Виховний захід з елементами майстер- класу "Козак Мамай- народний герой".

Про матеріал
Виховний захід для глибшого знайомство з народною темою в мистецтві.Знайомство дітей з історією створення народної картини" Козак Мамай". Розкриття символізму картини.
Перегляд файлу

Тема: Козак Мамай- народний герой.

Мета:          Пізнавальна: провести бесіду з народознавства, познайомити учнів з історією українського козацтва, з втіленням волелюбного духу народу – козаком Мамаєм. Дослідити походження образу  козака Мамая, відтворений у народному живописі, символіку картини та пояснити її назву.

Навчальна: створити образ козака Мамая .

Розвиваюча: розвинути уважність, спостережливість, художній смак, образну уяву, ручну координацію, відчуття форми.                                                        Виховна: виховати в учнів інтересу та поваги до традицій та історії свого народу, вміння швидко засвоювати та опрацьовувати нову інформацію.              Завдання вчителя: створити творчу атмосферу, стимулювати розвиток фантазії, власного бачення традиційного народного образу козака Мамая, загальний інтерес до народознавства.                                                                                    Матеріали та обладнання: аудіозапис українських народних пісень, відеоматеріал” Козак Мамай”,зразки народної картини «Козак Мамай» поетапне виконання  малюнка “ Козак Мамай”, аркуш паперу, гуашеві або акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі або кольорові олівці.

Методи і прийоми, використовувані вчителем на занятті: коментар,

демонстрування наочності, організація сприймання, пізнавальної та образотворчої діяльності учнів, активізація творчого потенціалу дітей, індивідуальне консультування, порівняльний аналіз.

     

  План заняття.

  1. Вступ. Бесіда з народознавства
  2. Образ козака Мамая в поезії.
  3. Образ козака Мамая в музиці.
  4. Виконання практичної роботи.
  5. Підсумкова виставка.

1.Вступ. Бесіда з народознавства

Хочу розказати вам про образ козака Мамая. Невідомо, чи існувала така людина, але у музеї народного мистецтва Івана Гончара у Києві ціла зала присвячена народній картині «Козак Мамай».

 Хто ж намалював ці картини?Простий народ.     Так , авторами були селяни, які не мали спеціальної художньої освіти, отже малювали так, як душа бажала. А така велика кількість картин доводить, що образ цей був улюбленим в українців. Уважно розглянемо картину. Хто ж такий, козак Мамай?

   Це воїн, який після військової служби повертався додому, до своєї родини у рідне село. На задньому плані намальований сільський пейзаж, біля козака лежить шабля, пістоль, пасеться кінь під сідлом. На відпочинку козаки розповідали про сучасні військові походи та про героїчне минуле козацтва під акомпанемент кобзи. Саме цей момент зображений на картині. Козак Мамай є втіленням героїзму та волелюбності українського народу.

250px-Cossack_Mamay_1st_half_of_19th_c_(4)eee4ee2f551b708px-Cossack_Mamay_1855

2.Образ козака Мамая в поезії.

Козак Мамай

Весна – красна степ широкий

цвітом вистеляє,

а на коні вороному

сам Мамай гуляє...

Стоїть курінь, а у ньому

вітер спочиває,

під дубочком сидить козак

тай на кобзі грає

Мить спинилась, сонце нишком

спатоньки лягає,

а славетний козак Мамай

пожитки збирає.

Зачекалися на нього

степові дороги

вільний вітер, кінь гривастий

дівки чорноброві.

Гуляй, гуляй соколику

й бережи простори,

щоби вістки про Мамая

неслись аж за гори.

3.Образ козака Мамая в музиці.

3.NIKIBU - Мамай

NIKIBU - Мамай

https://www.google.com/search?sca_esv=33fda89bc4ea5a26&rlz=1CAUYOS_enUA1031UA1031&sxsrf=ADLYWILKzfboWh4e2hOP0oFZOOG6kdEGig:171528

Козак Мамай. Cossack Mamai.

4.Виконання практичної роботи.

 

Підібравши під себе ноги, сидить на землі молодий козак. Обличчя у нього гарне, вусадовгі, а з начисто голеної голови спускається за ліве вухо тонкий, довгий “оселедець”. У багатому одязі, що на ньому, комір розхристаний, на ногах червонічоботи, в зубах люлька, в руках бандура; за плечима, а іноді на землі чи на дереві, козацька зброя: лук, сагайдак, шабля, спис, рушниця, пістолі. Збоку, теж на землі, шапка, пляшка й чарка. Ззаду до списа прив'язаний кінь. По картині внизу довгі вірші. Є багато картин, на яких, окрім цього казана, намальовано ще кілька козаків; вони п’ють, танцюють, тягають один одного за чуба… і т. ін…

Малюнки ці були дуже улюблені: їх не тільки чіпляли по стінах як картини, але й робили на дверях, шафах, скринях, вуликах, робили по всій Україні від Дону до Карпат. Мамая можна побачити, наприклад, і у Львові

Національнім Музеї, тільки вірші на ньому написано латинськими літерами, хоч і українською мовою.

Виконаємо малюнок козака Мамая.

  Козака Мамая на таких картинах завжди малювали з кобзою, що є символом співочої душі народу.

Козака Мамая на таких картинах завжди малювали з кобзою, що є   символом співочої душі народу.

Часто на малюнках ми бачимо зображення списа з прапорцем, козацького штофа і чарки. Це були речі, пов'язані зі смертю козака — спис ставили на місці поховання, штоф і чарку клали в могилу — вони нагадували про скороминущість життя та козацьку долю, в якій загроза смерті в бою була повсякденною.

5.Підсумкова виставка.

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Курченко Олена
Додано
10 травня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку