Час в уявленнях людини протягом історії

Про матеріал
Тема презентації: "Час в уявленнях людини протягом історії" Презентація згенерована на основі підручника "Вступ до історії України та громадянської освіти (Щупак) 5 клас 2022"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Час в уявленнях людини протягом історії

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ ІСТОРИЧНИЙ ЧАСЧас — міра ривалості всього у світі.Історія — процес розвиткулюдства.Історичний час — це час розвитку людства, який триває від виникнення людини і спрямований у майбутнє. Поміркуйте над визначенням понять «час» і «історія» — спробуйте пояснити, що таке історичний час. Коли розпочався історичний час?

Номер слайду 3

ЯКИМИ ОДИНИЦЯМИ ВИМІРЮЮТЬ ЧАСОтже вивчаючи історію людства, вчені оперують інформацією про історичні події, що відбулися в минулому.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ГОДИННИК — УНІКАЛЬНИЙ ПРИЛАДДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСУс. 51 Прочитайте навчальний текст і виконайте завдання:1. Визначте, про які види годинників, що створювали люди протягом історії, розповідається в тексті.2. Назвіть види годинників, зображені в «Годинниковому лото».3. Розташуйте усно зображення годинників на с. 52 у послідовності від найдавнішого пристрою до найбільш сучасного.

Номер слайду 7

ІСТОРИЧНИЙ І КАЛЕНДАРНИЙ ЧАСКалендар — це система відліку часу, яка ґрунтується на астрономічних явищах: зміні пір року, обертанні Землі навколо Сонця та зміні фаз Місяця.

Номер слайду 8

У пошуках історичної правди. Наші предки були надзвичайно мудрими і працелюбними. Прагнення до пізнання світу дозволило їм зробити важливі відкриття, якими микористуємось і понині. Серед них — відкриття одиниць вимірюваннячасу. Які ж відкриття було зроблено? Для того, щоб дізнатися достовірнуінформацію про історію відкриттів в обчисленні часу, маємо зруйнуватифейки — неправдиву інформацію.

Номер слайду 9

С. 53 Хто відкрив секунду?Сенсаційне відкриття! Учені дослідили, що першими се-кунду відкрили давні єгиптяни. Вони користувалися шістдесятковою системою числення, за якої коло (а перші годинники були у формі квадрата) ділилося на 360 частин. У годині, як знаємо, 720 секунд. Найдрібнішу частину вони називали геш. Але виміряти геш єгиптяни не могли, тому своїм відкриттям — найменшою одиницею виміру часу —вони не користувалися. Уперше годинник із секундною стрілкою з’явився з ви-найденням електронних годинників у XIV (14) ст.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Що таке історичний час?Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Час в уявленнях людини протягом історії».Історичний час — це час розвитку людства, який триває від виникнення людини і спрямований у майбутнє.

Номер слайду 13

Які одиниці використовуютьдля вимірювання часу?

Номер слайду 14

Які одиниці використовуютьдля вимірювання часу?

Номер слайду 15

Чому важливо відрізнятиісторичний і календарний час?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати параграф 8 Виконати завдання №3 на с. 54

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку