План роботи гуртка "Мандруємо Всесвітом"

Про матеріал
Мета: закріпити знання дітей про Всесвіт; формувати уявлення дітей про землю як планету, закріпити уявлення про те, що глобус – модель землі; дати дітям поняття про Сонячну систему, її склад; розширити знання про планети Сонячної системи; розширити знання про цінність космічних досліджень і використання їх в діяльності людини. Розвивати увагу, уяву, мислення, фантазію, бажання пізнавати нове. Виховувати допитливість, почуття захопленості, інтерес до пізнання Всесвіту.
Перегляд файлу

 

План роботи гуртка

  «Мандруємо Всесвітом»

з дітьми старшого дошкільного віку (6-й рік життя)

Мета: Закріпити знання дітей про Всесвіт; формувати уявлення дітей про землю як планету, закріпити уявлення про те, що глобус – модель землі; дати дітям поняття про Сонячну систему, її склад; розширити знання про планети Сонячної системи; розширити знання про цінність космічних досліджень і використання їх в діяльності людини. Розвивати увагу, уяву, мислення, фантазію, бажання пізнавати нове. Виховувати допитливість, почуття захопленості, інтерес до пізнання Всесвіту.

 

з/п

 Тема

      Завдання

   Матеріал

Термін

виконання

Приміт

ка

                                             Вересень

1.

Всесвіт.

Чи можна проштрикнути небо?

Дати уявлення про Всесвіт, підвести до поняття  Всесвіту як простору, що існує за межами планети Земля. Розвивати позитивне ставлення до світу, уяву, пам’ять, пізнавальну активність. Виховувати допитливість, цікавість до заняття.

Ілюстрований альбом «Космічний простір»

 

 

2.

Всесвіт, зірки, планети

Закріпити знання дітей про Всесвіт. Виховувати естетичні почуття, почуття захоплення.

Ілюстрований альбом «Космічний простір»

 

 

 

3.

Наша планета Земля

Формувати уявлення у дітей про Землю як планету, дати дітям елементарні знання про будову Землі (на прикладі розрізаного вареного яйця з шкарлупою, де шкарлупа – земна кора, білок - мантія, жовток-ядро). Розвивати уяву, пам’ять, логічне мислення, мовлення. Виховувати допитливість, викликати захоплення незнайомим.

Варене яйце, ілюстрований матеріал за темою заняття

.

 

4.

Портрет Землі

Познайомити дітей з глобусом, закріпити уявлення про те, що глобус - модель Землі. Розвивати пізнавальну активність.

Глобус, ілюстрований матеріал за темою заняття

 

 

5.

Сонце – це зірка

Розширити уявлення дітей про Сонце, дати характеристику Сонцю як зірці, небесному світилу, від якого залежить життя на Землі. Розвивати логічне мислення, спостережливість, уяву. Виховувати бажання дізнаватись про щось нове.

Д/г «Кому потрібне сонечко», ілюстрований альбом «Планети сонячної системи»

 

 

                                                        Жовтень

1.

Сонце – джерело життя на Землі

Продовжувати формувати у дітей уявлення про Сонце, як небесне світило. Вчити послідовно і логічно висловлювати думку. Розвивати бажання, пізнавати світ.

Схема сонячної системи ілюстрації, матеріали дитячої енциклопедії

 

 

2.

Чому буває день і ніч?

Пояснити причини зміни дня і ночі, показати залежність зміни частин доби від положення Землі відносно Сонця. Розвивати уяву, мислення, пізнавальну активність. Виховувати допитливість, бажання пізнавати нове.

Ілюстровані матеріали добових та  сезонних змін в природі.

Д/г «День -ніч».

 

 

3.

Рух Землі навколо Сонця. Пори року

Формувати уявлення про обертання Землі навколо Сонця і навколо своєї осі. Розвивати зорову пам’ять, мислення, сприйняття простору й часу. Виховувати естетичні почуття.

Таблиця «Зміна дня і ночі», ілюстровані матеріали добових та сезонних змін в природі

 

 

4.

Земля – дочка Сонця. Коли і як народилася Земля?

Продовжувати формувати у дітей уявлення про Землю як планету. Дати елементарні уявлення про будову Землі. Розвивати уяву, фантазію, пам’ять. Виховувати допитливість.

Картинки із зображенням землі її будови

 

 

                                           Листопад

1.

Виникнення і розвиток життя на Землі

Дати знання про поступовість розвитку життя на Землі. Відкрити дітям дивовижний світ природи, яка була на Землі колись. Познайомити з прадавніми мешканцями Землі – динозаврами. Розвивати творче мислення, уяву. Виховувати любов до природи.

Матеріали дитячої енциклопедії

 

 

2.

Вода і суша Землі

Уточнити знання дітей про форми земної поверхні (суша, вода). Розвивати пам’ять, логічне мислення, увагу. Виховувати допитливість, бажання пізнавати навколишній світ.

Легенди, ілюстрації, глобус

 

 

3.

Скарби голубої планети

Дати уявлення про природні скарби (корисні копалини) Землі. Ознайомити  з характерними особливостями, використанням. Розвивати увагу, уяву. Виховувати дбайливе ставлення до земних скарбів.

Ілюстровані матеріали «Наша планета Земля, її багатство недр»

 

 

4.

Місяць – супутник Землі

Розширити уявлення про супутник Землі – Місяць, дати елементарні знання про рух  Місяця. Розвивати мислення, пам’ять, уяву. Виховувати інтерес до вивчення Космосу.

Ілюстрації Місяця

 

 

                                                       Грудень

1.

Чому Місяць не падає на Землю?

Формувати елементарні уявлення про силу тяжіння (на основі дослідів). Закріпити знання про розташування планет в Сонячній системі. Розвивати логічне мислення, уяву, пізнавальну активність. Виховувати допитливість.

Схема Сонячної системи, альбом «Дослідники Космосу»

 

 

2.

Що на Місяці?

Розширити знання дітей про Місяць, про його дослідження людиною. Дати уявлення про особливості поверхні Місяця. Розвивати уяву, фантазію, пізнавальну активність. Виховувати інтерес до Космосу.

Фотоілюстрації Місяця

 

 

3.

У царстві зірок

Розширити уявлення про зірки, про їх особливості, про те, що зірки бувають різні, за кольором, розміром, віком, за яскравістю. Активізувати пізнавальні інтереси. Розвивати уяву, пам’ять.

Карта зоряного неба, альбом «Казки зоряного неба»

 

 

4.

Сонце та його сім’я

Дати дітям поняття про Сонячну систему, її склад. Розширити знання про планети Сонячної системи (назви, «адреси») формувати природний світогляд. Виховувати допитливість.

Ілюстровані матеріали, приказки, загадки, прислів’я, легенди про Космос

 

 

5.

Меркурій – найближча до Сонця планета

Продовжувати формувати у дітей уявлення про Сонячну систему, її склад. Познайомити з найближчою до Сонця планетою (назва, розмір, особливості). Розвивати увагу, окомір, пам’ять. Виховувати цікавість.

Ілюстрації планети -  Меркурій

 

 

                                                          Січень

1.

Сестра Землі – планета Венера

Дати уявлення про планету Венера (особливості, відмінності від інших планет, зовнішній вигляд). Розвивати пізнавальну активність, спостережливість. Виховувати допитливість, естетичні почуття.

Легенда про Венеру, олівці, папір

 

 

2.

Червона планета Марс.

Активізувати раніше набуті знання про вже відомі планети Сонячної системи. Формувати уявлення дітей про склад Сонячної системи, про четверту планету – Марс (назва, зовнішній вигляд). Збагачувати лексику дітей. Розвивати творчу уяву, фантазію. Виховувати інтерес до занять.

Фотоілюстрації «Планети сонячної системи», легенда про Марс, олівці, папір, фарби, пензли, серветка

 

 

3.

Загадкова планета Юпітер

Активізувати раніше набуті знання, повторити особливості планет Сонячної системи (Меркурій, Венери, Марса). Формувати елементарні знання про планету Юпітер (назва, місце в Сонячній системі, зовнішній вигляд). Розвивати увагу, виховувати допитливість.

Альбом «Планети Сонячної системи», легенда про планету Юпітер

 

 

4.

Сатурн та його кільця

Продовжувати формувати у дітей уявлення про планети Сонячної системи. Ознайомити з планетою Сатурн, з її особливостями (наявність кілець, швидке обертання, положення ніби на боці), з зовнішнім виглядом. Розвивати уяву, виховувати допитливість.

Альбом «Планети Сонячної системи», легенда про планету Сатурн

 

 

                                                Лютий                      

1.

Уран

Закріпити знання про планети Сонячної системи. Формувати уявлення про планету Уран (назва, «адреса», зовнішній вигляд), уточнити знання дітей про розміри планет Сонячної системи. Розвивати пізнавальну активність, уяву. Виховувати допитливість, інтерес до вивчення Космосу.

Альбом «Планети Сонячної системи»

 

 

2.

Нептун – планета бур

Закріпити знання, дітей про вже знайомі планети Сонячної системи. Познайомити з планетою Нептун. Розвивати увагу, бажання пізнавати нове. Виховувати кмітливість, допитливість.

Альбом «Планети Сонячної системи»

 

 

3.

Ясні зіроньки

Продовжувати знайомити з природою Космосу, уточнити та закріпити знання про видимі в темну пору доби космічні тіла, підтримувати цікавість до зірок і місяця.

Альбом «Дослідники Космосу», карта зоряного неба

 

 

4.

Місяць на небі, зіроньки сяють

Спонукати дітей свідомо ставитися до оточуючої природи, учити милуватися зоряним небосхилом, виявляти щире захоплення його красою: бачити в ньому незвичайне, привабливе, дивовижне. Виховувати інтерес до вивчення Космосу.

Альбом, карта зоряного неба

 

 

                                            Березень

1.

У царстві зірок

Розширити уявлення про зірки, їх особливості, про те, що зірки бувають різні за кольором, розміром, віком, за яскравістю. Активізувати пізнавальні інтереси. Розвивати уяву, пам’ять, пізнавальну активність. Виховувати естетичні почуття.

Карта зоряного неба, альбом «Зоряне небо»

 

 

2.

Ці загадкові сузір’я

Розширити елементарні уявлення про сузір’я, підвести до поняття «Сузір’я» (група зірок). Вправляти у визначенні назви сузір’я за його силуетним зображенням. Розвивати уяву, фантазію. Виховувати інтерес до занять, естетичні почуття.

Альбом «Казки зоряного неба»,

д/г «Знайди сузір’я»

 

 

3.

Світ в уявленнях стародавніх

Познайомити з уявленням стародавніх про Землю.  Розвивати творчу уяву. Виховувати інтерес до пізнання цікавої інформації про Землю.

Ілюстрації, матеріали дитячої енциклопедії

 

 

4.

Що за невидимка навколо нас

Формувати уявлення про те, що повітря складається з різних газів, головний серед них – кисень. Розширити знання про значення повітряної оболонки  для планети Земля. Виховувати допитливість, спостережливість.

Ігрові завдання, ілюстрації з теми

 

 

                                                           Квітень

1.

Всесвіт, галактики, зірка Сонце та Сонячна система

Продовжувати формувати елементарні уявлення дітей про Всесвіт, галактики; поглиблювати поняття про Сонячну систему, місце розміщення планет Сонячної системи; розширити елементарні знання про сузір’я, виховувати естетичні почуття, почуття захоплення; викликати інтерес до наукових знань.

Схема Сонячної системи, ілюстрації альбому «Планети Сонячної системи».

 

 

2.

Всесвіт – безмежний простір

Продовжувати розширювати та поглиблювати знання та явлення дітей про Космос, небо, про його вплив на життя Землі. Розвивати та закріплювати усвідомлення не відокремленості життя людини та природи від Космосу.

Альбом «Наш Космос»

 

 

3.

Як люди вивчають Космос

Розширити знання дітей про освоєння Космосу. Збагачувати активний словник дітей словами «супутник», «космічна станція», «космічний корабель», «телескоп». Розвивати сприйняття часу та простору. Виховувати естетичні почуття, почуття захопленості, повагу до дослідників Космосу.

Ігрові завдання, ілюстрації з теми

 

 

4.

Космос слугує людям.

Розширити знання про цінність космічних досліджень і використання їх в різних сферах діяльності людини. Розвивати мовлення, мислення, уяву, фантазію. Виховувати інтерес до пізнання Всесвіту, допитливість.

Альбом «Дослідники Космосу»

 

 

                                                          Травень

1.

Посланці далеких світів

Узагальнити й систематизувати знання дітей про Космос. Формувати уявлення про комети, метеори, їхні особливості. Розвивати логічне та абстрактне мислення, уяву. Виховувати допитливість, бажання пізнавати нове.

Ігрові завдання, ілюстрації з теми

 

 

2.

Космічні цікавинки

Обговорити разом з дітьми цікаві та доступні наукові відкриття; мріяти та розмірковувати про життя в далеких світах, складати оповідання та легенди про життя Всесвіту. Прочитати та розповісти дітям відповідні казки, легенди, міфи. Запропонувати різноманітний матеріал, ілюстрований, який відбиває різноманітне життя космічного та навколишнього простору. Розвивати мислення, уяву. Виховувати інтерес до вивчення Космосу.

Альбом             « Космос», «Планети Сонячної системи», схеми, легенди

 

 

 

doc
Додано
14 травня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку