Богословські погляди та світ символів Г.С.Сковороди

Про матеріал
Оскільки символ неможливо тлумачити однозначно, з точки зору Сковороди, це позитивна риса символічного пізнання. Постійно потрібно щось витлумачувати, інтерпретувати, реалізовувати. В світі закладена подвійність, тобто все має свій другий бік. Взагалі, у Сковороди сила-силенна різних символів і емблем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кальненська гімназія. Козівської селищної ради. Богословські погляди та світ символів Г. С. Сковороди. Підготувала вчителька української мови та літератури Гіджак Оксана Миронівна

Номер слайду 2

Символи митця. Сковородинські емблеми та символи можна розділити на п’ять основних груп:тварини й птахи(змія, бусел, мавпа, голуб, верблюд);фантастичні істоти (сфінкс, сирени, фенікс); рослинний світ (колос, яблуня, квасоля, зерня);мертва природа (магніт, веселка, сонце, вода, джерело, потік, криниця, скеля);продукти людської праці (трикутник, лабіринт, перстень, жорна, годинник, якір, колесо, коло, ціп, сітка).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Три світи українського філософа Великий або загальний світ,Всесвіт; маленький світик, “мікрокосм” – людина;Символічний світ або Біблія,яка посідала важливе місце у філософії Григорія Сковороди. Біблію він сприймав як єдине й справжнє джерело щастя (бо у пізнанні істини він убачав своє призначення).

Номер слайду 5

Всі вони складаються з двохпоєднаних натурвидимоїневидимоїТварне,тілесне, тлінне Бог, вічність, гармонія, тобто головна природа, чистоти якої треба досягати протягом усього життя

Номер слайду 6

Світ символів Григорія Сковороди у збірці «Сад божественних пісень»

Номер слайду 7

Символ саду. Перший сад, якийспадає на думку, – це Едем, призначений для Адама і Єви (Бут. 2:8).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Інтерпретація символу саду в Новому ЗавітіТри притчі: Мт.20, 1-16 (про робітників у винограднику);Мт.21, 28-30 (про двох синів);Мт.21, 33-46(про виноградарів ).

Номер слайду 10

Г. Сковорода уподібнює до квітучого саду людську душу, яка перемагає в собі гріховні бажання й прагне до досконалості.

Номер слайду 11

Символ зерна Притча про сіяча, яку ми бачимо в кількох Євангеліях: Мт. 13:3–9, 18–23; Мк. 4:3–29; Лк. 8:5–15).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Символ чисел

Номер слайду 14

Символи навколо образу абсолюту. Біблія була книгою про Бога, а Бог є началом усього (тому в поета поняття «Бог» і «начало» тотожні)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Символ смерті тіла й воскресіння душі

Номер слайду 17

Символіка світу. Передусім, це світ, створений Богом, це доказ його абсолютної сили (Бут. 1–2). З іншого боку, цей світ пов’язаний із такою негативною конотацією, як (мирське, світське), бо прекрасне творіння Боже має у собі багато зла.

Номер слайду 18

Символіка навколо образівтуги й щастя. Образ туги філософа, що глибоко проникла в творчість Г. Сковороди,«вона завжди з ним, вона вже з дитинства гризе його душу, гризе безперервно й боляче; він відчуває себе безсилим боротися з нею, лютуєв ньому, як дикий звір; вона викликає у нього крик і сльози».

Номер слайду 19

Символ птахів

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Символ щастя, душевного спасіння

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку