)
20 запитань
Оцінка
0 / 12 балів
Сума балів
0 / 24
Результат
0 %
Точність
0%
Правильно
Неправильно
0 правильних
20 неправильних
Всього часу 627 сек
Ср. час / запитання 31.4 сек
Ознайомитися з відповідями
1.

Сукупність реакцій синтезу, які забезпечують ріст клітин, поновлення їхнього хімічного складу, - це:

1

Метаболізм

— ваша відповідь
2

Анаболізм

3

Катаболізм

4

Деструкція

2.

Пластичний і енергетичний обмін:

1

Нерозривно пов'язані

2

Не пов'язані між собою

3

Не пов'язані із середовищем

— ваша відповідь
4

Пов'язані з метаболізмом

3.

До процесів енергетичного обміну в клітинах належить:

1

Фотосинтез

2

Хемосинтез

3

Гліколіз

4

Реплікація

4.

Білкові сполуки, які прискорюють перебіг біохімічних процесів, - це:

1

Ферменти

2

Вітаміни

3

Гормони

4

Фітонциди

5.

Продуктами ферментативного розщеплення полісахаридів є:

1

Амінокислоти

2

Нуклеотиди

3

Жирні кислоти

4

Моносахариди

6.

Органзми, які здатні синтезувати власні органічні речовини із неорганічних за рахунок енергії світла, - це:

1

Фотоавтотрофи

2

Хемоавтотрофи

3

Фотогетеротрофи

4

Хемогетеротрофи

7.

Сіркобактерії, залізобактерії, нітрифікуючі бактерії належать за типом живлення до:

1

Фотоавтотрофів

2

Хемоавтотрофів

3

Фотогетеротрофів

4

Хемогетеротрофів

8.

Підготовчий етап енергетичного обміну в багатоклітинних організмах відбувається в:

1

Травній системі

2

Гіалоплазмі

3

Матриксі мітохондрій

4

Кристах мітохондрій

9.

Під час гліколізу утворюються:

1

АДФ, вода

2

АТФ, С3Н6О3

3

Вода, Н3РО4

4

АДФ, С3Н6О3

10.

Послідовне перетворення певних органічних кислот, що відбуваються в матриксі мітохондрій під час кисневого етапу, - це:

1

Гліколіз

2

Бродіння

3

Цикл Кребса

4

Фосфорилювання

11.

Укажіть вірне співвідношення білків, жирів та вуглеводів у добовому раціоні дорослої людини:

1

1 : 1 : 4

2

1 : 2 : 3

3

1 : 2 : 4

4

1 : 2 : 6

12.

Оберіть жиророзчинні вітаміни:

1

С

2

Групи В

3

А

4

К

5

Е

6

D

13.

Укажіть, які процеси в організмі людини забезпечують йони Са2+ :

1

Проходження нервового імпульсу

2

Транспорт кисню та вуглекислого газу

3

Синтез гормонів щитоподібної залози

4

Міцність кісток та зубів

5

Скорочення м'язів

6

Зсідання крові

14.

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

1

1 - Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

2

1 - Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

3

1 - Йоду, 2 - бурі водорості

4

1 - Калію, 2 - картоплю, абрикоси, cливи

15.

"Хвороба підкралась непомітно.  Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".

Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:

1

Вітамін С

2

Вітамін К

3

Цинга

4

Вітамін А

5

"Бері-бері"

6

Куряча сліпота

16.

Скільки енергії в кДж виділиться при спалюванні 2 грамів жиру?

1

38,9

2

35,2

3

77,8

4

34,4

17.

Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген: 

1

У підшкірній жировій клітковині

2

У сальнику

3

У печінці

4

У кістках

18.

Є в Лондоні район Іст-енд, який пов'язаний з історією однієї хвороби, яка так і звалася - "англійською". Страждали від неї передусім діти, яких Джек Лондон порівнював з жабенятами, а тротуар темних вулиць нагадували йому дно висохлої річки... Та й справді у неприродно великих головах маленьких мешканців Іст-енда, їхніх тонких ВИКРИВЛЕНИХ ногахздутих животах, зморщених, немов дідусів, личках, було щось жаб'яче...

Укажіть описане захворювання та авітамінозом якого вітаміну воно спричинене:

1

Вітамін D

2

Вітамін С

3

"Бері-бері"

4

Вітамін А

5

Цинга

6

Рахіт

19.

Укажіть назву речовин, які додають у продукти харчування з метою їх довготривалого зберігання:

1

Консерванти

2

Стабілізатори

3

Емульгатори

4

Спеції

20.

Укажіть фермент слини людини, який розщеплює крохмаль:

1

Амілаза

2

Ліпаза

3

Пепсин

4

Трипсин