Акція "Молодь за здоровий спосіб життя"

Про матеріал
З метою популяризації та пропаганди серед молоді здорового способу життя, прищеплення навичок оздоровлення, формування здоров'язбережувальної компетентності: валеологічного світогляду у дітей та молоді, виявлення та підтримки талановитої молоді проходе щорічна акція «Молодь – за здоровий спосіб життя».
Перегляд файлу

 

РАЙОННИЙ ЕТАП ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

УЧНІВСЬКОЇ ТА СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

 

«МОЛОДЬ

ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ»

 

 

ПИЙТЕ, ДІТИ, МОЛОКО –

 БУДЕТЕ ЗДОРОВІ!

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

Вступ

Молоко – корисний продукт харчування ----------------------------------------- 3

Розділ І  Загальні властивості та цінність молока

1.1.З історії молока  --------------------------------------------------------------  4

          1.2.Молоко не тільки харчує, але й лікує-------------------------------------  5

1.3.Вплив молока на фізіологічні системи організму людини ----------  6

Розділ ІІ  Споживчі властивості питного молока

        2.1.Склад молока -------------------------------------------------------------------  8

       2.2.Класифікація та асортимент молока ---------------------------------------- 11

       2.3.Дефекти молока ----------------------------------------------------------------- 12

       2.4.Зберігання питного молока --------------------------------------------------- 13

       2.5.Користь молока доведена наукою ------------------------------------------  14

       2.6.Чи завжди молоко корисне?-------------------------------------------------- 15

Висновок

Пийте, діти, молоко – будете здорові! ----------------------------------------- 16

Список використаних джерел ----------------------------------------------------   18

 

 

 

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 


 

МОЛОКО – КОРИСНИЙ ПРОДУКТ ХАРЧУВАННЯ

 

              Його подарувала нам сама природа. Ще в давнину цілителі всім своїм хворим говорили пити молоко. Вони вважали, що молоко має цілющі властивості. Пили молоко діти, дорослі, хворі та здорові люди. Стародавні трактати про здоров'я, які дійшли до нас кажуть про те, що молоко найкращий засіб для лікування багатьох хвороб. Діти в ті часи пили молоко для кращого духовного і фізичного розвитку, а дорослі - для зміцнення духу і тіла.  Молоко- це біологічна рідина, яка виробляється молочними залозами самок ссавців. Воно багате різноманітними поживними речовинами.

 

   

            У білій фізіологічній рідині, ака  б здавалось, має однорідний склад, налічується понад сто різних складових частин і не можна стверджувати, що в наш час в молоці вже все відкрито, все відомо. Але я знаю твердо,  що молоко – один із найцінніших продуктів харчування.

            Досліди академіка І.П.павлова показали, що молоко має виняткове значення як «їжа, приготовлена самою природою, воно відрізняється легкотравністю та поживністю в порівнянні з іншими видам їжі». Дійсно, молоко – це чудова їжа, яку людина повинна одержувати з першого дня народження і протягом всього життя.

 

І ЗАГАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ЦІННІСТЬ МОЛОКА

 

1.1. З історії молока

 

           У молока як продукту харчування давня історія. При розкопках доісторичних поселень Трипілля на Україні археологи знайшли дійниці, відстійники  для виготовлення сиру. За цими знахідками можна зробити висновок, що більше 5000 років тому люди одержували та використовували молоко.

         Так, у Вавілоні було знайдено будівлю, споруджену, за припущенням вчених, понад шість тисяч років тому.  На одній із стін цієї будівлі було зображено людей, які доять корів у глечики. Але, я добре знаю, що здоювати молоко для годівлі телят  у глечики не потрібно, а це означає, воно призначалось для іншої мети - харчування людей.  Наведені приклади свідчать, що тварин одомашнили ще раніше.  

         Я вважаю, що наші предки покуштували одного разу ароматну рідину, що нагадувала материнське молоко, і прийшли до висновку, що її можна використовувати в їжу. 

          З літературиних джерел я дізналась, що спочатку люди пили молоко в натуральному вигляді. Але з часом почали виробляти з нього інші продукти.

 

1.2. Молоко не тільки харчує, але й лікує

 

        З давніх давен молоко вважалось цілющим напоєм. Багато років тому, ще до нашої ери єгиптяни лікувались молоком ослиць. Вчені Староданього Риму  і Греції – Геродот, Арістотель, Пліній – рекомендували молоко для лікування сухот. А Гіппократ приписував різним видам молока цілющі властивості: молоко кози і кобили – для лікування сухот, корови – подагри та недокрів’я.

               Але в середньовіччі лікування молоком було забуте і тільки в кінці XVІ століття лікарі почали використовувати молоко з лікувальною метою. Велику роль у цьому відіграла пропаганда французького лікаря Раймонда Ресторо, який на основі вчення Гіппократа розробив показання і протипоказання для лікування молоком. В Англії лікарі рекомендували використовувати молоко при подагрі і нервових захворюваннях, а швейцарські лікарі рекомендували лікуватись молоком для того, щоб поліпшити якість крові. Правда, смішним зараз здається їх твердження, що молоко при скисанні може закупорювати судини та кишечник.

             У XVІІІ столітті Гоффман зробив висновок, що молоко не тільки поліпшує якість крові, але й виводить з організму шкідливі речовини, є протисудорожним засобом. Він рекомендував використовувати молоко при виснаженні, недокрів’ї, гастритах, а при отруєннях – рекомендував вживати молоко, розбавлене мінеральною водою.

         В 1780 році у Москві вийшла книга Г.Буханова «Повний і загальний домашній лікувальний підручник», в якій описано, що молоко поряд з овочами можна використовувти для лікуання цинги.

         Багато лікарів Росії присвятили свої праці вивченню лікувальних властивостей молока.  Але найбільше поширенню методів лікування молоком  сприяв Ф.І.Іноземцев (1802 – 1869). Він присвятив цьому питанню велику монографію, в якій запропонував свої методи лікуваання молоком туберкульозу, бронхіту, плевриту, бронхіальної астми, цинги, холери, нервових та шлунково-кишкових захворювань.

        С.П.Боткін  оцінював молоко  як «дорогоцінний засіб при лікуванні хвороб серця та нирок».

        В кінці XІX сторіччя завдяки класичним дослідам І.П.Павлова і його учнів була підведена тверда наукова база під вивчення процесів травлення і доведена роль молока у харчування та лікуванні людини. 

 

1.3.Вплив молока на фізіологічні систем організму людини

 

              У коров'ячому молоці міститься незначна кількість небілкових азотистих речовин (альбумоз, пептонів, пептидів, амінокислот та ін.). Жир – найлегша складова частина молока, яка збирається на його поверхні при відстоюванні.  Температура плавлення молочного жиру становить від 27 до

35° С і є набагато нижчою, ніж у тваринних жирах. Основним вуглеводом коров'ячого молока є дисахарид лактоза (молочний цукор). Лактоза надає молоку солодкуватого смаку та 1/3 енергетичної цінності. Вона здатна зброджуватись молочнокислими і пропіоновокислими бактеріями та дріжджами. Свіжовидоєне молоко має у своєму складі незначну кількість органічних кислот (молочну, лимонну, аскорбінову, вугільну). При зберіганні сирого молока кислотність підвищується. Таке явище пояснюється розвитком мікроорганізмів, насамперед, молочнокислих бактерій. У молоці містяться майже всі жиро- і водорозчинні вітаміни. Більшість вітамінів надходить у молоко з кормів. Деякі жиророзчинні вітаміни (D, К) синтезуються в організмі тварини. У молоці виявлено понад 50 мінеральних елементів, найбільш важливими з них є кальцій і фосфор.  Загальновідомо, що молоко — дуже корисний напій. Всі знають, що воно містить велику кількість кальцію і тому корисно для зміцнення зубів та кісток. А чи є ще якась користь від молока? Виявляється є. На сьогоднішній день повністю доведена позитивна дія молока на ряд  фізіологічних систем організму людини.

На нервову систему людини

           Здавна вважалося молоко прекрасним засобом для заспокоєння нервової системи та лікування захворювань, пов'язаних з розладами психіки. Для цих цілей молоко широко застосовувалося ще в стародавньому Сході. Його рекомендувалося пити вранці для усунення сонливості, зміцнення психічних здібностей і інтелекту в цілому. Прийняте на ніч молоко сприяє хорошому сну і має заспокійливу дію. Ще в давнину вважалось, що молоко є найважливішим напоєм, вживаючи який людина стає більш розумною, починає краще розуміти навколишній світ і набуває правильне бачення добра і зла. Сучасні лікарі також стверджують, що молоко корисне людям страждаючим безсонням. Для боротьби з нею рекомендовано випивати на ніч одну склянку молока. Хоча спеціальним снодійним дією молоко не має, але, випите на ніч, воно знижує шлункову секрецію і робить загальний заспокійливий вплив.

   На серцево-судинну систему

             Велика користь молока і для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Нещодавно проведені дослідження американських вчених свідчить про те, що прийом навіть однієї склянки молока щодня, зміцнює серцеві функції і на 37% запобігає ризику появи таких явищ, як інфаркт і інсульт. Це пояснюється високим вмістом в молоці калію, необхідного для підтримки еластичності судин. Молоко також має властивість знижувати артеріальний тиск і тому корисно людям, страждаючим гіпертонією.

На  систему органів травлення

              Молоко дуже сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка і є ефективним засобом при печії. Оскільки воно знижує кислотність шлункового соку, а печія, частіше за все, виникає саме з-за підвищеної кислотності шлунка. Мало відомий факт, що молоко є корисним доповненням до ягід і овочів. Воно підвищує вміст кальцію в їжі і сприяє отриманню цінної суміші амінокислот. Полуницю, чорницю і червону смородину рекомендовано вживати з молоком, оскільки це поліпшує засвоюваність цих ягід, і до того ж знижує можливість виникнення алергічної реакції. Молоко також є прекрасним засобом для втамування спраги, оскільки містить велику кількість білків і вуглеводів.

  На ендокринну систему

        Більш того, молоко, якому іноді приписується властивість збільшувати масу тіла, насправді, навпаки, корисно при боротьбі із зайвими кілограмами. У Канаді в результаті 15 тижневого дослідження було встановлено, що люди, що сидять на дієті і вживають молоко, в середньому схудли на 4 кілограми більше, ніж ті, хто дотримувався аналогічної дієти, але не включав в свій раціон молочних продуктів. Як повідомляють автори експерименту «мозок, виявляючи брак кальцію, прагне компенсувати його, підвищуючи тягу до продуктів, які не передбачені програмою схуднення. В результаті чого і відбувається набір зайвої ваги».

ІІ СПОЖИВЧІ ВЛСТИВОСТІ ПИТНОГО МОЛОКА

 

2.1. Склад молока

 

 

            Дізнавшись про користь молока, я вирішила з’ясувати , а який же склад має молоко? І допоміг мені в цьому мій тато. Понад двадцять років  він  працює ветеринарним лікарем у місцевому господарстві. І він добре знає , що входить до складу молока. Ось що він мені розповів.  Питне молоко характеризується високими споживчими властивостями, які визначаються його хімічним складом, засвоюваністю, енергетичною цінністю, органолептичними показниками, використанням. Вміст білків і цукрів у питному молоці такий як в свіжовидоєному. Кількість жирів в  окремих видах питного молока нормується стандартами. Жири питного молока  засвоюються краще, ніж свіжовидоєного. Це пояснюється їх дрібнодисперсним станом. Енергетична цінність молока невисока. Вона залежить,  насамперед, від вмісту жиру і коливається від 30 до 80ккал/100г. Біологічна цінність питного молока визначається вмістом повноцінних білків,   жирних кислот,  фосфатидів, мінеральних речовин, вітамінів. Молоко забезпечує потребу організму людини у жиророзчинних вітамінах на 20-30%,  у вітамінах B2 і B6 - на 70%, у вітаміні В12- майже на 100%. Всі речовини у молоці знаходяться в оптимальному співвідношенні. Молоко характеризується високими органолептичними властивостями: ніжним і приємним смаком, привабливим білим кольором з жовтуватим відтінком. Використовують молоко в їжу безпосередньо, для приготування перших, других і третіх страв, у хлібопекарській, кондитерській та інших галузях харчової промисловості.

 

        На формування споживчих властивостей питного молока впливає якість молока як сировини, вид і якість наповнювачів, технологія виготовлення. З молока, яке має низьку якість, практично неможливо виготовити питне молоко з високими споживними властивостями. Дефекти молока-сировини і наповнювачів (кави, какао, солоду, фруктових соків та ін.) передаються у готовий продукт. Технологія виготовлення питного молока включає такі операції: приймання, нормалізацію, гомогенізацію, термічну обробку, охолодження, розливання та маркування. Кожна з цих операцій впливає на формування споживних властивостей питного молока. Від очистки молока залежить такий його показник як чистота. Молоко за цим показником поділяється на три групи: першу, другу і третю. У молоці першої групи чистоти на фільтрі відсутні частинки механічних домішок, другої - є окремі частинки домішок, третьої - помітний осад частинок. Термічна обробка молока проводиться з метою знищення мікроорганізмів, насамперед патогенних. Молоко, термічно оброблене, не так швидко прокисає і є безпечним у харчуванні. При виготовленні питного молока використовують такі способи термічної обробки як пастеризацію, стерилізацію, пряження. При пастеризації молоко підігрівають до температури 65—90° С, а при стерилізації —до 140—150° С. При пастеризації гине 99,9% вегетативних форм мікроорганізмів. При стерилізації гинуть не тільки вегетативні форми мікроорганізмів, але і їх спори. Строк зберігання молока при цьому значно збільшується. Стерилізація приводить до більш глибоких змін у молоці, ніж пастеризація. Стерилізоване молоко набуває кремуватого відтінку і характерного смаку та запаху. У стерилізованому молоці частково руйнується оболонка жирових кульок, що може бути причиною відшарування жиру. Пряжене молоко виготовляють за схемою виготовлення пастеризованого молока. При цьому змінюється тільки режим теплової обробки. Молоко підігрівають до температури 95-99° С у відкритих ємкостях і витримують при цій температурі протягом 3-4 год. При цьому гинуть вегетативні форми мікроорганізмів і частково їх спори. Органолептичні і фізико-хімічні показники пряженого молока змінюються у більшій мірі, ніж при пастеризації і стерилізації.  Молоко після термічної обробки охолоджують до температури +1 +2° С з

емператури +1 +2° С з метою уникнення небажаних процесів, розливають і маркують. Тара повинна бути чистою, фляги добре луджені.

 

 

2.2.Класифікація та асортимент питного молока

 

 

            Питне молоко класифікують за способом термічної обробки, вмістом жиру і добавок, призначенням. За способом термічної обробки його поділяють на пастеризоване, стерилізоване і пряжене. Пастеризоване молоко без добавок виготовляють з таким вмістом жиру, %: 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,2; 3,5; 6,0 і знежирене. Молоко з вітаміном С випускають з вмістом жиру 1,5%, 2,5%, 3,2% і знежирене, а білкове -  1% і 2,5%. В молоко з вітаміном С додають 110г вітаміна на 1 т молока, у 6% - вершки, в білкове - сухе і згущенезнежирене молоко. Білкове молоко багате сухими знежиреними речовинами, насамперед білками. Кількість сухих знежирених речовин у ньому складає від 10,5 до 11,0%. Молоко з какао і кавою випускають з вмістом жиру 1,0% і 3,2%. Вміст сахарози в цих видах молока досягає відповідно не менше 10% і 6%, а какао і кави -  2,0%. Пастеризованим виготовляють також солодове і дитяче молоко. Солод збагачує молоко цукрами, вітамінами і ферментами. Солодове молоко солодкувате на смак з присмаком солоду. У складі дитячого молока 3,5% жиру і 10% цукру. Його виготовляють з високоякісної сировини і на спеціальному обладнанні. Молоко випускають стерилізоване з вмістом жиру 1,0%, 1,5%, 2,5%, 3,2% і 3,5%, пряжене - 1,0; 2,5; 4,0; 6,0 і знежирене. В пряжене молоко додають вершки.

 

2.3.Дефекти молока

 

            Причинами виникнення дефектів молока можуть бути низька якість молока-сировини, порушення технології виготовлення, умов і термінів зберігання та ін. Дефекти кольору і консистенції молока виникають внаслідок використання для годівлі тварин певних видів кормів, розвитку деяких мікроорганізмів, хвороб тварин, використання ліків для лікування тварин, фальсифікації молока та ін. До дефектів смаку і запаху молока належать пригорілість, згірклість, кислуватість, наявність кормового присмаку. Пригорілість є наслідком порушення термічної обробки молока, а згірклість  - наслідком поїдання тваринами полину та деяких інших кормів, окислення жиру. Підвищена кислотність молока виникає при розвитку молочнокислих

бактерій. Це наслідок порушення технології виготовлення, режимів і сроків зберігання. Причиною виникнення рибного присмаку молока є рибне  борошно, яке використовується як корм, і порушення товарного сусідства. Металевий присмак молоку може надавати погано луджена тара. Значним дефектом молока є наявність в ньому сторонньої мікрофлори, насамперед хвороботворної (туберкульозної і дизентерійної паличок, стрептококів, сальмонел, патогенних штамів бактерій кишкової палички та ін.). При дотриманні технології пастеризації ці мікроорганізми гинуть, але їхні токсини руйнуються тільки  при стерилізації.  Дефектами питного молока є й наявність у його складі пестицидів та антибіотиків. Поширеним дефектом молока є його фальсифікація.  Молоко фальсифікують додаванням води, сирого молока, соди, крохмалю та ін. Соду додають з метою зниження кислотності,  а крохмаль - для підвищення його густини. До дефектів також належать: забруднення тари, погане закупорювання, забруднення механічними домішками, витікання молока з тари, занижений вміст жиру, білків (у білковому молоці) і вітаміну С (у вітамінізованому молоці). З такими дефектами молоко у реалізацію не допускається.

 

2.4.Зберігання питного молока

 

         Зберегти на належному рівні споживні властивості питного молока  можна за умови використання відповідної тари, створення оптимальних режимів зберігання і транспортування, дотримання встановлених термінів зберігання. Для упаковування  пастеризованого і пряженого молока  використовують споживчу і транспортну тару. Споживчою тарою служать широкогорлі скляні пляшки, паперові пакети типу "Пюр-Пак" і "Тетра-Брік", мішечки з поліетиленової плівки чи інша тара, на яку є дозвіл Міністерства охорони здоров'я. Допускається розлив усіх видів продукції в транспортну тару -  фляги, бідони, цистерни. Транспортна тара для молока повинна бути закрита кришкою з гумовою прокладкою. Фляги, бідони, крани і люки цистерн пломбують. Запакована продукція випускається з підприємства у металевих або полімерних ящиках багаторазового використання, в тарі - устаткуванні чи спеціальних контейнерах.

 

                                2.5.Користь молока доведена наукою

 

      У молоці міститься велика кількість корисних для організму людини речовин: вітаміни, ферменти, молочний жир, білки, молочний цукор, мінеральні речовини. Всі речовини, що містяться в молоці, добре засвоюються організмом. У молоці містяться такі білки, які не синтезуються організмом: казеїн, глобулін, альбумін. Глобулін і альбумін володіють властивостями антибіотиків. Завдяки цьому молоко здатне захищати людину від проникнення інфекцій. Тому всім, хто застуджений, необхідно пити молоко. Молоко корисне для дітей. З нього діти отримують необхідні білки. При цьому вони добре засвоюються організмом дитини. Крім цього дітям корисний жир коров'ячого молока. Він грає дуже важливу роль в будівництві клітин. До складу молочного жиру входять жирні кислоти і полінасичені кислоти. Ці речовини необхідні для розвитку нервової системи людини. Засвоюється організмом молочний жир дуже добре. Для того, щоб в кишечнику була корисна мікрофлора організму необхідна лактоза - молочний цукор. Лактоза міститься в молоці. Кальцій, що надходить в організм людини, засвоюється набагато краще разом з лактозою. Завдяки цьому ми маємо міцні і здорові зуби. Кальцій корисний і для дітей. Завдяки кальцію у дітей формується кісткова тканина. Крім цього кальцій активує в організмі гормони і ферменти. У молоці містяться мінеральні солі, необхідні для нашого організму. А найцікавіше, що в молоці містяться мінеральні солі, які потрібні людям, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи. Молоко не сприяє появі набряків. Вітаміни допомагають нам прискорити біохімічні процеси, які протікають в організмі.  Пити молоко необхідно при стресах. У молоці містяться практично всі вітаміни, які необхідні нашому організму. Молоко покращує обмінні процеси в організмі людини. Для того, щоб бути здоровим і довго жити необхідно кожен день випивати склянку молока.

 

2.6. Чи завжди молоко корисне?

 

 

         З питання користі і шкоди молока існує безліч різних думок, серед яких є і таке, що дорослим людям варто зовсім відмовитися від вживання цього продукту. Давайте з’ясуємо, як усе є насправді. Чи замислювалися ви, чому багато хто відмовляється пити молоко? Чи уся справа в їх смакових перевагах? Найчастіше причиною цьому може послужити індивідуальна непереносимість лактози, або молочного цукру (вона надає молоку солодкуватий присмак). Виною цьому являється нестача спеціального фермента - лактази (лактазная недостатність), яка його переварює. Тут варто згадати про безпосередню шкоду молока. Характерними ознаками непереносимості можуть бути здуття живота, діарея, болі в черевній порожнині. Виходом з такої ситуації будуть кисломолочні продукти (ряжанка, сир, йогурт, сметана, кисле молоко, кефір сироватка). Але навіть на ці продукти у деяких людей може виникнути реакція. Ще однією перешкодою для вживання молока є алергічна реакція на грубий білок казеїн, якого багато в коров’ячому молоці (не можна плутати з чутливістю до лактози). Як бути тим, хто потребує користі молока, але не може споживати його? Відповідь дуже проста: варто перевірити реакцію свого організму на цей продукт, і, якщо кожного разу при його вживанні присутні вищеперелічені симптоми, варто повністю або частково виключити його з раціону. Молоко не можна пити людям, чий організм не переносить лактозу. В такому випадку молоко стає токсичним для організму. У більшості випадків такі люди не переносять молоко з самого дитинства. Такі люди можуть знайти в магазинах замінники молочних продуктів. Не рекомендується пити молока натщесерце людям, страждаючим захворюваннями кишечника. Люди, які звикли пити молоко в дитинстві, навряд чи відмовляться від нього надалі. Молоко можна пити навіть людям, що страждають алергією.  Здатність утворювати слиз в організмі також обумовлює шкода молока. Тому в старому народному рецепті теплого питва “молоко з медом” для лікування простуди не врахований цей факт. Під час нежиті саме з цієї причини варто утриматися від вживання такого напою і обмежитися медом у поєднанні із зеленим чаєм і травами.  Отже, ми дізналися, що шкода молока, головним чином, обумовлена індивідуальною непереносимістю цього продукту.

 

ПИЙТЕ, ДІТИ, МОЛОКО – БУДЕТЕ ЗДОРОВІ!

 

           У суспільстві завжди панувала думка, що молоко - джерело здоров'я. Перебуваючи  в селі, матусі намагаються напоїти діточок парним молоком. При застудах ми насамперед п'ємо гаряче молоко. Стародавні філософи, не знаючи хімічного складу і фізичних властивостей молока, але спостерігаючи за його дією  на організм, називали молоко білою кров'ю, соком життя. Задовго до нашої ери лікарі і Єгипту, і Стародавнього Риму,  і Греції застосовували молоко для лікування туберкульозу, подагри, недокрів'я. Авіценна більше тисячі років тому писав про молоко  як про найкращий продукт для людини. В "Шримад Бхагаватаме" - одному з найстаріших  та найавторитетніших писань, згадується, що одна з причин зниження тривалості людського життя полягає в тому, що люди п'ють мало молока.     Молоко - найцінніший продукт у Всесвіті, оскільки воно сприяє як фізичному, так і духовному розвитку людини. Аюрведа, давньоіндійський трактат про здоров'я, вказує на те, що молоко ефективно лікує розлади психіки - дратівливість, метушливість, перенапруження, позбавляє від безсоння і заспокоює. У східній медицині молоко взагалі вважається відмінним засобом від будь-яких захворювань, пов'язаних з нервами і психікою. Молоко, приготоване з лікувальними травами і спеціями, згідно східним навчань, усуває ранкову сонливість і зміцнює психічні здібності, підвищується здатність до навчання, взагалі збільшується сила інтелекту в цілому. Якщо людина п'є на ніч молоко, то вона  стає більш розумною, починає краще розуміти навколишній світ, набуває правильне бачення добра і зла - вважали східні мудреці. Вони рекомендували також пити його або пізно ввечері, або рано вранці, додаючи  меду або цукру.

Та й зараз першим засобом від безсоння є чашка теплого молока з медом. Хоча спеціальною снодійною  дією молоко не володіє, але, випите на ніч, воно знижує шлункову секрецію, впливає на рецептори шлунку і робить загальну заспокійливу дію. Крім цього, у молока ще багато корисних властивостей. Молоко, особливо козяче, сприятливо впливає на слизову оболонку шлунку і сприяє загоєнню її порушень. Мало відомий факт, що молоко є цінним доповненням до овочів. Воно підвищує вміст кальцію в дієті і сприяє отриманню цінного суміші амінокислот. Молоко додають в полуницю, чорницю, до червоної смородини - це зменшує можливість виникнення алергічної реакції. Не всі знають, що молоко чудово вгамовує спрагу. У спеку організм втрачає багато вологи у вигляді поту, а разом з ним видаляються мінеральні солі. Молоко, до складу якого ці солі входять, сприяє утриманню вологи і таким чином зменшує спрагу. Багатовіковий досвід жителів Середньої Азії показує, що для угамування спраги добре кисле знежирене молоко або незбиране, розведене водою.  Більш того, молоко, якому деякі приписують здатність збільшувати масу тіла, насправді, навпаки, здатне захистити організм від набрання надмірної ваги. Виявилося, що кальцій бореться з повнотою, сприяючи підвищенню спалюванню жиру в організмі і зменшуючи його відкладення. Користь молока доведена ще задовго до нас. Нам же лишається лише дбати про своє здоров'я,  вживаючи цей корисний  продукт.

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. .І.І.Тимощук., Переробка продуктів тваринництва в домашніх умовах.,

           Київ :Урожай, 1991.

  1. В.І. Хоменко ., Гігієна отримання та ветсанконтроль молока  за державним стандартом., Київ: Урожай, 1990.
  2. В.І.Хоменко., Практикум з ветеринарно-санітарної експертизи з основами технології та стандартизації продуктів тваринництва і рослинництва., Київ: Ветінформ, 1998.
  3. О.М.Якубчак., молоко. Виробництво та переробка., Київ: «Компанія Біопром», 2011.

 

 

 

 

doc
Додано
7 травня 2022
Переглядів
793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку