Мистецтво виживання. Що робити, коли заблукали в лісі.

Про матеріал
6 клас «Пізнаємо природу» Розділ V. Пізнаємо себе і світ Тема 2. Мистецтво виживання (Коротка інструкція про те, що робити, коли заблукали в лісі)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заблукали в лісі ?

Номер слайду 2

Ніколи не ходіть в ліс, який не знаєте, самі!

Номер слайду 3

Звертай увагу на поодинокі високі чи зламані вітром дерева, велике каміння, яр, озеро чи струмок, мурашник тощо. Йдучи лісом, намагайся запам’ятовувати дорогу!Усе це допоможе знайти зворотний шлях, якщо ти загубишся або заблукаєш.

Номер слайду 4

Дивись і запам’ятовуй, з якого боку світить сонце, де проходять лінії електропередач або стовпи ліній зв’язку.

Номер слайду 5

Йди чітко за групою людей. Не сходь зі стежки.

Номер слайду 6

Якщо хочеш зупинитися ненадовго, щоб роздивитися гриб, квітку, ягоди чи ще щось, обов’язково скажи про це – на тебе почекають.

Номер слайду 7

Якщо ти загубив-таки дорогу, відстав від друзів, дорослих, то головне – заспокойся, не плач і не панікуй. Передусім, зупинися і зосередься. Нікуди не йди із цього місця. Поміркуй, що ти можеш зробити.

Номер слайду 8

112 — чергово-диспетчерська система екстреної допомоги населенню за єдиним безплатним телефонним номером виклику екстрених служб 112, який запроваджено в усіх країнах-членах Європейського Союзу, інших країнах Європи, в тому числі і в Україні Зателефонуй до тих, з ким прийшов, можливо, вони недалеко відійшли і повернуться за тобою, або до рятувальників за номером 112 навіть без sim-карти, якщо це територія не твого оператора зв'язку. Головне, щоб ти міг пояснити, де перебуваєш. Якщо маєш мобільний телефон!

Номер слайду 9

Пам’ятай, що тебе шукатимуть,— тому не ховайся. Ідучи до лісу, краще одягни яскравий одяг, тоді тебе швидше побачать.

Номер слайду 10

 Вслухайся у звуки лісу!Гавкіт собак (чути на відстані 2-3 км), голоси людей, звуки техніки, що працює (працюючий трактор чути за 3-4 км), або залізниці (поїзд, що проходить, чути на відстані до 10 км) – усе це може підказати напрямок руху. Клич на допомогу, вигукуй: «Ау!»

Номер слайду 11

Якщо орієнтирів немає, а є можливість подивитися на місцевість з якоїсь височини, наприклад з пагорба, високого дерева, скористайся цим. Звідти можна побачити труби, антени, дим, залізницю, річку, шосе тощо – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватись.  •Труби на дахах можна побачити за 3 км, заводські труби – за 6 км, дзвіниці та вежі – за 15 км.

Номер слайду 12

За відсутності відповідних орієнтирів найкраще спробувати виходити на ”воду” і рухатися вниз за течією. Струмок обов'язково виведе до річки, річка – до людей!

Номер слайду 13

Ліси ніколи не бувають безмовні для тих, хто розуміє їхню мову, а що стосується розмов, то вмій тільки розрізняти голоси лісу, і ти почуєш чимало розумних і повчальних промов. Фенімор Купер

Номер слайду 14

Джерела Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда. – Видавничий дім «Освіта», 2023. https://dsns.gov.ua/uk/abetka-bezpeki-1/nebezpeki-insogo-xarakteru/yakshho-vi-zablukali-u-lisi https://www.istockphoto.com

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 травня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку