Презентація "ПРОБЛЕМА ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ СВІТОВОГО ОКЕАНУ"

Про матеріал
Біологічні, мінеральні й енергетичні ресурси Світового океану. Використання їх людиною й екологічні проблеми, що виникають у зв'язку з цим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Ур 156 ПРОБЛЕМА ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ СВІТОВОГО ОКЕАНУ 15 05 2024 Біологічні ресурси Світового океану (риба, кальмари, криль, водорості) зараз дуже виснажені.

Номер слайду 2

* Крім біологічних, Світовий океан має величезні запаси → мінеральних ресурсів. * У цій воді «розчинена» вся періодична система хімічних елементів, → а з дна океану вже сьогодні видобувають 3—4 % нафти і 38 % природного газу.

Номер слайду 3

Зараз вчені працюють над створенням технологій видобутку всіх мінералів із морської води.

Номер слайду 4

* Потенційним ресурсом Світового океану є → дейтерій — паливо для термоядерних пристроїв, → запаси якого в морській воді майже невичерпні.

Номер слайду 5

* Сам океан є величезним джерелом енергії.

Номер слайду 6

схема «Ресурси Світового океану».

Номер слайду 7

* Проблеми використання ресурсів Світового океану пов’язані не лише з → недосконалістю існуючих технологій, → але й зі зростанням його забруднення (85 % забруднення дають материки: шкідливі викиди → підприємств, відходи життєдіяльності зростаючого населення, хімікати, які використовуються в сільському господарстві, тощо).

Номер слайду 8

* Видобуток корисних копалин із дна океану пов’язаний із необхідністю розвитку→ спеціального машинобудування та глибоководної гірничодобувної промисловості.

Номер слайду 9

* Один із найбільш можливих наслідків глибоководного видобутку корисних копалин звичайним → кар’єрним способом (скобління дна океану машинами) → може змінити або взагалі знищити глибоководні місця проживання, що призведе до втрати видів, структури й функціонування екосистем.

Номер слайду 10

* Багато видів, що мешкають на значних морських глибинах, → є ендемічними і не зустрічаються ніде на планеті, фізичні зрушення в районі видобутку можуть їх знищити.

Номер слайду 11

* Найбільш перспективним районом видобутку металевих копалин (нікель, кобальт, марганець) є → провінція Кларіон-Кліппертон у північній приекваторіальній частині Тихого океану. Найбільш вивченою областю, що становить комерційний інтерес, є зона Кларіон-Кліппертон, що знаходиться в східній частині Тихого океану на глибині від 3500 до 5500 метрів. Одна ця зона містить більше нікелю, марганцю та кобальту, ніж усі ресурси суші разом узяті.

Номер слайду 12

Дослідження у Світовому океані, які проводяться на глибині 500 м, називаються глибоководними.

Номер слайду 13

* Якщо порахувати і скласти разом глибоководні площі, із яких бралися зразки мінералів і гірських порід, це буде → лише кілька футбольних полів, → а площа Світового океану становить 361 млн км2.

Номер слайду 14

* У космосі на сьогодні побувало кілька сотень осіб, → а в найглибшій западині Світового океану — Маріанській, яка відома людству з 1875 р., → лише троє: Жак Пікар, Дон Волш і Джеймс Кемерон.23 січня 1960 року, лейтенантом ВМС США й океанологом Доном Волшем і дослідником Жаком Пікаром на батискафі «Трієст». 

Номер слайду 15

26 березня 2012 року Джеймс Кемерон став третьою людиною в історії, яка досягла найглибшої точки світового океану — дна Маріанської западини — на одномісному апараті Deepsea Challenger, обладнаному всім необхідним для фото та відео зйомки, кінозйомка велася в форматі 3 D, для цього батискаф було оснащено особливим світловим обладнанням. Кемерон дістався до «Безодні Челленджера» — ділянки западини на глибині 10 898 метрів

Номер слайду 16

28 квітня 2019 року Віктор Весково здійснив новий рекордний спуск до 10 928 метрів. Він пірнав чотири рази між 28 квітня та 5 травня 2019 року, ставши першою людиною, яка неодноразово занурювалась у Безодню Челленджера.

Номер слайду 17

ВИСНОВКИБурхливі темпи розвитку енергетики спричинили виникнення низки проблем, пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища. Біологічні ресурси Світового океану дуже виснажені, а видобуток корисних копалин у значних обсягах ще неможливий через технічні причини.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
15 травня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку