Презентація "ВЧЕННЯ ВАВИЛОВА"

Про матеріал
Значення для планування селекційної роботи вчення М. І. Вавилова про центри різноманітності та походження культурних рослин, закону гомологічних рядів спадкової мінливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 клас біолог Урок 61 ВЧЕННЯ ВАВИЛОВА 12 05 2024«Кава - це щось більше, ніж просто рослина чи буденний напій. Кава - це настрій, присмак і спосіб життя. Кава - це окрема культура, оспівана і возвеличена багатьма митцями пера і слова... Кава - це стан душі.... Це щось незбагненно загадкове і далеке. А розгадку цієї таємничості слід шукати в двох зернятках вічнозеленого кавового куща» (Таємниця кавових зернят // Станіславський натураліст. 2007).

Номер слайду 2

* А звідки походить найпоширеніший вид роду Кавове дерево кава аравійська (Coffea arabica)? Це культурна чи дикоросла рослина?

Номер слайду 3

* Культурні рослини - рослини, вирощувані людством → для отримання харчових продуктів, кормів, ліків, сировини та задоволення естетичних потреб. ЗМІСТЯкі особливості походження й поширення культурних рослин?

Номер слайду 4

* Майже всі сучасні культурні рослини окультурено за кілька тисячоліть до нашої ери. * Найдавніші з них – → кукурудза, банан, гарбуз, кокосова пальма, ячмінь, боби, цибуля, картопля, рис, горох, цукрова тростина.

Номер слайду 5

* Культурні рослини класифікують на: → зернові, → бобові, → плодові, → овочеві, → баштанні, → цукрові, → прядильні, → декоративні, → лікарські, → технічні, → тонізуючі культури (іл. 94).

Номер слайду 6

* Культурним рослинам властиві особливі ознаки: переважна більшість культурних рослин походить від вихідних дикорослих предкових видів; 2) поширені на різних континентах, незалежно від місця виникнення, але свого природного ареалу в них немає;

Номер слайду 7

3) виникнення культурних рослин пов'язане із селекцією; 4) втратили пристосування для поширення, часто обмежені й їхні адаптаційні властивості, тому існують завдяки діяльності людини; 5) збільшені (або зменшені) розміри та знижена генетична мінливість.

Номер слайду 8

* Раніше вважалося, що основні осередки давніх землеробських культур - широкі долини Тигру, Євфрату, Гангу, Нілу й інших великих річок. * Завдяки дослідженням М. І. Вавилова встановлено, → що майже всі культурні рослини з'явилися від дикорослих видів, → що були поширені в гірських районах тропіків, субтропіків і помірного поясу.

Номер слайду 9

* Так, батьківщина кави аравійської лежить → у горах Ємену на Аравійському півострові, звідси і походить його назва. * Основні географічні центри початкового введення в культуру більшості рослин пов'язані → не тільки з видовим і генетичним різноманіттям, → а й з найдавнішими цивілізаціями.

Номер слайду 10

Отже, культурні рослини мають або мали в природі осередки, в яких виникли і звідки поширилися по всій Землі.

Номер слайду 11

* географічні центри генетичного різноманіття культурних рослин. * Питання, пов'язані з походженням культурних рослин, → вивчав видатний ботанік М. І. Вавилов. ЦЕНТРИ ПОХОДЖЕННЯ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН - М. І. Вавилов (1887-1943)

Номер слайду 12

У своїй науковій праці «Вчення про походження культурних рослин після Дарвіна» (1939) науковець визначив 7 основних географічних центрів походження культурних рослин (іл. 95).

Номер слайду 13

1. Південноазійський тропічний (33 %) (огірок, лимон, кокос, чай, апельсин).

Номер слайду 14

2. Східноазійський (20 %) (рис, просо, яблуня, груша, персик, соя, грецький горіх, хурма).

Номер слайду 15

3. Південно-Західноазійський (4 %) (м'які пшениці, ячмінь, жито, фінік, горох, диня).

Номер слайду 16

4. Середземноморський (11 %) (капуста, буряк, морква, олива, виноград).

Номер слайду 17

5. Абіссінський (або Ефіопський) (4 %) (тверді пшениці, кавове дерево, бавовник, кунжут).

Номер слайду 18

6. Центральноамериканський (10 %) (кукурудза, квасоля, гарбуз, какао).

Номер слайду 19

7. Південноамериканський (або Андійський) (8 %) (картопля, помідор, хінне дерево, ананас, арахіс).

Номер слайду 20

* Вчення про центри походження і різноманітності культурних рослин дало змогу→ встановити, що для різних видів культурних рослин існують свої центри різноманіття, де виявлено найбільшу кількість їхніх сортів і форм. * Центри різноманіття культурних рослин є водночас → і районами їхнього походження з найбільшим генетичним різноманіттям.

Номер слайду 21

* Вчення про центри походження культурних рослин розвивається й доповнюється. * Так, тропічну Індію та Індокитай з Індонезією розглядають як → два самостійні центри,

Номер слайду 22

→ а Південно-Західноазійський центр поділений на Середньоазійський та Передньоазійський.

Номер слайду 23

* Виокремлено нові центри: → Австралійський, → Північноамериканський (звідки походить соняшник, два види гарбузів, ячмінь тощо), → Європейсько-Сибірський.

Номер слайду 24

* Отже, центри походження рослин і тварин надають науковцям інформацію про → вихідну різноманітність рослин і тварин, що є однією з умов успішного створення сортів і порід.

Номер слайду 25

* Досліджуючи спадкову мінливість ознак різних сортів культурних рослин і близьких до них диких видів, М. І. Вавилов виявив багато спільних спадкових змін. * Це дало змогу сформулювати у 1920 р. закон гомологічних рядів у спадковій мінливості (закон Вавилова): Яке значення для селекції закону гомологічних рядів спадкової мінливості?

Номер слайду 26

→ генетично близькі види та роди характеризуються → подібними рядами спадкової мінливості з такою правильністю, → що вивчивши ряд форм у межах одного виду або роду, → можна передбачити наявність форм з подібними поєднаннями ознак у межах близьких видів або родів.

Номер слайду 27

* Прикладами, що ілюструють цю закономірність є: → у пшениці, ячменю і вівса трапляються → білий, червоний і чорний кольори колосу; → у злакових відомі форми→ з довгими і короткими остюками та ін. Іл. 96. Ряди спадкової мінливості колоскових злаків: м'яка пшениця (1 - 4), тверда пшениця (5 - 8) і ячмінь (9 - 12). Серед них є форми з довгими остюками (1, 5, 9), короткими остюками (2, 6, 10) та без остюків (4, 8, 12)

Номер слайду 28

* М. І. Вавилов указував, що гомологічні ряди часто виходять за межі родів і навіть родин. * Основою гомологічних рядів є → подібність, що виникає як результат дії генів, → що зумовлюють подібні ланцюги біохімічних реакцій у організмі. Гомологі́чні ряди́ — групи хімічних сполук (гомологів), що мають схожу будову і відрізняються наявністю однієї або кількох повторюваних груп у своєму складі — так званої гомологічної різниці. Гомологи — речовини, що належать до одного гомологічного ряду. Гомо́логи (англ. homologue) — члени гомологічного ряду, що відрізняються від сусіднього в такому ряді на певну структурну одиницю, наприклад, на СH2: пропанол-1 (CH3 CH2 CH2 OH), бутанол-1 (CH3 CH2 CH2 CH2 OH), пентанол-1 (CH3 CH2 CH2 CH2 CH2 OH) відносяться до гомологічного ряду CH3(CH2)n. OH.

Номер слайду 29

* Теоретичною основою гомології рядів спадкової мінливості у близьких таксономічних груп є → уявлення про єдність їх походження шляхом дивергенції під дією природного добору.

Номер слайду 30

* Для селекції закон гомологічних рядів уможливлює передбачення мутацій, → що можна використовувати для створення нових форм. * Так, було передбачено ознаки озимої форми твердої пшениці, безостість у м'якої, твердої пшениці та ячменю, голі зерна у пшениці, ячменю, вівса (іл. 96). * Окрім того, закон сприяє розробленню наукових основ інтродукції сортів у нові для них райони.

Номер слайду 31

* Отже, закон гомологічних рядів спадкової мінливості є → біологічною основою методів селекції для цілеспрямованого отримання необхідних спадкових змін.

Номер слайду 32

Самостійна робота з таблицею. Різноманітність культурних рослин. Наведіть приклади культурних рослин. Заповніть у робочому зошиті таблицю та сформулюйте висновок про причини різноманітності культурних рослин. ДІЯЛЬНІСТЬГрупа. ЗлаковіОвочевіПлодовіОлійніЦукровіБаштанніПриклади

Номер слайду 33

Біологія + Нумізматика. Сорти пшениці й селекція«Василь Ремесло» - ювілейна монета номіналом 2 гривні випущена Національним банком України у 2017 р. Присвячена талановитому селекціонеру, академіку, «творцю» пшеничного колоса - Василеві Миколайовичу Ремеслу (1907-1983).

Номер слайду 34

* Він закріпив за Україною статус «житниці Європи», → селекціонував 40 сортів зернових культур, → найвідомішими з яких є Миронівська-264, Миронівська-808. * Обґрунтуйте значення вчення про центри походження культурних рослин для створення сортів пшениці.

Номер слайду 35

СТАВЛЕННЯБіологія + Цивілізації. Грецька цивілізація й культурні рослини* Перша цивілізація в Європі виникла на території Греції. * Великою мірою формування грецької цивілізації було пов'язано → з тріадою культурних рослин. * Назвіть ці культури, визначте центр походження та схарактеризуйте основні кліматичні умови цього центру.

Номер слайду 36

Основні культурні рослини, які вплинули на формування грецької цивілізації, це:- Зернові: Особливо м’яка пшениця та ячмінь.- Виноград: Використовувався для виробництва вина.- Оливки: Важливі для виробництва оливкової олії. Виноград: Оливки:

Номер слайду 37

* Центр походження цих культур - Середземноморський регіон, зокрема територія сучасної Греції. * Кліматичні умови цього центру включають → теплий та помірний клімат з достатнім опадом, → що створює сприятливі умови для росту та розвитку рослин.

Номер слайду 38

* Наведіть інші приклади та обґрунтуйте твердження про те, що центри походження культурних рослин пов'язані з найдавнішими цивілізаціями. Передньоазійський центр: Пшениця, ячмінь, горох, диня.Індостанський центр: Рис, цукрова тростина, банани. Центральноамериканський центр: Кукурудза, боби, какао.

Номер слайду 39

РЕЗУЛЬТАТОцінка. Завдання для самоконтролю1-6 Які рослини називаються культурними? 2. Назвіть групи культурних рослин. 3. Що таке центри походження культурних рослин? 4. Назвіть основні центри походження культурних рослин. 5. Хто сформулював закон гомологічних рядів спадкової мінливості? 6. Як формулюється цей закон?7-97. Які особливості культурних рослин? 8. Яке значення для планування селекційної роботи має вчення М. І. Вавилова про центри походження культурних рослин? 9. Яке значення для селекції має закон гомологічних рядів спадкової мінливості?10-1210. На конкретному прикладі обґрунтуйте значення вчення про центри походження культурних рослин для селекції.

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
12 травня
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку