День цивільного захисту

Про матеріал
Щоб навчити дітей діяти зібрано та рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій,проводиться День цивільного захисту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

26.04.2024 День цивільного захисту

Номер слайду 2

Щодня в світі фіксуються тисячі подій,кожен потрапляє в різні життєві ситуації. Але ми сьогодні поговоримо про надзвичайні ситуації. Ми дізнаємось, які події називають надзвичайними ситуаціями , як поводитися, коли вони виникнуть.

Номер слайду 3

Надзвичайна ситуація це - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, що призвела або може призвести до загибелі людей та матеріальних втрат. Що таке надзвичайна ситуація?

Номер слайду 4

Які надзвичайні ситуації ви знаєте?

Номер слайду 5

Землетрус – це небезпечне природне явище, яке призводить до руйнування, пожеж і може викликати у людей розлад психіки, травми через паніку і несвідомі дії потерпілих. Повінь – це значне затоплення місцевості, спричинене зливами, весняним таненням снігу, вітровим нагоном води, руйнуванням дамб, гребель. Знайомство з надзвичайними ситуаціями природного характеру

Номер слайду 6

Учені виявили, що 90% шкоди припадає на чотири види: повені – 40%; тайфуни-20%; землетруси – 15%; посухи – 15%

Номер слайду 7

1. Діяти спокійно, не панікувати. 2. Якщо про землетрус сповістили ЗМІ, виконуй їхні рекомендації. Якщо повідомлень не було і ти відчув поштовхи в одноповерховому будинку, негайно з усіма присутніми вийди з дому, вимкнувши газ, світло й воду, взявши радіо, що працює на батарейках (може передаватися повідомлення про ситуацію) - можуть бути повторні поштовхи. 3. Потурбуйся про тварин. 4. Якщо ти опинився на вулиці, відійди від будов і споруд на відстань не менше 1/3 їх висоти. Прямуй до широких вулиць, майданів, скверів. Присядь, накрий голову одягом, не рухайся. Не торкайся обірваного проводу, він може бути під напругою. 5. Якщо ви не можете вивільнитися з-під уламків – зберігайте спокій, зробіть якомога більше галасу, щоб привернути до себе увагу. Правила поведінки під час землетрусів:

Номер слайду 8

1. Зберігайте спокій, уникайте паніки; 2. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі; 3. Негайно залиште зону затоплення; 4. Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубках; 5. Відчиніть хлів – дайте худобі можливість врятуватися; 6. Підніміться на верхні поверхи; 7. Залишайтеся на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях до прибуття допомоги; 8. Сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти. Правила поведінки під час повені:

Номер слайду 9

Знайомство з надзвичайними ситуаціями техногенного характеру - Крім стихійних лих, які спричиняє сама природа, стаються надзвичайні ситуації спричинені діяльністю людей - це наслідок транспортних аварій, катастроф, пожеж, вибухів чи їх загроза, аварій з викидом небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин.

Номер слайду 10

Аварія - це небезпечна подія, що створює на об'єкті, території загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю. Що ж таке аварія?

Номер слайду 11

1. На дорогах під час зіткнення машин. 2. На заводах та фабриках. 3. На електростанціях. 4. На залізниці. 5. Аварії виникають під час падіння літаків. Де можуть виникати аварії?

Номер слайду 12

Усі аварії поділяються на чотири види:аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (аміаку, хлору, сірчаної та азотної кислоти, чадного газу та ін. речовин);аварії з викидом радіоактивних речовин в навколишнє середовище;пожежі та вибухи;аварії на транспорті.

Номер слайду 13

Чорнобильна АЕС Найнебезпечнішими за наслідками є аварії на АЕС з викидом в атмосферу радіоактивних речовин, в наслідок яких має місце довгострокове радіоактивне забруднення місцевості на величезних площах. Одною з таких аварій є вибух на Чорнобильській АЕС, який стався 26 квітня 1986 року. У момент аварії загинув 31 чоловік. Загальна кількість жертв та потерпілих складає 500 тисяч чоловік. Великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків і значних людських жертв називається –катастрофою.

Номер слайду 14

Пам’ятка під час виникнення пожежі - пожежну охорону слід викликати за телефоном 101. При цьому необхідно розбірливо і чітко назвати адресу та прізвище;- електроприлад, що зайнявся слід вимкнути і накрити ковдрою або килимком. Це обмежить подачу кисню до об’єкта загоряння і зменшить (або погасить) полум’я;- вікна при пожежі краще не відкривати, оскільки прямий доступ кисню до вогнища загоряння буде тільки посилювати горіння;- важливо оповістити про пожежу найближчих сусідів;- якщо є молодші брати чи сестри, то старші повинні допомогти їм вибратися з палаючого приміщення;- щоб не надихатися чадним газом, виходити з приміщення треба пригинаючись якомога нижче до землі;- до лиця краще прикласти вологу серветку або тканину.

Номер слайду 15

Правила поведінки у надзвичайних ситуаціях воєнного стану вдома та на вулиці

Номер слайду 16

Як поводитись при виявленні невідомих предметів

Номер слайду 17

Дії при сигналі “Повітряна тривога”

Номер слайду 18

Поліція–102. Аварійна служба газу –104. Пожежна охорона – 101. Швидка медична допомога –103. Пам’ятай

Номер слайду 19

Щоб бути завжди готовими і правильно діяти в різних ситуаціях і проводиться День ЦЗ

pptx
Додано
26 квітня
Переглядів
458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку