Презентація на тему "Думи"

Про матеріал
При підготовці презентації користувалась книжкою А.І. Іваницького "Український музичний фольклор".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДУМИ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Що таке дума? Дума –це один із жанрів фольклору; ліро-епічні твори української усної словесності про події з життя XVI – XVIII століть.

Номер слайду 4

За формою думи – великі вокально- інструментальні твори. Вони входили до репертуару професійних народних співаків – кобзарів (бандуристів) і лірників.

Номер слайду 5

Спочатку думами називалися рівноскладові твори (власне, історичні пісні) які побутували на Правобережжі. М. О. Максимович переніс назву “дума” на нерівноскладові вокально-інструментальні твори Лівобережжя, які раніше виконавці називали піснями про старовину, козацькими притчами, лицарськими піснями тощо.

Номер слайду 6

Виникли думи у XVI столітті. Їх народження пов’язане з посиленням боротьби українського народу проти іноземного поневолення та феодально-кріпосного гніту.

Номер слайду 7

Цікаво! Імпровізація – суттєва риса дум. Кобзар запам’ятовує текст не слово в слово, а здебільшого смислові віхи сюжету, які потім “наживляє” в процесі виконання.

Номер слайду 8

На початку думи може бути невеликий інструментальний вступ чи вступ-“заплачка” побудований на вигукових словах. Завершується дума корот- ким “славословієм” – зверненням до слухачів. Думи часто виконува- лися в жалобно- му, скорботному характері.

Номер слайду 9

Дума про козака Голоту. Дума була вперше записана 1684 р. Це героїко-романтична оповідь про звитяжного козака, якому байдуже і коштовні речі, і слава, і сама смерть. Свою місію він вбачає в головному – “неприятеля під ноги топтати”, захищаючи батьківщину. Перемігши злого татарина, козак Голота їде до Січі полем Килиїмським, і кобзар вкладає в його уста кінцеве славослов’я: Ой поле Килиїмське!Бодай же ти літо й зиму зеленіло,Як ти мене при нещасливій годині сподобило!Дай же, Боже, щоб козаки пили да гуляли,Хороші мислі мали,Од мене більшу добичу бралиІ неприятеля під ноги топтали!

Номер слайду 10

Дума “Плач невільників”Як ви думаєте, про що дума?

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
12 травня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку