Презентація "Узагальнення знань з теми «Біорізноманіття»".

Про матеріал
Презентація "Узагальнення знань з теми «Біорізноманіття»" можна використовувати під час проведення уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Узагальнення знань з теми «Біорізноманіття»

Номер слайду 3

Відео «Чому біорізноманіття важливе саме для мене?» https://youtu.be/Mt__zc9HXjk?feature=shared

Номер слайду 4

ЕПІГРАФ УРОКУ «Любити, відчувати, розуміти природу у всіх її проявах має бути найвищою чеснотою людини…» М.Д. Гродзинський

Номер слайду 5

Кросворд «Біорізноманіття» https://learningapps.org/33365797 Біологію однозначно можна віднести до українознавчих предметів, бо ж об’єктом вивчення в першу чергу є місцева флора і фауна.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Опираючись на картки, внесіть види, які ви зустрічали у своїй місцевості, до таблиці. № з/п Назва виду Місцезнаходження Тип екосистеми (ліс, лука, степ, річка) Частота (висока, середня, низька) 1.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

БАРВІНОК Не знайдеться в Україні такого села чи міста, де б не було цієї рослини. Не боїться вона ні затінку, ні морозу. За таку вдачу барвінок став символом мужності, життя, символом справжнього козака. Хрещатий барвінок... Не обходилось без нього жодного весілля. Його вічнозеленими листочками заквітчували шлюбне вбрання нареченої, устеляли доріжку перед молодими, а разом із кетягами червоної калини прикрашали коровай. На весіллі барвінок — символ вірності, краси і цнотливості.

Номер слайду 15

Робота з текстом Кожна група отримує текст, у якому пропущені ключові слова. Протягом 5-7 хвилин учні відтворюють текст, використовуючи ключ- підказку. По завершенню роботи команди розповідають опрацьований матеріал, пояснюючи свій вибір.

Номер слайду 16

Текст №1 «Багатоклітинні тварини, які не мають справжніх тканин» Гу́бки (Porifera, Spongia) — тип примітивних багатоклітинних тварин, які ведуть прикріплений спосіб життя. Вважається, що перші представники цього типу з'явилися ще в протерозойську еру.. Їхні розміри варіюють від 1 см до 2 м. Губки поширені в прісних і солоних водах усіх кліматичних зон, представлені як поодинокими, так і …формами. Незважаючи на таку різноманітність, усі губки мають спільні риси: клітини тіла …та мають тенденцію до утворення тканин; тіло складається з двох шарів клітин —…й…, між якими міститься драглиста речовина —; майже завжди є внутрішній скелет (вапняковий чи кремнієвий), утворений спікулами, і який виконує опорну функцію.

Номер слайду 17

Життєдіяльність .Живлення, дихання та виділення у губок здійснюються за допомогою безперервного потоку води крізь тіло. Завдяки ритмічній роботі …хоаноцитів вода нагнітається в пори, потрапляє в атріальну порожнину і через устя виводиться назовні. Завислі у воді залишки відмерлих організмів і найпростіші захоплюються хоаноцитами, передаються амебоцитам, де перетравлюються і розносяться ними по всьому тілу. Захоплення поживних частинок відбувається шляхом фагоцитозу. Травлення у губок…. Неперетравлені залишки викидаються в …порожнину та виводяться назовні. Для дихання використовується розчинений у воді кисень, який поглинається всіма клітинами тіла. Вуглекислий газ також виводиться в розчиненому стані. Губки постійно фільтрують воду, очищуючи її від шкідливих речовин. Будова. У багатьох губок тіло має вид …або м'язового мішечка, прикріпленого до субстрату (дна, каменів, черепашок). У верхній частині розташований отвір — …(оскулум), через яке центральна порожнина губки (атріальна порожнина) сполучається з навколишнім середовищем. Стінка губки складається з двох шарів — екто- й ентодерми. В ектодермі містяться плоскі епітеліально-мускульні клітини, які утворюють …епітелій. Ентодерма складається з …клітин, які мають джгутик — хоаноцитів. У …занурені опорні клітини, що формують скелет, амебоцити, що мають псевдоподії і беруть участь у травленні, проміжні клітини, які здатні перетворюватися на інші види та статеві клітини. Стінка тіла пронизана численними наскрізними порами, у яких містяться хоати. Скелет складається з безлічі голок (…), що мають різноманітну форму та розміри. В утворенні скелета бере участь спонгін — речовина, що ніби цемент скріплює голки між собою. Життєдіяльність .Живлення, дихання та виділення у губок здійснюються за допомогою безперервного потоку води крізь тіло. Завдяки ритмічній роботі …хоаноцитів вода нагнітається в пори, потрапляє в атріальну порожнину і через устя виводиться назовні. Завислі у воді залишки відмерлих організмів і найпростіші захоплюються хоаноцитами, передаються амебоцитам, де перетравлюються і розносяться ними по всьому тілу. Захоплення поживних частинок відбувається шляхом фагоцитозу. Травлення у губок…. Неперетравлені залишки викидаються в …порожнину та виводяться назовні. Для дихання використовується розчинений у воді кисень, який поглинається всіма клітинами тіла. Вуглекислий газ також виводиться в розчиненому стані. Губки постійно фільтрують воду, очищуючи її від шкідливих речовин.

Номер слайду 18

Розмноження. Розмножуються губки як статевим, так і нестатевим способом. У разі …розмноження зрілий …однієї губки виходить з мезоглеї через устя і з потоком води потрапляє в …іншої, де за допомогою амебоцитів доставляється до зрілої…. Дроблення зиготи та формування личинки, окрім деяких винятків, відбувається усередині материнського організму . …., яка зазвичай не більша 1 мм має війки і зазнає ряд складних змін, виходить через устя в навколишнє середовище, прикріпляється до субстрату й перетворюється на дорослу губку. … розмноження здійснюється брунькуванням або фрагментацією. У разі брунькування …особина утворюється на материнському тілі і містить, як правило, усі види клітин. Унаслідок …тіло губки розпадається на частини, кожна з яких за сприятливих умов дає початок новому організму.

Номер слайду 19

Текст №2 «Багатоклітинні гриби» Гриби — група …орга­нізмів, які ...хлорофілу. Гриби об'єднують в окрему систе­матичну групу —…(поряд з царствами тварин і рослин) Це одноклітинні і багатоклітинні організми. Гриби займають проміжне положення між …і …оскільки характеризуються рядом ознак, що роблять, їх подібними з одного боку до тварин (в оболонці є…, запас по­живних речовин у вигляді …в результаті обміну речовин утворюється…), а з другого — до рослин (…ріст,… тип живлення, тобто всмоктування). Гриби-сапрофіти живляться мертвими органічними речовинами, а гриби-паразити можуть жити на рослинах, тваринах і людині. Є також перехідні форми грибів (трутовики тощо), які частину свого життя існують як сапрофіти, а іншу частину — як паразити. Гриби-сапрофіти живуть на опалому листі, деревині і перегної. Багато видів грибів живуть у …з водоростями і вищими рослинами. Взаємовигідне співжиття міцелію грибів з коренями вищих рослин утворює …(наприклад, підберезник з бере­зою, підосичник з осикою тощо). Значна частина вищих рослин (дерева, тверда пшениця та ін.) не може нормально розвиватися без мікоризи. Гриби отримують від вищих рослин …виділення коріння і безазотні сполуки. Гриби «допомагають» вищим рос­линам засвоювати важкодоступні речовини гумусу, активізують діяльність ферментів вищих рослин, своїми ферментами сприяють вуглеводному обміну, фіксують вільний азот і у сполуках переда­ють його вищим рослинам разом з ростовими речовинами, вітамі­нами тощо

Номер слайду 20

. Гриби умовно поділяють на нижчі і вищі. Вегетативне тіло грибів називається …або…, воно складається з окремих ниток —…. Ці нитки знаходяться всередині суб­страту, на якому живуть гриби. Найчастіше грибниця займає велику територію. Через міцелій відбувається всмоктування поживних речовин осмо­тичним шляхом. Гриби з найпримітивнішою будовою міцелію не мають, їхнє тіло складається з однієї клітини. У грибів із складнішою будовою міцелій часто буває добре розгалужений, одноклітинний, багатоядерний. У вищих грибів міцелій багато­клітинний. Розмножуються гриби …шляхом: спеціалізованими клітинами —…і вегетативне — частинами міцелію, брунь­куванням. Процесу спороутворення може передувати статевий процес, який дуже різноманітний у грибів. Зигота може утворю­ватися в результаті злиття соматичних клітин, спеціалізованих на гамети, і статевих клітин —…(утворюються в статевих органах—гаметангіях). Утворена зигота проростає зразу або після періоду спокою і дає початок гіфам з органами статевого спороношення, в яких утворюються….Спори різних грибів розповсюджуються комахами, різними тваринами, людиною та повітряними течіями.

Номер слайду 21

Текст №3 «Багатоклітинні водорості» Тіло водоростей називається …Серед бурих водоростей відсутні одноклітинні і колоніальні форми, всі особини…. Зустрічаються як однорічні, так і багаторічні види, вік яких може досягати 15-18 років. У бурих водоростей …можуть бути мікроскопічними або досягати декількох десятків метрів. Їхня форма може бути дуже різноманітною. Прикріплення таломів здійснюється за допомогою …або підошви. Для утримання в вертикальному положенні у ряду бурих водоростей утворюються…, заповнені газом. Найскладніша будова у таломів ламінарієвих і фукусових. Вони володіють ознаками тканинного …зі спеціалізацією клітин. В їх таломі можна розрізнити…, що складається з декількох шарів інтенсивно забарвлених клітин та серцевину, що складається з безбарвних клітин, часто зібраних в нитки. У ламінарієвих в серцевині утворюються …і трубчасті нитки. …виконує не тільки транспортну функцію, а й механічну, так як в ній знаходяться нитки з товстими поздовжніми стінками. Між корою і серцевиною у багатьох бурих водоростей може міститися проміжний шар з великих …клітин.

Номер слайду 22

Ключові слова до текстів гіфів необмежений мезоглея спорами безстатевим кисень, міцелієм гамет келиха абсорбтивний спори грибницею бульбашки ентодерми ектодерми колоніальними хітин росли­нами, диференційовані мікоризу не мають тваринами сечовина симбіозі повітряні диференціювання гетеротрофних глікогену, талом кору безбарвних царство багатоклітинні ризоїдів ситоподібні трубки Серцевина Нестатеве спікул джгутиків фрагментації порожнину Личинка статевого яйцеклітини центральну внутрішньоклітинне дочірня сперматозоїд устя покривний травних мезоглею

Номер слайду 23

Гриби відіграють важливу роль в житті людини: застосовуються у їжу, використовуються у харчовій промисловості, є джерелом лікарських речовин тощо. Відео «Істівні гриби України» за посиланням https://youtu.be/IxsIxEfcwKw?feature=shared

Номер слайду 24

Домашнє завдання Виконати домашню тестову роботу «Узагальнення знань, вмінь та навичок з теми "Вступ. Біорізноманіття (віруси, пріони, віроїди)» за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=2816066

Номер слайду 25

Підсумок уроку Що саме вам сподобалося сьогодні на уроці? Підходить до кінця наш трішки незвичайний урок. Весь час нам допомагали у цій подорожі ваші знання з математики. Про що ми з вами сьогодні говорили на уроці? Що нового для себе ви дізналися? Про що хотіли б дізнатися ще більше?

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
18 травня
Переглядів
89
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку