11 клас (II курс) Визначення ЕРС та внутрішнього опору джерела струму

Про матеріал
11 клас (II курс) Визначення ЕРС та внутрішнього опору джерела струму Завдання: експериментально визначити ЕРС і внутрішній опір хімічного джерела живлення за допомогою вольтметра і амперметра. Обладнання: • Чотири елемента типу АА в касеті; • Резистори по 51Ом, 2 Вт 2 шт; • Мультиметр DT830B, або вольтметр на 10 В і амперметр на 500 мА (200 мА); • З’єднувальні провідники. Для цієї лабораторної роботи доцільно використати «Стенд для проведення лабораторних робіт- вимірювання постійного струму при послідовному, паралельному та змішаному з'єднанню опорів», який був виготовлений раніше і має касету з чотирма елементами типу АА, ввімкненими послідовно і мають відводи від -6 В, -4,5 В, -3 В. Для перевірки ЕРС, достатньо виміряти напругу на відводах батареї без навантаження – це і буде напруга ЕРС, тобто електрорушійна сила, позначимо її буквою Е. Згідно закону Ома для повного кола з навантаженням формула буде мати такий вигляд:
Перегляд файлу

11 клас (II курс) Визначення ЕРС та внутрішнього опору джерела струму   

 

    Завдання: експериментально визначити ЕРС і внутрішній опір хімічного джерела живлення за допомогою вольтметра і амперметра. 

Обладнання:  

      Чотири елемента типу АА в касеті;

      Резистори по 51Ом, 2 Вт  2 шт;

      Мультиметр DT830B, або вольтметр на 10 В і амперметр на 500 мА (200 мА); З’єднувальні провідники. 

 

     Для цієї лабораторної роботи доцільно використати «Стенд для проведення лабораторних робіт- вимірювання постійного струму при послідовному, паралельному та змішаному з'єднанню опорів», який був

виготовлений раніше і має касету з чотирма елементами типу АА, ввімкненими послідовно і мають відводи від -6 В, -4,5 В, -3 В.

Для перевірки ЕРС, достатньо виміряти напругу на відводах батареї без навантаження – це і буде  напруга ЕРС, тобто електрорушійна сила, позначимо її буквою Е.

    Згідно закону Ома для повного кола з навантаженням формула буде мати такий вигляд:

 

image 

Де I – сила струму в колі, яка вимірюється амперметром (мультиметром в режимі DCА) в схемах приведених на рис. 4 і рис 5.

З формули (1) знаходимо:    Е = U + Ir,  (2)                                                                       

де U = IR –  напруга на зовнішній ділянці кола, при підключенні навантаження R, – вимірюється вольтметром, або мультиметром в режимі вольтметра постійного струму - ACV.

    Виконавши два вимірювання напруги (рис. 2 і рис. 3) і сили струму (рис. 4 і рис. 4)  при  зміні навантаження кола, одержимо систему рівнянь, звідки і отримаємо r

image 

 

image 

 Щоб визначити Eрозрах. можливо скористатись формулою (2).  Дані вимірювань і розрахунків слід записати в таблиці 1.

 

                                   Таблиця 1, варіант № ____

image 

image 

 

Хід роботи:

1. Ознайомитись з правилами техніки безпеки при роботі з електросхемами 2. Виміряти вольтметром (мультиметром) напругу від джерела живлення,       згідно заданого варіанту, тобто ±3 В, ±4,5 В, ±6 В. (без навантаження) і      записати отримане значення електрорушійної сили Eвим

3.     Виміряти вольтметром (мультиметром) напругу від джерела живлення,       згідно заданого варіанту, тобто ±3 В, ±4,5 В, ±6 В. з підключеним      навантаженням 102 Ом (два резистори по 51 Ом ввімкнені послідовно) і       отримати значення напруги U1 (схема рис. 2).

4.     Виміряти вольтметром (мультиметром) напругу від джерела живлення,        згідно заданого варіанту, тобто ±3 В, ±4,5 В, ±6 В. з підключеним       навантаженням 51 Ом (один резистор на 51 Ом) і отримати значення       напруги U2  (схема рис. 3).

5.     Виміряти амперметром (мультиметром) струм від джерела живлення,       згідно заданого варіанту, тобто ±3 В, ±4,5 В, ±6 В. з підключеним      навантаженням 102 Ом (два резистори по 51 Ом ввімкнені послідовно) і       отримати значення напруги I1  (схема рис. 4).

6.     Виміряти амперметром (мультиметром) струм від джерела живлення,        згідно заданого варіанту, тобто ±3 В, ±4,5 В, ±6 В. з підключеним       навантаженням 51 Ом (один резистор на 51 Ом) і отримати значення       напруги I2  (схема рис. 5).

7.     Провести обчислення  внутрішнього опору джерела живлення r заданого      варіанту використавши формулу (4), записати формулу і розрахунок.

8.     Провести обчислення Eрозрах., використавши формулу (5), записати      формулу і розрахунок.

9.     Записати дані вимірювань і розрахунків в таблицю 1.

10.  Накреслити схеми рис. 1…рис. 5.

 

  Вимірювання по лабораторній роботі виконується протягом 2…3-х хвилин.

Обчислення і оформлення лабораторної роботи протягом 20…25 хвилин.   

По обчисленому r можливо розрахувати струм короткого замикання – так при напрузі 6 В струм при короткому замиканні великої величини і може розплавити алюмінієву смужку. Внутрішній опір елементів типу АА невеликий, тому світлодіоди до такої батареї необхідно підключати через додатковий опір, а якщо підключити безпосередньо, то можна вивести їх з ладу.

Приклад проведення лабораторного практикума:

1.    Проведемо вимірювання напруги на батареї без навантаження – Uвим = 6,3 В.

2.    Проведемо вимірювання напруги на батареї з  навантаженням опором на       102 Ом – U1 = 6,1 В.

3.    Проведемо вимірювання напруги на батареї з навантаженням опором  51 Ом  

       – U2 = 5,9 В.

4.    Проведемо вимірювання струму в ланцюгу з навантаженням 102 Ом – 

   I1 = 0,06 А.

5.    Проведемо вимірювання струму в ланцюгу з навантаженням 51 Ом – 

   I2 = 0,116 А.

6.    Зробимо обчислення r по формулі 4, отримаємо r = 3,57 Ом.

7.    Зробимо обчислення Е по формулі 2, отримаємо Ерозр. = 6,31 В.

При виконанні лабораторного практикума можуть бути інші дані в зв’зку з тим, що батарея із «свіжих» елементів має r - невелике, а батарея після використання має значно більший внутрішній опір.

Література: 

1. Бабин Дмитро Святославович, Інтернет, 11 клас (II курс) Визначення ЕРС та       внутрішнього опору джерела струму   

 

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/11-клас-ii-курс-лабораторнийпрактикум-визначення-ерс-та-внутрішнього-опору-джерела-струму/   

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

pdf
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку