Презентація "ФОРМА І РУХИ ЗЕМЛІ ТА ЇХ НАСЛІДКИ"

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМА І РУХИ ЗЕМЛІ ТА ЇХ НАСЛІДКИ

Номер слайду 2

Усі нерівності земного рельєфу неможливо вписати в жодну математичну форму, тому фігуру, яка характеризує форму нашої планети, вчені назвали геоїд. Поверхня геоїда повторює поверхню води у Світовому океані, яка уявно продовжена під материками.

Номер слайду 3

Перші докази кулястості Землі навів учений Арістотель (IV ст. до н. е.), а майже точно обчислив її розміри у II ст. до н. е. Ератосфен. На зламі XVII—XVIII ст. І. Ньютон довів, що Земля — це не ідеальна куля, а дещо сплющена біля полюсів.Ісаак Ньютон

Номер слайду 4

Кут падіння сонячних променів на кулясту поверхню в один і той самий момент на різних широтах буде різним, тому й нагріватися поверхня буде нерівномірно. Це зумовлює зональний (смугами від екватора до полюсів) розподіл освітлення й тепла на планеті.

Номер слайду 5

Географічні наслідки осьового обертання:- стисненість Землі біля полюсів;- відхилення тіл, що рухаються горизонтально, від їхнього первісного напрямку (сила Коріоліса);- зміна дня й ночі, а отже й добова ритмічність явищ і процесів у географічній оболонці;- виникнення природної одиниці часу — доби.

Номер слайду 6

Земля рухається за своєю орбітою навколо Сонця із середньою швидкістю близько 30 км/с (108 тис. км за годину). Один оберт навколо Сонця вона здійснює за рік — відрізок часу тривалістю 365 діб 6 годин 9 хвилин 9 секунд.

Номер слайду 7

День 22 червня буде найдовшим у році, а ніч найкоротшою — це день літнього сонцестояння. У цей день сонячні промені прямовисно падатимуть не на екватор, а на паралель 23,5° пн. ш. Цю паралель називають Північним тропіком. День 22 грудня буде найкоротшим у році, а ніч найдовшою — це день зимового сонцестояння. Для Південної півкулі цей день, навпаки, буде днем літнього сонцестояння. Промені Сонця прямовисно падатимуть на паралель 23,5° пд. ш. — це лінія Південного тропіка.

Номер слайду 8

Двічі на рік на півшляху між літнім і зимовим положеннями Земля розташована щодо Сонця так, що сонячні промені однаково освітлюють як Північну, так і Південну півкулю. Це буває у дні рівнодення — 23 вересня (день осіннього рівнодення) і 21 березня (день весняного рівнодення).

Номер слайду 9

Коли Земля звернена до Сонця Північною півкулею, то на Північному полюсі й у приполярній частині воно не заходить за горизонт і світить цілодобово (ніч не настає). Це явище називається полярний день. Коли Південний полюс відвернутий від Сонця, на полюс і приполярну частину протягом доби сонячні промені взагалі не потрапляють. Сонце не з’являється з-за горизонту, і день не настає. Це явище називається полярна ніч. Полярний день. Полярна ніч

Номер слайду 10

Тропіки — це паралелі, які проходять на 23° 27 пн. ш. (Північний) та 23° 27 пд. ш. Тропіки є природною межею положення Сонця в зеніті: північніше Північного тропіка і південніше Південного тропіка Сонце ніколи не буває прямо над головою. Полярні кола (північне і південне) — паралелі, які віддалені від екватора на 66° 33 на Північ і Південь. У Північній півкулі в день зимового сонцестояння (22 грудня) і на Північ від полярних кіл Сонце не сходить, а в день літнього сонцестояння (22 червня) — не заходить.

Номер слайду 11

Жаркий пояс. Цей тепловий пояс лежить по обидва боки екватора між тропіками (23,5° пн. ш. і 23,5° пд. ш.). Їх лінії обмежують широтну смугу, де двічі на рік у дні сонцестояння Сонце перебуває в зеніті.

Номер слайду 12

Помірні пояси. Ці теплові пояси (між 23,5° та 66,7° широти) простяглися в обох півкулях між тропіком і полярним колом. Сонце тут ніколи не буває в зеніті, але не спостерігається ні полярний день, ні полярна ніч.

Номер слайду 13

Холодні пояси. Ці пояси лежать між полярними колами (66,7° пн. ш. і 66,7° пд. ш.) та паралеллю 90° обох півкуль. Узимку протягом полярної ночі Сонце по кілька місяців не з’являється над горизонтом. Улітку під час полярного дня, хоч воно місяцями й не заходить за горизонт, Сонце стоїть дуже низько.

Номер слайду 14

Наявність поясів освітлення на Землі визначає зміну в напрямку від екватора не лише температури повітря, але й вигляду земної поверхні, усіх природних умов, що впливають на життя та господарську діяльність людей.

Номер слайду 15

Опрацювати 3. Зробити у зошиті схематичний малюнок Землі та позначити географічні полюси, полярні кола, тропіки, екватор. Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
29 березня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку