"Біблія як історичне джерело"

Про матеріал
Урок 24 НУШ 6 клас Історія України. Всесвітня історія. Підручник І.щупака. Розроблено на основі модельної програми «Історія України. Всесвітня історія. 6 клас» для закладів загальної середньої освіти (автори Піскарьова І.О., Бурлака О.В., Майорський В.В., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.) «Рекомендовано Міністерством освіти та науки України» (наказ Міністерства освіти та науки України від 12.07. 2021 № 795) За підручником І.Щупака окремого параграфа немає, у програмі така тема є. Презентація складається із 19 слайдів: тема уроку, організація класу, освітні цілі, перевірка домашнього завдання, основний матеріал (викладено з додаткових джерел), узагальнення, рефлексія, пояснення домашнього завдання. Є посилання на інтерактивні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІБЛІЯ ЯК ІСТОРИЧНЕ ДЖЕРЕЛО6 КЛАС НУШІСТОРІЯ УКРАЇНИ. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯСЬОГОДНІ

Номер слайду 2

ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУПосміхніться !Ви готові до нового ?Ви готові пізнавати ?У кого добрий настрій ?Ви готові порівнювати ?Нумо, вирушаємо у подорож !

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Метод «Опитувальна естафета»1. Що означає слово «євреї»?2. Як виникла перша єврейська держава?3. Чим відрізнялося правління царя Соломона від правління царя Давида?

Номер слайду 5

Хто такі євреї?Історію єврейського народу викладено в Біблії, у Старому Завіті. На сьогоднішньому уроці ми детальніше ознайомимося з цим важливим історичним джерелом.ЄВРЕЇ - зарічні люди

Номер слайду 6

Особлива роль у Давньоєврейському царстві відводилася пророкам. Жили пророки, переважно вихідці з низів суспільства, при царському дворі та храмах. Вони виконували роль ясновидців і проповідників, пропагували покірність цареві. Вважається, що одним з перших пророків був Мойсей, який вивів євреїв з Єгипту. Пророки написали перші п'ять книг Біблії. В юдаїзм вони мають назву «Тора». ПРОРОКИ

Номер слайду 7

Єрусалим. За правління Соломона Єрусалим став політичною та релігійною столицею євреїв, зріс міжнародний авторитет його держави. Соломон розширив територію держави, захопивши сусідні землі. Поділив країну на 12 частин, кожна з яких протягом місяця утримувала царя і його найближче оточення. Навколо Єрусалима були споруджені могутні захисні мури. У столиці збудували величний царський палац і храм богу Яхве.

Номер слайду 8

Доля Ізраїлю. Після смерті царя Соломона Давньоєврейська держава розпалася. У 722 р. до н.е. цар Саргон II установив владу Ассирії над землями євреїв і змусив їх платити данину. Тоді ж було спалено 46 юдейський міст, а тисячі євреїв забрано в полон. Дивом можна вважати врятування Єрусалима.

Номер слайду 9

Доля Ізраїлю На початку VI ст. до н.е. місто Єрусалим підкорив володар Нововавилонського царства Навуходоносор II, який забрав євреїв у «вавилонський полон». Після завоювання Вавилона персами, вони дозволили євреям повернутися на свої землі. Але землі євреїв, що так і не об'єднались у єдину державу, пізніше, у 332 р. до н.е., захопив Александр Македонський. Згодом вони увійшли до складу Єгипетської держави. У 63 р. до н.е. землі євреїв стали римською провінцією. Давня держава євреїв припинила існування.

Номер слайду 10

«Евристична бесіда»1. Що ви знаєте про Біблію?2. Хто її автор?3. ЧИ Є У ВАШІЙ ДОМАШНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ТАКА КНИГА?

Номер слайду 11

БІБЛІЯБлизько VII ст. до н. е. єврейським народом була створена Біблія (від грец. biblia — «папірусні сувої» або «книги»). Біблія – це збірка із 66 окремих книг, які писалися протягом приблизно 1600 років (від 1513 р. до н. е. до 98 р. н. е.). Перші 39 книг становлять Старий Заповіт, який визнається за Святе Письмо юдаїзмом і християнством. Старий Заповіт складається з окремих книг, написаних різними авторами. У ньому розповідається про створення світу Богом (за свідченнями Біблії, це сталося в 3760 р. до н. е.), перших людей, Всесвітній потоп, переселення євреїв у Ханаан, період вавилонського полону.

Номер слайду 12

БІБЛІЯ ПРО ІЗРАЇЛЬТЯНУ Біблії розповідається, що першим євреєм був Авраам, якого і вважають прабатьком усіх євреїв. Він жив поблизу шумерського міста Ур, був скотарем і кочував берегами річок Тигр та Євфрат, а згодом прийшов до Ханаану та оселився там. Від Авраама походив рід, який починався сином Ісааком та онуком Яковом. Яків згодом змінив ім’я на Ізраїль саме тому євреїв стали ще називати ізраїльтянами. Яків мав 12 синів, які й дали початок 12 племенам.Ізраїльські племена поклонялися єдиному Богу, якого називали Ягве. Це ім’я було заборонено вживати без потреби, тож його замінювали словами «Бог», «Господь мій». Давні євреї вірили, що Ягве віддав землю Ханаану – ту його частину, що пізніше стала називатися Палестиною, – народу Ізраїлю.

Номер слайду 13

Для християн Біблія – це Боже Слово, яке, хоч і написане людьми, вважається богонатхненним. Археологічні знахідки, зокрема клинописні таблички, підтверджують багато фактів, викладених у Біблії. У нижній течії Тигру та Євфрату археологи знайшли наукові свідчення про повінь-катастрофу на цих річках; такі повені могли породити перекази про Всесвітній потоп. БІБЛІЯ ДЛЯ ХРИСТИЯН У Старому Заповіті є цінні відомості про історію Стародавньої Палестини, життя єврейського народу, його відносини із сусідніми державами – Вавилоном, Ассирією та навіть Римом. Новий Заповіт присвячений життєпису Ісуса Христа.

Номер слайду 14

В Біблії є 185 пісень. Згідно Оглядової біблійної інфографіки, близько 85% пісень у Біблії є в Книзі Псалмів. На написання Старого Завіту пішло у 20 разів більше часу, ніж на написання Нового. БІБЛІЯ - ЦІКАВІ ФАКТИ Біблію написали понад 40 різних авторів. Сорок Божих слуг відповідальні за написання слів, які ми читаємо і над якими ми розмірковуємо сьогодні. Останнє слово в Біблії ― «Амінь», яким завершує молитву: «Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами. Амінь» (Об’явлення 22:21).

Номер слайду 15

НОВІ ТЕРМІНИБіблія(з грецької «книги») збірник давніх текстів, що їх визнають в юдаїзм та християнстві як Святе Письмо. Найдавнішу її частину християни називають Старим Завітом, другу частину, у якій ідеться про життя Ісуса Христа, Новим Завітом.. Пророки люди, обрані Богом і наділених даром сприймати Божественні послання й повідомляти їх людям, передрікати майбутнєпсалмирелігійні пісні ціря Давида

Номер слайду 16

БІБЛІЯ(з грец. βιβλία – книги) Священна книга християн, яка поділяється на дві частини(Старий Заповіт та Новий Заповіт) і складається з окремих книг, написаних різними авторами.

Номер слайду 17

Метод «Мозковий штурм»1. Витлумачте поняття: Біблія, пророки ?2. Про які події з історії євреїв ідеться в Біблії? Як виникла перша єврейська держава?3. Чому Біблія є цінним історичним джерелом? ВИКОНАЙТЕ ТЕСТjoin.naurok.ua

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитавши у вірному порядку слова, ви отримаєте відомі приказки та прислів'я зі Старого Завіту. Поясніть, на вибір, одне з прислів'їв і його походження. Виконайте письмове завдання :§ 23 с. 110- 115повторити. Обмине, мене, це, нехай чаша;чашу, випити, дна, до;меча, загине, хто, від, взяв, меч, й;чоло, піт, у;

Номер слайду 19

УСПІХІВ У НАВЧАННІ

pptx
Додав(-ла)
Kupar Tatiana
Додано
1 грудня 2023
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку